|

Új szállítógép az Antonovtól

Az Antonov tervezőiroda megerősítette azon híreszteléseket, mely szerint az ukrán konstruktőr egy új, ikerhajtóműves, sugárhajtású teherszállító repülőgépet hoz létre két éven belül.

A tegnapi bejelentés egyértelművé tette, hogy új konkurenst kap a Lockheed Martin C-130J Super Hercules, a Embraer KC-390 és a HAL/UAC Il-214 típusú szállítógépeket kínáló piac. Az An-178 jelzéssel illetett típus a civil repülésből ismert An-158 utasszállító repülőgépen alapulna, melynek némileg átalakított variánsa alkalmas lesz mind a katonai, mind a civil igényeket kielégíteni.

Bár az előzetes spekulációk 25 tonnás kapacitásról beszéltek, a gyár hivatalos tájékoztatása szerint csupán 18 000 kilogrammnyi rakományt vihet el. (Némileg ellentmondásos, hogy az idei Párizsi Légikiállításon osztogatott prospektusokban 15 tonnás terhelhetőségről írnak…) Az An-12 leváltására érkező típus a tervek szerint 2013-ban már végrehajthatná első repülését, első példányainak szolgálatba állásáról azonban óvatosan nyilatkoztak, nem bocsátkoztak konkrétumokba: a közlemény szerint ebben az évtizedben biztos szolgálatba áll.

Fotó: Zagrava ,

Az Antonov másik típust is beharangozott, már készítik az An-168 jelzésű, 7000 kilométeres hatótávú üzleti repülőgép „némileg” átalakított belsővel, modern érzékelőkkel és fegyverzettel felszerelt, tengerészeti járőrözésre optimalizált változatát.

One Response to “Új szállítógép az Antonovtól”