|

Rosszul nyitott az SM-3 Block IB

A tavasszal távirati stílusban értekeztünk az Aegis Ballistic Missile Defense System új rakétájának, az SM-3 Block IIB / Next Generation Aegis Missile fejlesztéséről. Ennek mellékszálaként említettük meg, hogy a 2020 környékén hadrendbe állítandó Block IIB előtt, várhatóan 2015 folyamán csatsorba áll a Block IB. A Block IA jelentősen továbbfejlesztett, illetve párhuzamosan szárazföldi mobil telepítésre alkalmassá tett, és így az európai rakétavédelmi rendszer első körös változatában fontos szerepre számító változatának, a RIM-161C SM-3 Block IB kapcsán azt is írtuk, miszerint a tesztek még az idei évben elkezdődnek.

Nos, ebben nem is volt semmi hiba, a rakéta és célpontjának égi randevújával azonban igen – ugyanis a Block IB első tesztje során elvétette célpontját. A teszt végrehajtására kijelölt Ticonderoga-osztályú cirkáló, az AEGIS rendszer 4.01-es változatával felvértezett USS Lake Erie (CG 70) szeptember 1-én indította a tesztrakétát a Hawaii-hoz tartozó Kauai-ról indított kis hatótávolságú ballisztikus rakétára. Az előzetes információk alapján a teszt során a rakétán kívül minden hibátlanul működött – a teszt sikertelenségének kivizsgálása folyamatban.

A tengeri telepítésű rakétavédelmi rendszer tesztjeinek 2002-es megkezdése óta az SM-3 Block IA repkedett az indítótubusokból, meglehetősen jó eredménnyel, hiszen a 27 tesztből 22 sikeres volt.

A Block IB több területen is ráver a műholdgyilkos szerepkörben is kipróbált elődjére. Először is új, immáron két színnel dolgozó infravörös keresőfejet kapott, mely a továbbfejlesztett jelfeldolgozó egységgel párosítva lehetővé teszi egyrészt a nagyobb távolságokból történő célbefogást, másrészt fokozza a valós célpontnak a csaliktól történő biztosabb megkülönböztetésének biztonságát. Továbbfejlesztésre került a rakéta helyzetének szabályozását végző rendszer is, mely immáron 10 db, szabályozható tolóerejű, szilárd hajtóanyagú rakétamotorral korrigálja a rakéta pályáját. A solid-Throttleable Divert Attitude Control System (TDACS) névre hallgató rendszerrel az SM-3 Block IB nagyobb eséllyel veheti majd fel a kesztyűt a manőverező célpontokkal szemben.

Fotó: Aerojet ,

A Block IB fejlesztéséért felelős Raytheon az idei év korábbi szakaszában nyert el egy 321 millió dolláros szerződést a Missile Defense Agency-tól 24 db Block IB rakéta 27 hónapon belüli legyártására.