|

Hamarosan szolgálatban a modernizált Alpha Jetek

A Nigériai Légierő az újabb pilótageneráció képzésének színvonalának szinten tartása érdekében a sugárhajtású kiképzőgépeinek modernizációja mellett döntött. Az új gépek elkészültek, hamarosan szolgálatba is állhatnak.

A Nigériai Légierő még a ’80-as évek elején állított szolgálatba 24 darab német gyártású Alpha Jet típusú kiképzőgépet, melyek közül mára csak néhány darab repülőképes. (Nincs pontos adat, a források 5-6 gépet említenek.) A megfogyatkozott flotta alapos modernizációra szorul, azonban pénzügyi nehézségek miatt ezt évekig nem tudták meglépni. Ám tavaly négy Alpha Jetet Németországba küldtek, ahol nagyjavításon és modernizáción estek át.

Fotó: Nigériai Légierő ,

A megújult példányok már hazai állomáshelyükön, a Kainji melletti bázison tartózkodnak, az átvételi eljárást követően újra használatba veheti őket a légierő kiképzőalakulata. Arról egyelőre nincs szó, hogy a maradék 20 gépet (melynek többsége kannibalizáció miatt ragadt a földön) újra repképes állapotba hozzák-e egy hasonló program keretében.

Más téren is megújult az afrikai ország légiereje, a repülési tilalommal sújtott MiG-21-esek leváltására megérkezett ugyanis Kínából 15 darab Chengdu F-7 ‘Airguard’ típusú, többfeladatú vadászbombázó (12 db F-7NI harci- és 3 db FT-7NI kiképzőgép).

5 hozzászólás “Hamarosan szolgálatban a modernizált Alpha Jetek”

  1. Ezt (vagy ennek valamely formáját) több oldalon is olvasni:

    “All of these machines (export aircraft) were from French production except for the 24 Nigerian aircraft, which were obtained from German production.” http://www.vectorsite.net/avalpha.html

    “The only export customer receiving its aircraft from the German production line was Nigeria.” http://wiki.scramble.nl/index.php?title=Dassault-Breguet-Dornier_Alpha_jet

    stb.

    De pl az argentin Pampa is német segítséggel készült, ennek ellenére annak az orra mégis gömbölyű. Bár abba még gépágyú sem került.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.