|

Publikus a Largs Bay új neve

A napokban, konkrétan a múlt hétvégén, szombaton Julia Gillard ausztrál miniszterelnök és Stephen Smith védelmi miniszter bejelentette a RAN legújabb szerzeményének a brit Royal Fleet Auxiliary-tól 4 év szolgálat után, költségvetési okokból kikukázott RFA Largs Bay ausztrál neve HMAS Choules lesz.

A névadással a május 5-én, 110 éves korában elhunyt Claude Choules előtt, az utolsóként távozó I. világháborús ausztrál veterán előtt tisztelegnek. Megjegyzendő, hogy az Angliai születésű Choules az idén februárban elhunyt, amerikai Frank Bucles után az utolsó olyan I. világháborús veterán volt, aki harci alakulat tagjaként vett részt a háborúban. Jelenleg az utolsó ismert I. világháborús veterán a Women’s Royal Air Force keretében nem harci körülmények közt tevékenykedett Florence Green.

A Royal Navy-hez 1915 tavaszán, 14 évesen jelentkező, majd kiképzés után a flottához ténylegesen 1916 őszén kerülő Choules a II. világháborút már ausztrálként, a Royal Australian Navy tagjaként járta meg – 1956-ban szerelt le.

A júniusban véglegesített szerződés keretében beszerzett RFA Largs Bay átkeresztelése kapcsán a névválasztás érdekes vonatkozása, hogy Claude Choules-hoz hasonlóan a Largs Bay is az Egyesült Királyságból érkezett az Ausztrál Királyi Haditengerészethez. A 65 millió angol fontért megszerzett ex-Largs Bay decemberben érkezik meg új otthonába és 2012 elején áll hadrendbe, mint HMAS Choules, enyhítve a RAN égető igényét a partraszállást támogató hajók terén. (Mint ismert a korábban ezen szerepkörben használt hajók súlyos leamortizálódása végett a Canberra-osztály két, csúcskategóriát képviselő tagjának érkezéséig bajba lettek volna a Largs Bay megszerzésének meghiúsulása esetén. A kivik persze besegítettek volna, de akkor is.)

8 hozzászólás “Publikus a Largs Bay új neve”

  1. A torpedot csokolom semelyik ladik nem szeresse. Egyaltalan nem ! Mondjuk a kinai torpedokba manapsag meg lehet „bizni” de az orosz angolnakkal nem lehet jatszani.

    Ha egy tengo kozeljott akkor mar nagy baj van. cca 4 heli a fedelzeten 400 fos katonai alakulat cca 80 jarmu 60 fos szemelyzet es megy mind a lecsoba vagy a capetiknek vacsira. Ezt a szkenariot amugy a kinaiakkal kotott nemzetkozi megallapodas szerint ok fogjak eljatszani :-)

  2. „Kuruc, áruld már el, milyen jel mutat arra, hogy Kína mondjuk az elköv. 20 évben el szeretné foglalni Ausztráliát?”

    Ahogy mondani szokták, attól függetlenül lehet üldözési mániád, hogy tényleg üldöznek… :-))
    Kuruc, ez a ladik a méretét tekintve mekkkora, mondjuk egy Mistral dokkhajóhoz képest?