|

Kiárusított Sea Kingek

Az ausztrál védelmi minisztérium tervei szerint az Ausztrál Királyi Haditengerészet (Royal Australian Navy – RAN) állományából idén év végén nyugdíjba vonuló Sea King helikoptereket eladásra kínálja.

Ausztrália képviselői úgy döntöttek, hogy pénzt csinálnak a 2011 decemberében kivonásra kerülő Westland Sea King típusú forgószárnyasokból. Jason Clare védelmi miniszter tájékoztatása szerint a használt gépeket egy komplex csomag keretében bocsátják áruba, 5 repülőképes masina mellett 3 kannibalizált sárkány-szerkezetet, egy szimulátort, valamint e gépekhez tartozó szerszámokat és a maradék pótalkatrészt is eladnák. A tendert világszerte számos légi expón és kiállításon hirdetni tervezik, a jelentkezést november 1-jén zárják le.

Fotó: US Navy ,

„A gépek éveken keresztül haditengerészetünk megbízható igáslovai voltak, közel 60 ezer repült órát teljesítettek Ausztrália és felségvizei felett.” – ecsetelte a gépek múltját Clare. „Számos természeti katasztrófánál és balesetnél repültek létfontosságú bevetéseket.”

Azonban nem minden példány kerül új tulajdonoshoz, van egy hatodik ép gép is. A Shark 07, azaz Cápa 07 jelzésű példány a RAN nowrai múzeumában tér majd végső nyugalomra.

A gépeket 1975 és 1983 között állították szolgálatba, leváltásukra a haditengerészet az NH Industries MRH90-est, a hadsereg pedig a Sikorsky UH-60 Black Hawkot rendszeresítette.

3 hozzászólás “Kiárusított Sea Kingek”