|

Új szállítógép az Antonovtól

Az Antonov tervezőiroda megerősítette azon híreszteléseket, mely szerint az ukrán konstruktőr egy új, ikerhajtóműves, sugárhajtású teherszállító repülőgépet hoz létre két éven belül.

A tegnapi bejelentés egyértelművé tette, hogy új konkurenst kap a Lockheed Martin C-130J Super Hercules, a Embraer KC-390 és a HAL/UAC Il-214 típusú szállítógépeket kínáló piac. Az An-178 jelzéssel illetett típus a civil repülésből ismert An-158 utasszállító repülőgépen alapulna, melynek némileg átalakított variánsa alkalmas lesz mind a katonai, mind a civil igényeket kielégíteni.

Bár az előzetes spekulációk 25 tonnás kapacitásról beszéltek, a gyár hivatalos tájékoztatása szerint csupán 18 000 kilogrammnyi rakományt vihet el. (Némileg ellentmondásos, hogy az idei Párizsi Légikiállításon osztogatott prospektusokban 15 tonnás terhelhetőségről írnak…) Az An-12 leváltására érkező típus a tervek szerint 2013-ban már végrehajthatná első repülését, első példányainak szolgálatba állásáról azonban óvatosan nyilatkoztak, nem bocsátkoztak konkrétumokba: a közlemény szerint ebben az évtizedben biztos szolgálatba áll.

Fotó: Zagrava ,

Az Antonov másik típust is beharangozott, már készítik az An-168 jelzésű, 7000 kilométeres hatótávú üzleti repülőgép “némileg” átalakított belsővel, modern érzékelőkkel és fegyverzettel felszerelt, tengerészeti járőrözésre optimalizált változatát.

One Response to “Új szállítógép az Antonovtól”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.