|

Ismét szárnyal az Éber Sas

Igor Muginov, az orosz Keleti Katonai Körzet parancsnoka hivatalosan is bejelentette, hogy 2011. augusztus 8-tól 11-ig kerül megrendezésre immáron másodízben a Vigilant Eagle (Éber Sas) hadgyakorlat. Ennek különlegessége, hogy két résztvevője Oroszország és a NORAD. Utóbbi az Amerikai Egyesült Államok és Kanada által létrehozott egységes észak-amerikai légvédelmi rendszer, melynek megszületését egykor az orosz fenyegetés indokolta. Ma viszont már a korábbi ellenségek együtt gyakorolják, miként lehet hatékonyan védekezni a légi terrorizmus ellen.

Kilátás egy Gulftream 4 ablakán – elkapták a „légtérsértőt” |Fotó: NORAD ,

Muginov szerint a Vigilant Eagle fő célja ismét az lesz, hogy javítsa az Orosz Légierő és a NORAD közötti kapcsolatot és együttműködést. Erre elsősorban azért van szükség, hogy a két fél szükség esetén képes legyen gyorsan és zökkenőmentesen fellépni az egyre terjedő légi terror ellen. A gyakorlaton mindhárom állam felvonultatja teljes arzenálját, ám a legfőbb szerepet a légi-utántöltő és légtérellenőrző (AWACS) típusok kapják. Mellettük természetesen számtalan harci repülőgép is jelen lesz majd, melyek vezetését a légi harcálláspontok mellett az alaszkai Elmendorf és az orosz távol-keleti Khabarovsk támaszpontokról látják majd el.

A Vigilant Eagle egyébként a mi szemszögünkből is érdekes, hiszen alkalom adódig szép légi felvételek készítésére, melyeken együtt láthatjuk az orosz, amerikai és kanadai típusokat.

Feladat teljesítve, irány haza! |Fotó: NORAD ,

20 hozzászólás “Ismét szárnyal az Éber Sas”

  1. OFF

    Hillary clintonék már annyira be vannak szarva Kína erősödésétől hogy Indiának már 65 millió dolcsiér akarják eladni az f-35-öst .

    Én meg mondtam semmi sem lehetetlen és ezt az ajánlatot el is fogja fogadni India mert nincs más választása .

  2. Kedves Barátaim! 2003ban a fél Engels bázis stratégiai gyakorlatot tartott az Indiai – óceánon. A bombázók teljes fegyverzettel átdübörögtek Afganisztánon, és Pakisztánon. Hogy engedhették át őket??
    (orosz nyelvű) Link az Index Fórum MiG29es topikban.

  3. Az jó, hogy lépni akarnak a légi terror ellen, mert újra egyre több a szúnyog….

    Roni:
    Ezt az F35-öst Indiának dolog kezd olyan lenni, mint anno a Kitty Hawk-ot Indiának UL…
    Mindkettő félelmetesen valószínű… :)

  4. pl mig-29smt is küldhetnek szu-27sm és a szu-27sm3 gépeket is modernizált Mig-31, amik részt vettek tavaly is egy hasonló gyakorlaton.
    Roni:
    Mig-29-esek és 31-esek nem vesznek részt a gyakorlaton. csak SZU-27-esek, csak azok vannak a Chabarovski légibázison.
    Egyébként a Maks 2011-en fogják aláírni a szerzodéseket 24 MIG-29K/KUB legyártásáról, 60 JAK-130-as legyártásáról és tobb mint 30 MIG-31-es modernizálásáról (MIG-31BM) kb. 3 mld. USD értékben.