|

Repült az első sorozatgyártású Poseidon

Alig hét hónappal a megrendelés aláírását követően már a levegőbe is emelkedett az első sorozatgyártású Boeing P-8A Poseidon típusú tengerészeti járőrgép. Bár már július 7-én megejtették, a Boeing csak a napokban jelentette be a jeles eseményt.

Az első felszállását végrehajtó példányt a három órás repülés alatt átrepülték Boeing Fieldre, ahol felszerelik majd a harcászati rendszerekkel, hisz a gép jelenleg csak egy módosított Boeing 737-800ERX típusú repülőgép, a különleges feladatokhoz különleges fedélzeti berendezések szükségesek.

Fotó: Boeing ,

A jelenlegi szűzrepülés újabb jele annak, hogy az amerikai mamutvállalat a tervek szerint jóval az időkereteken belül maradva teljesíti a szerződésben vállalt határidőket. A Boeing már korábban átadta tesztprogramhoz felhasznált hat gépet és a földi tesztekhez alkalmazott két sárkányszerkezetet. Az első hat sorozatgyártású példányt 2012 végéig kell leszállítania a Boeingnek, hogy az azokkal felszerelt egység a következő évben elérhesse a kezdeti bevethetőséget. Az idén beindított alacsony ütemű gyártás eredményeképp a közeljövőben még csak havi 1 darab Poseidon készül, ám a 117 megrendelt gép mielőbbi átadása érdekében jelentősen fel kell futtatnia a termelést, így később akár 20 darabot is készíthetnek havonta.

4 hozzászólás “Repült az első sorozatgyártású Poseidon”

  1. így rendszerek nélkül nem tudom mennyire Poseidon még, lényegében csak egy átfestett 767-es plusz csavarmenetekkel és csatlakozókkal a felszereléshez.
    Egyébként nem teljesen értem a váltást az Orionról, légcsavarosként jóval gazdaságosabb az üzemeltetése, ez hosszabb járőrözéshez is vezet, a hajókhoz képest meg így is úgy is bőséges a sebességbeli fölénye.