|

Lettország kompenzációt követelne a Mistralok miatt

A lett védelmi miniszter által is megerősített értesülések szerint Lettország Franciaország és a NATO katonai, illetve politikai kompenzációját fogja kérni abban az esetben, ha az oroszoknak eladott Mistral helikopterhordozó dokkhajók netán megjelennének a Balti-tengeren.

Mindezt arra alapoznák, hogy véleményük szerint a Mistraloknak a régióban történő megjelenése megborítaná az erőegyensúlyt. Hogy a 2004 óta NATO tag Lettország konkrétan mikre gondolt ellentételezés gyanánt, azt nem kötötte a nagyérdemű orrára, azonban annyit közöltek, hogy a kompenzációs lépéseknek természetesen helyre kellene állítaniuk az esetelegesen megboruló egyensúlyt.

A Mistral üzlet első megszellőztetése után nem sokkal Lettország is beállt az ellenzők sorába, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a katonai vezetése azon az állásponton volt, hogy a Mistralok nem változtatnának a régió erőegyensúlyán, nem lennének kihatással Lettország biztonságára. A politikai vezetés ezek szerint újfent másképp látja. Még jó, hogy a cirka 1 hete, jó másfél évnyi huzavona után megköttetett szerződés értelmében 2014-ben és 2015-ben érkező első 2 hajó a Csendes-óceáni Flottához kerül és így, mivel Vlagyivosztok meglehetősen messze van Rigától, a lett parlamentnek egyelőre nem kell izgulnia…

FS Mistral

Az FS Mistral végső összeállításának helyén, Brest-ben. A DCNS a francia Mistralok hátsó felét, az STX az első felét építette. Hogy az Orosz Haditengerészetnek szánt változatokat teljes mértékben az STX Chantiers de l’Atlantique hajógyára végzi majd, vagy szintén megosztottan, arról nem szól a fáma. ,

30 hozzászólás “Lettország kompenzációt követelne a Mistralok miatt”

  1. Valószínűleg seggfejek, még valószínűbb, hogy nagyon sokat isznak és nem tűnt fel nekik eddig, hogy meglehetősen sík vidéken határosak Oroszországgal, szal nem a tenger felől fenyegeti őket veszély, hanem a jó balti utakon csak egy órára van a fővárosuktól az tankkal!

  2. Most hallgattam bele a Péntek 8 Balatonhoz ki helyezet adásában.
    Ott az egyik téma az volt hogy az egyik Baltikumi Külügyminiszter azt kezdeményezte, hogy a magyar kormány politikailag szigeteljék el az Eu-n belül.

    Ez a 3 kis ország mostanába sokat képzel magáról. A franciák és az oroszok könnyedén mondhatják neki hogy kus.

    NATO meg Oroszország nem fog össze akadni. Eddig se tették.

  3. Ez a politikai elszigetelés nem is egy rossz gondolat, sőt kifejezetten jó ötlet!!! A ZSIDESZRE és annak nagyképű Vezérére jó hatással lenne egy ilyen akció! Mert legyünk őszinték, nem a 3 kis balti ország gondol sokat magáról mostanában, hanem a mélyen tisztelt -valahol lent a béka segge alatt- magyar kormány!

  4. Monyok, valamit nagyon keversz:) – a Szlovénia volt, és nem külügyminiszter, hanem baloldali kormányfő, de sebaj:)

    Amúgy a NATO helyében semmit nem adnék:) Erőegyensúly????? Miről beszélnek? Milyen egyensúly lehet ott, ahol a népességtől a katonai eszközökig, a felszerelésig tízezres a szorzószám az egyik fél javára:)DD

  5. Kovikopasz, mielőtt csacsiságokat írsz, nézd meg merre halad Európa – bizony az a nemzet, amelyik nem elég öntudatos, bajba kerül..

    Csak néhány példa:
    – Norvégok azonnal kiutasítanak bármely bevándorlót akit bíróság ítél büntetésre (ez eddig külön eljárás volt, most az a külön álláspont, ha maradhat)
    – hollandoknál egy olyan párt szerzett másfél millás támogatottságot, mely asszimilálódásra kötelezné a bevándorlókat a befogadó ország kultúrájához
    – a franciák burka törvénye a világ első liberáli országában

    …és sorolhatnám – a lényeg, hogy vagy megvéded az identitásodat, vagy elbuksz. – és egyenlőre Orbán húsz év óta először jelentette be Magyarország igényét arra, hogy egyenrangú félként bánjanak velünk – kétségtelen szokatlan hozzáállás ez, de ez van:)

  6. igla

    A csacsiság az politikai beállítódás kérdése csupán! Az hogy egy nemzet legyen öntudatos, azt nem így kellene csinálni, mert más dolog az öntudatosság, és más téma a nagyképűség. A jelenlegi magyar vezetéssel az a probléma, hogy zsigeri 19 századi „uram bátyám” stílusban kommunikál. Gondolom nem kell megmagyaráznom neked ezt a stílus irányzatot, elvégre az irodalmi tanulmányaidból bizonyára rémlik valami :)Számomra, és még sokak számára -bel és külföldön- ez okoz problémát, illetve az, hogy az egyes szakterületek szakmai elitjét szarba se nézik, a fejük felett döntenek. A döntést pedig a fenti stílusban kommunikálják le!
    Szóval a szándék az jó lenne, csak nem így kéne csinálni!

  7. Igal bocs. Politika nem szeretem.

    kovikopasz. Ebből nem mennyük bele.

    Nálam elég ennyi: Magyar vagyok. Hazám 1000 éve írot formában bizonyithatóan Kárpát-Medence vezető állam alkatója,1920-ba igazságtalan béke volt.
    elmúlt 20-év nem vált a magyar nemzet hasznára. Magyarországon a magyarnál fontosabb népcsoport nem szabad lennie.

    Ékes példa itt folyó dolgokra:Magyar honvédség helyzet

  8. Hát a cikkhez nem áll közel se de az európai rakétagyártó bemutatta
    a perseus új szuperszonikus církáló rakéta rendszert .
    Az új fegyver sebessége 3 Mach lesz és képes lesz két kisebb töltet is magával vinni .
    Hasonló változatai lesznek mint a Brahmos-nak lesz hajó fedélzeti ,lehet majd repülőről is bevetni és tenger alatt járókról, hatótávja 300km .
    Szerintem ez a válasz a Brahmos rakétára .

  9. OFF: CIA factbook szerint ~200000 roma él Magyarországon, csak tudnám, hogy akkor miért van belőlük lassan minden utcasarkon egy kisebb bandányi Budapesten.

    ON: Lettországnak inkább az orosz autonómia törekvések miatt kellene aggódnia, Észtországban pl. a fővárosban is többségben vannak, ráadásul az általuk követelt terület határos orosz anyácskával, ha csatlakozni akarnának.

  10. jó az 1,5-2 milliónak is!
    Az a baj,hogy nem élnek,hanem élősködnek.
    szarnak arra,hogy más nem akar putrit,koszt
    látni,ehhez emberi joguk van.
    Bandák? kisvárosban élek kb10000fő,de már a parkba
    nem lehet kimenni,mert a gyerekjátékokon,padokon
    fürtökben lógnak.
    Szemetelnek,ordibálnak,stb.Ahová betelepülenk
    elértéktelenednek az ingatlanok,sok embernek egy
    élet munkája megy tönkre.
    Miért engedi az állam ezt?
    Miért kell ezt a többségnek elviselni?
    Sokan Erdélyt sírják vissza,ami szép dolog,de
    azt nem látják,hogy kiszorulunk már a 93000nm2 km-ről is.

    Én földművelésből élek,és fizetek adót,
    Tavaly lopták a terményt,rajtakaptam őket,rögtön előkerült lapát lánc,stb a részükről.
    Néha arra gondolok,ha nyugger leszek,és mondjuk 3-4 millió
    Sztojka Iván szaladgál,akkor ki fog megvédeni minket,
    és ki fog akkor majd dolgozni,és mit fognak zabálni????

    Azt értem,hogy a baloldal nyomja őket,én épp ezért hagytam
    el azt a „nyájat”,de a Fidesznek miért kell ugyanazt a
    politikát folytatni???

  11. Trident, Amit írsz ez a baj.

    1-1,5 milliós népességet nem lehet asszimilálni. A dolog másik oldala hogy akarja őket a fene. Főleg ha igaz az India származás elmélet.

    Senki nem beszél arról, hogy ezek a jó madarak a segély 100 milliárdok mellett mekkora reálgazdasági károkat okoznak.

    Ezért fogalmaztam úgy hogy az elmúlt 20 évben senki nem védte a magyar nemzet érdekeit.
    Mindig csak ellen tettek.
    Hátrányosan különböztetik meg a magyarokat.
    Magyar parlament Kolompár vagy egy másik cigány vezető nyugodt szívvel beszédében szidhatta a magyarokat.
    Jellemző 100éve még ezért lámpa vas lett volna osztályrésze
    .

  12. OFF

    jó az 1,5-2 milliónak is!

    Röhejes kijelentés. Akkor az utcán minden 5-6-dik ember cigány kellene, hogy legyen, aki szembe jön. A tömegközlekedés miatt napi több száz vagy ezer embert látok. Néhány románál többen soha nem látok. Persze ez csak főváros és agglomeráció, de országosan nincs ekkora szélsőség.

    Mirt jó az, hogy a HTKA-ból lassan kurucinfó lesz, de még annál is súlyosabb baromságokkal…?

    ON

  13. Molni

    Sokan azért írják már le ezt még ha számodra kurucos is mert ez már inkább nemzetbiztonság kérdése .
    Még azt is megélhessük hogy a az amcsik predátor pilóta nélküli gépekkel lövik a magyar „szélsőségeseket”.

  14. Moli. 600-700 ezres létszám felett már lényegtelen a pontos szám.
    10 milliós ország vagyunk.500 ezer ember már 5% jelent.

    Helyzet az hogy ezen nép csoport nem akar be illeszkedni. A Kádári kommunizmus nem volt képes őket rá kényszeríteni. Demokráciába meg lehetetlen.
    De egyes vezetőik már polgár háború lehetőségét is felvetették.

    Környezetemből ezer példát tudok hozni mit művelnek.
    Nem lennél a szomszédjuk híd el.
    Ez leginkább észak keleti oroszág rész problémája.
    De dél-keleten is egyre márkásabban jelennek meg.

    ENSZ biztos érdekes módon nem talált semmi kivetni való. Sőt ő is javasolta hogy a bűnügyi statisztikákban az etnikum feltüntetését.

    Roma kérdés azért veszélyes mert ha figyeltétek USA nagykövete, egy jenki üzletember és az izraeli nagy követ is bele avatkozott. Az ügy menetébe.

  15. „Roma kérdés azért veszélyes mert ha figyeltétek USA nagykövete, egy jenki üzletember és az izraeli nagy követ is bele avatkozott. Az ügy menetébe.”

    Az az ők nekik fontosabb egy 700 000 ezres kisebbség mint mi 9 millió őshonos lakos .
    Megnéztétek amikor a riporter megkérdezte az egyik vajdát hogy mi volt a téma az Amerikai nagykövet emberei és a romák közt.
    Mire ő: „sajnálom nem nyilatkozhatok”

    Sajnos ez van .

  16. Északkkelet fele nem sokat jártatok, he úgy vélitek, hogy nem nagy a probléma. De pár buldózerrel meg tömegsírral orvosolható, csak nehogy ők kezdjék előbb, mert annak is reális az esélye. Aztán 1-2 ember börtönbe megy hágára, de a nemzet megmenekült. Humánus? Nem. Szükséges? Úgy látom igen, és már annyira elfajult a helyzet, hogy más lehetőség nincs. Lesz ilyen? Nem. Kihalófélben vagyunk, és nem hiszem, hogy ez meg fog változni. Aki meg jön majd pampogni, annak talán nem nyomtak még kést a torkához, ahhoz nem jött oda egy 8éves kis féreg, rúgdosni, köpködni, hogy közben tucatnyi 120 kgos állat nézi fenyegetően, mikor jöhet a rasszizmustól megmenteni a kisöccsét, és mindezt az agglomerációban a bűnös város körül volt szerencsém tapasztalni. Keletebben amikor jártam, az nem adott ezek után bizakodásra okot.

    Üdv a Föld bolygótól.
    Sic transit gloria mundi.

  17. Mindamellett, hogy teljes mértékben aláírom, hogy egy nagyon is komoly probléma, és egyben jelenleg a politika miatt IS kilátástalannak tűnő helyzet feszegetése, ami ezen a komment vonalon zajlott, ám úgy érzem elég nagy a magyar internet, vannak erre megfelelőbb fórumok, ahol ezt lehet megvitatni!

    Így arra kérném az érintett kommentelőinket, hogy ezen és kapcsolódó témákat a jövőben ne a htka.hu-n fejtsék ki, itt szorítkozzanak a haditechnika témákra!

    Aki itt van már egy ideje, az tudja, hogy csak az utolsó esetben szoktunk moderáláshoz folyamodni. Ez egy időben gondot is okozott, majd moderálgatás után javult a helyzet. Ne kelljen már megint törölgetnünk kommenteket… Márpedig az ilyen „topic elrablások” miatt érik igencsak a dolog. (ezen a vonalon DEFCON 2-es a helyzet épp :) )

    A szerkesztőség és a jelenséget kifogásoló többiek nevében: előre is köszönjük!