|

Jóárasított lesz a 6. izraeli Delfin is

Az idei év májusának elején számolhattunk be róla, hogy Berlin és Tel Aviv dűlőre jutott az igen potensnek számító – és a 650 mm-es torpedóvetőcsövéből indítható Popeye Turbo robotrepülőgépnek köszönhetően nagy valószínűséggel nukleáris csapásmérés indítására is alkalmas – Delfin-osztályú tengeralattjáróból rendelnek egy hatodikat is. A dolog nem volt egyszerű szülés – a több éve húzódott beszerzés részben az esetleges, a korábbi egységekkel szemben már nem biztos, hogy baráti ár miatti aggodalmaknak köszönhetően nem élvezett osztatlan támogatást Izraelben.

Mint ismert az első 2 egység Berlin ajándéka volt, míg a 3., 4., és 5. egységek pedig igen komoly kedvezménnyel kerültek/kerülnek az izraeli kikötőbe. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök idén április elején járt Németországban, ahol elvileg többek közt pont azért lobbizott újfent, hogy a 2006-ban megrendelt, és jövőre szállítandó 4. és 5. Delfin-osztályú tengeralattjáróhoz hasonlóan ezen hatodik esetben is csak mintegy 2/3-os árat kelljen fizetnie Izraelnek.

INS Dolphin

A hajóosztály névadója, 2010 áprilisában lencsevégre kapva shlomiliss,

Hogy sikerrel járt-e, az a májusi bejelentéskor nem derült ki, lévén az árcéduláról semmiféle hivatalos információ nem került napvilágra. Egyesek úgy tudták, hogy 100 százalékos vételár kacsintott vissza az izraeliekre. Azonban a friss információk alapján ez téves értesülésnek bizonyult, úgy tűnik Izrael ezúttal is kedvezményt kapott.

A Der Spiegel értesülései szerint a közelmúltban Izraelben járt a német külügyminiszter és biztosította Tel Avivot arról, hogy a megrendelés finanszírozásának megkönnyítése érdekében 135 millió euró érkezik majd Németországból.

42 hozzászólás “Jóárasított lesz a 6. izraeli Delfin is”

  1. Nyomorult töketlen Európa !

    Max ostoba bárgyú németek. A franciák vagy a svédek mikor adtak ennyire nyomott áron el valamit kapcsolódó valós gazdasági előny nélkül. (Sőt, az utóbbi időben inkább felfele tolódott az ár, különösen a franciák indiai szállításainál)

  2. Kulcs szó: 1930-1944

    Németeknek még mindig vezekelniük kell.

    Istennem ha a Dr. Képíró Sándor pere ha nem felmentéssel végzödött volna.

    De a 10 000 Szerbek álltam megölt magyarokért ki a felelős?

  3. OFF:

    Monyok: ez pontosan így van…az a Zouroff nevezetű(vagy hogy írják) ott mutogatott egy nőről valami képet a tárgyalás végén vörös fejjel, és hintette az igét, hogy de hát itt a bizonyíték meg tudjuk ezt, meg tudjuk azt…mint az ukrán Demjanuknál mi??? Jött a „szemtanú” hogy óóó ő bizony a „Rettegett Iván”, aki Sobiborban megölt mittudom én hány csillió embert…arról kiderült hogy kamu, annyira foghíjas volt, de nem baj, akkor Treblinkában biztosan ott volt, hirtelen jött egy másik tanú, hogy igen, ő volt a sith nagyúr kb…hasonlóan röhejes „bizonyítékokat” felhozva…persze a kicsit sem elfogult izraeli bíróság elítélte szerencsétlen 90+ os öregembert… Sanyi bácsi meg remélem megnyeri a pert amit rágalmazás miatt indítottak a vízentál ellen…

    ON:

    Szerencsétlen németek azt se tudják mivel hogy kedvezzenek Izraelnek, mert bedobják a holokauszt kártyájukat aztán jajj nekik…a kárpótlásokat meg majd még 100 év múlva is fizetni fogják „mert csak” alapon…ahelyett hogy értelmes vezetéssel a sarkukra állnának és azt mondanák hogy fizessed kifelé ezt a baromi jó szerkezetet különben nincs üzlet…áh, reménytelen..

  4. Apa kezdődik…

    El kéne már végre felejteni ezeket a kárpótlási igényeket.
    Hány éve is volt? szinte már mindenki meghalt vagy legalábbis nagyon öreg akinek köze volt az akkori eseményekhez.

    Ennyi erővel mi is követelhetnénk kárpótlást az erőszakos keresztényesítés miatt, a tatárjárás miatt vagy a török megszállásért a habsburg uralomért, trianonért. Az orosz megszállásért, a kapitalista megszállásért…

  5. „Max ostoba bárgyú németek.”

    Nem!

    Egész Európa az!
    Már csak az EU és a NATO miatt is .
    Hisz az Eu-nak sincs semmi értelme és jelentősége még az is ,meglehet hogy 10 év múlva az EU-s kis államok úgy fognak táncolni ahogy Kína fütyül.
    Az Eu elnökség alatt Orbán Viktor semmivel nem foglalkozott csak félredobta a több milliós magyar többség érdekét és inkább as kisebbséget helyezte előre amivel büszkélkedett Brüsszelben .
    Van EU haderő ? nincs ! és nem is lesz, legfeljebb közös légi szállító flotta amivel az ingyenélőknek ledobhassák a segélycsomagot
    a szavazás előtt . Persze nem most hanem majd 20 év múlva .
    Ez Európa, én ezt másképp nem is tudom elképzelni .(sajnos).

  6. monyok: 40.000 (44-45-ös egyszeri, alkalmi népirtás). Hivatalosan Újvidékkel indokolták, de a mostanság feltárt dokumentumokból kiderült hogy előre eltervezett etnikai tisztogatásról volt szó. (mint pl. Srebrenica)

  7. Egész Európa az!
    Már csak az EU és a NATO miatt is .
    Hisz az Eu-nak sincs semmi értelme és jelentősége még az is ,meglehet hogy 10 év múlva az EU-s kis államok úgy fognak táncolni ahogy Kína fütyül.

    Mert a nemzetállamok Európája annyira jól működött, hogy nem két világháború lett a vége, aminek következtében tartósan kikerültek a nagyhatalmak közül, ugye?
    Pont akkor lesz így, ha nincs egységesedő EU, és nemcsak ahogy Kína, hanem főleg ahogy Oroszország.

    Németországnak meg saját hülyesége hogy még mindig adakozik Izraelnek, rég nem kényszeríti már erre senki.

  8. „Pont akkor lesz így, ha nincs egységesedő EU, és nemcsak ahogy Kína, hanem főleg ahogy Oroszország.”

    Én úgy tudom hogy Európa kezd független lenni az orosz gáztól .
    A nyersanyagon és a nukin kívül semmi sincs az oroszoknak amivel tudnának fenyegetni.

    „Mert a nemzetállamok Európája annyira jól működött, hogy nem két világháború lett a vége,”

    És ma szerinted ki menne kinek ?
    A németek vs francia ?
    Minden Európai országban meg van a saját belső feszültség bőven elég lenne azzal foglalkozni mint hogy inkább egymásnak essenek .

  9. Én úgy tudom hogy Európa kezd független lenni az orosz gáztól .

    Jah, persze. A németek elvben bezárják az atomerőműveket. A kieső kapacitást hogyan fogják pótolni? Kettőt lehet találni. Igen, gázerőművekkel, mert gyorsan és kis beruházással csak azzal megy úgy, hogy a rendszerirányítás ne boruljon meg. Éljen a józan ész…

    Itthon a gázföggőség felszámolása hangzatos lózungja alatt felépítettek sszesen 2000-2500 MWe gázerőművi blokkot az elmúlt 3 évben…

  10. Egyébként én nem tudom hogy a németek hogy akarják megoldani ezt az atomerőmű mizériát…mert oké, gázerőmű valószínű, de ennyire el lennének hülyítve hogy a köv. választást val.szeg a zöld baloldal nyeri meg náluk??? tele akarják rakni egész Német(?)országot szél,víz meg naperőművel??? Ezt ők se gondolhatják komolyan…

  11. Igen, a nagy jólétben a sok balfasz már azt sem tudja, hogy mit csináljon. Őrület. Természettudományos nímadság, populizmus némi sötétzöldséggel vegyítve ezt eredményezni. Tudom, hogy nem szép dolog másnak rosszat kívánni, de kívánom, hogy koppanjanak nagyot. A pofon akkor használ valamit, ha sokáig érzi a delikvens. A hülye a sajátá kárán tanul. Legalább lesz elrettentő példa…

  12. Azért el ne higgyük már, hogy a németek semmit se kapnak cserébe, legfeljebb nem kötik az orrunkra. – nyilván a német-izraeli viszonynak példaértékűnek kell lenni a világ előtt, és ez így is van jól, de hogy kölcsönösség is van a dologban, arra mérget lehet venni.

    Más: nekünk is ajánlottak pl. Leopárdokat, és mi még nagyobb hülyék voltunk, hogy nem vettük át őket:)

  13. Ebben a legnagyobb szégyen hogy tudtommal Merkel asszonyság Fizikai-Kémika terén vitézkedet.

    Labda az oroszok térfelén van mert ők ázsia írányába is ki épitették a föld és kő olaj vezetéküket.
    http://www.vilaggazdasag.hu/gazdasag/makrogazdasag/ismerik-az-orosz-lelket-avagy-igy-hodit-moszkva-ausztriaban-353569

    http://www.vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/moszkva-a-globalis-olajhatalom-a-szaudiak-sem-ellenfelek-352484

  14. Én csak azért nem, mert igen nagy korreláció van az ő és a mi növekedésünk között. De nagyon haragszom rájuk.

    Ennyire súlyos nem lesz, csak hanzi vakarhatja a fejét, mikor megkapja a 3-szoros nyári légkondis számlát a csúcsidei áram drágasága miatt. Aki hülye, megérdelmi..

  15. Azért…. halkan meg szeretném jegyezni, hogy a németek nem hülyék. Lehet, hogy a 6. Delfinen alig keresnek pár Eurót, de valószínű, hogy Izrael rendel még pár ezt azt és a meglévő cuccaihoz is ezt-azt. Könnyen kiderülhet, hogy a kínai módszer valósul meg (vegyé’sokat, ócsóbb). Ráadásul német munkahelyek maradnak meg. Plusz az általuk gyártott cuccokat Izrael gondolkodás nélkül teszteli itt-ott. Ezek az eredmények nagyon hasznosak.

  16. Huj,

    a hírben mindössze annyi van, hogy nyomott áron kerülnek a tengók eladásra. Valószínűleg nem csak ennyi a történet (gazdasági előnyök, joint venture, egyéb technológiák átadása, + vásárlás stb.).

    Ne higyjük el azért, hogy a németek azért a no.1 (2?) exportőrök, mert nem tudnak kereskedni.

    Ez a 2. VH-s dolog pedig szerintem már nem igazán játszik szerepet, főleg nem a fegyverek eladásánál. Ha jól emlékszem, korábban pont Merkel jelezte, hogy ennek a jóvátételes baromságnak vége van.

    Y

  17. Fel van háborodva fél Németország mert SZA-nak harckocsit akarnak eladni mondván veszélyes a zsidó államra nézve……

    Az a mennyiség rohadtul nem és hányszor kell még leírni, hogy a két ország nem határos egymással…?

    Az a probléma, hogy SZA nem igazán demokratikus berendezkedésű. Vannak olyan államok, akik nem adnak el bármit bárkinek…

  18. „Fel van háborodva fél Németország mert SZA-nak harckocsit akarnak eladni mondván veszélyes a zsidó államra nézve……….”

    Ezért imádom a németeket! Jobb cionisták, mint pár izraelita… :)

  19. molni

    Ezt én is tudom!
    De ha ma Mo-n elkezdené egy politikus azt mondani,hogy Izrael veszélyes teszem azt Etiópia területi szuverenitására akkor mindenki elhinné függetlenül attól,hogy baromság.És ez a Németeknél sincs másként.

  20. Nekem az tetszik a legjoban, hogy a kieső atomenergia nagyját mivel potolják a Németek? Francia atomenergiával.

    Mindenesetre franciáknak nagy biznisz… fel is húznék a helyükben még párat… lehetőleg a német határ mellé. :DDD

  21. ebbe a harckocsiszban az a legszebb, hogy lám-lám még az itteni olvasók 90%a is nekiáll zsidózni.

    Akkor már elnézést mit várunk attól akinél a tájékozódás mennyisége annyiból áll, hogy este bekapcsolja a királyi tvt. De a nagyja még ennyit se tesz meg, nem mindha ennyi segítene. :)

  22. A helyzet az, hogy a nemetek eddig csak egy regebbi atom eromuvet allitottak le. 2020-ig akarnak teljesen elhatarolodni az atom energiatol, de csak jozan esszel.
    Itt elek Nemetben es hat rohadtul szaporodnak am a napfeny eromuvek es a szeleromuvek. Nem hinnem hogy a Nemetek elektromos energia hiannyal kuszkodnenek. Persze Magyarorszagrol az itteni fejleszteseket nem nagyon latni.

  23. Itt elek Nemetben es hat rohadtul szaporodnak am a napfeny eromuvek es a szeleromuvek.

    Naná, mert dotálják. Hogyan? Az többi olcsó áram nyereségéből és szennyező iparágak bevételeiből. Röhejes.

    A cseheknél sikerült annyira elbaszni, hogy most jöttek rá, hogy nem tudnak fizetni, mert 1000MW naperőművet telepíettek el és olyan hülye átvételi árat állapítottak meg.

  24. Molni: szennyezo iparagak beveteleibol ?
    Korul kene nezned nehany Nemet gyartelepen, aztan mondani ilyet. Mert Magyarorszag sehol nincs ehhez kepest, plane a voros iszap katasztrofa utan.
    Persze hogy dotaljak, mert a kiepitest valahogy osztonozni kell. Magyarorszagon meg mi van ? Ajkan pl. [ahonnan a voros iszap is omlott] a hoeromuben illegalisan/legalisan szemetet egetnek.
    Ez a hozzaszolasod minosithetetlen volt.