|

Az SR-20 nyerte az USAF tenderét

A típusjelzés talán elsőre megtévesztő lehet, de a gép nem a világhírű SR-71 ‘Blackbird’ kistestvére, még csak nem is vérbeli harci repülőgép, de az USAF mégis rendszeresíti. Mert módfelett szükség van rá.

Minden valamire való légierőben fontos az utánpótlás nevelése, a pilótanövendékek megfelelő fejlődéséhez, megfelelő repülőgépek kellenek. Az USAF vezetése pedig úgy ítélte meg, hogy a jól bevált, még 1968-ben rendszeresített Cessna T-41C Mescalaro (mezei nevén Cessna 172) már túl öreg, ideje lenne megfiatalítani az alapképkésre használt flottát. Az öregedő gépeket egy ideig a Diamond DA40 ‘Diamond Star’ típusú masinával pótolták, ám a T-52A jelzésű típusból csak 20 példányt lízingelnek 2012 májusáig, ám a szerződést nem hosszabbítják meg, hanem tendert írtak ki, melyet a rivális Cirrus Aircraft típusa nyert.

Fotó: Cirrus Aircraft ,

A flottafrissítésre egyelőre csak 6.1 millió dollárt különítettek el, a most közzétett eredmény szerint a Cirrus Aircraft ezért az összegért 25 darab SR-20 típusú repülőgépet szállíthat az USAF coloradói akadémiája számára. A katonai terminológiában T-53A jelzéssel illetett, mentőernyővel és Garmin műszerfallal szerelt masina első példányai még idén megérkeznek a megrendelő által kijelölt helyre, de a maradék gépet is átadják a jövő év folyamán.

Fotó: Cirrus Aircraft ,

8 hozzászólás “Az SR-20 nyerte az USAF tenderét”