HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Pilótahiba okozta a MiG elvesztését

Ahogy arról a HTKA is beszámolt, június 23-án Asztrakan körzet közelében lezuhant egy MiG-29KUB típusú vadászbombázó. A 947-es oldalszámú gép fedélzetén tartózkodó kétfős személyzet életét vesztette.

Mint a korábbi hírben említettük, Oroszország és India is felfüggesztette MiG-29-esei repüléseit, ám a repülési tilalom nem tartott sokáig, a feloldást az Indiai Haditengerészet parancsnoka, Nirmal Verma admirális eképpen indokolta:

„Az orosz MiG vállalat szakemberei az előzetes vizsgálatok után az esetet pilótahibának minősítették.” – mondta az admirális, majd hozzátette, nem látják szükségesnek a további repüléstilalmat, így engedélyezték a típus repülését.

A gyártó közleménye alapján a repülést végző Oleg Spicska és Alexander Kirzsavin ezredesek egy nagy sebességű harci manőver-kombinációba vitték a gépet, azonban nem rendelkeztek annak végrehajtásához szükséges magassággal és már nem tudták kivenni belőle a gépet földbecsapódás előtt.

India jelenleg 11 darabot vett át a 45 először megrendelt példányból, melyet az ex-Gorskovval (és annak átalakításával) együtt vásároltak. A balesetet követően több nemzetközi oldal is meglebegtette, hogy az indiai fél eláll a második adag (29 darab) MiG-29K/KUB vásárlásától, azonban ha tényleg pilótahiba okozta az esetet, akkor nincs akadálya az üzletnek.

India emellett 63 darab „mezei” MiG-29-essel is rendelkezik, melyeket az orosz fél korszerűsít egy 964 millió dolláros szerződés értelmében. A baleset során elrendelt repüléstilalom ezen példányokat is érintette, de most már ők is szabadon szárnyalhatnak.

Exit mobile version