|

Tengerbe zuhant egy chilei szállítógép – 21 halott

Az elmúlt napokban már beszámolhattunk arról, hogy az utolsó ex-holland F-16-os érkezésével kibővült a Chilei Légierő gépparkja, ám most egy sajnálatos baleset következtében újra visszább apadt a flotta, ezúttal a szállítógépek mennyisége csökkent.

Szeptember 2-án, helyi idő szerint 17 óra 48 perckor leszállás előtti megközelítés során a tengerbe zuhant és megsemmisült a Chilei Légierő (Fuerza Aérea de Chile – FACh) egyik CASA C-212 Aviocar 300DF típusú szállítógépe. A repülőgép a Santiago-Pudahuel repülőtérről (SCL/SCEL) tartott a Robinson Crusoe-sziget repülőterére (SCIR). (A nem hivatalos források a 966-os oldalszámú gép elvesztéséről írnak.) Fedélzetén 21 fő tartózkodott, többek közt az állami televízió, a Kulturális Tanács, a Chilei Légierő, valamint más, nem kormányzati testületek képviselői, akik azért tartottak a regényhősről elnevezett szigetre, hogy ellenőrizzék a 2010-es földrengés okozta károk helyreállítását és az újjászerveződött életet.

A gép 13 óra 52 perckor indult útnak és 17 óra 48 perckor szakadt meg vele a kapcsolat, éppen amikor leszállást kísérelt meg a sziget repülőterére. A C-212-es az erős szél miatt kétszer startolt át, majd a harmadik próbálkozás során 1 kilométerre a szigettől vízbe csapódott. A riasztott kutató-mentők számos utas holttestét megtalálták, a hivatalos beszámolók szerint a maradványok állapotából ítélve már nincs esély túlélők találására, tehát minden valószínűség szerint mind a 21 fedélzeten tartózkodó (3 fős személyzet és 18 utas) életét vesztette. A baleset kivizsgálását elrendelték.