|

Hamarosan szolgálatban a modernizált Alpha Jetek

A Nigériai Légierő az újabb pilótageneráció képzésének színvonalának szinten tartása érdekében a sugárhajtású kiképzőgépeinek modernizációja mellett döntött. Az új gépek elkészültek, hamarosan szolgálatba is állhatnak.

A Nigériai Légierő még a ’80-as évek elején állított szolgálatba 24 darab német gyártású Alpha Jet típusú kiképzőgépet, melyek közül mára csak néhány darab repülőképes. (Nincs pontos adat, a források 5-6 gépet említenek.) A megfogyatkozott flotta alapos modernizációra szorul, azonban pénzügyi nehézségek miatt ezt évekig nem tudták meglépni. Ám tavaly négy Alpha Jetet Németországba küldtek, ahol nagyjavításon és modernizáción estek át.

Fotó: Nigériai Légierő ,

A megújult példányok már hazai állomáshelyükön, a Kainji melletti bázison tartózkodnak, az átvételi eljárást követően újra használatba veheti őket a légierő kiképzőalakulata. Arról egyelőre nincs szó, hogy a maradék 20 gépet (melynek többsége kannibalizáció miatt ragadt a földön) újra repképes állapotba hozzák-e egy hasonló program keretében.

Más téren is megújult az afrikai ország légiereje, a repülési tilalommal sújtott MiG-21-esek leváltására megérkezett ugyanis Kínából 15 darab Chengdu F-7 ‘Airguard’ típusú, többfeladatú vadászbombázó (12 db F-7NI harci- és 3 db FT-7NI kiképzőgép).

5 hozzászólás “Hamarosan szolgálatban a modernizált Alpha Jetek”

  1. Ezt (vagy ennek valamely formáját) több oldalon is olvasni:

    „All of these machines (export aircraft) were from French production except for the 24 Nigerian aircraft, which were obtained from German production.” http://www.vectorsite.net/avalpha.html

    „The only export customer receiving its aircraft from the German production line was Nigeria.” http://wiki.scramble.nl/index.php?title=Dassault-Breguet-Dornier_Alpha_jet

    stb.

    De pl az argentin Pampa is német segítséggel készült, ennek ellenére annak az orra mégis gömbölyű. Bár abba még gépágyú sem került.