|

Bulava – gyanús-e az orosz boomerek visszatérte?

Avagy sumákolnak-e az oroszok? Boomer vonalon pedig mi más miatt is sumákolhatnának esetleg, mint az utóbbi időben végre már jól szereplő Bulava miatt, melynek idei első reptetését június 15-17 magasságára ígérték korábban. Persze az ilyen dátumok soha sincsenek betonba öntve, ám az némi gyanúra adhat okot, hogy a megjelölt tesztidőszakot követő napon, június 18-án a Bulava indítások korábbi indítóplatformja, a Typhoon-osztályú Dimitrij Donszkoj, és a stafétabot elvileg mégiscsak ezen teszt kapcsán átvenni készülő Jurij Dolgorukij, azaz a Borej-osztály első egysége „kéz a kézben” érkezett vissza a tengerről.

Borej és Typhoon

Borej és Typhoon | Forrás: military-today.com ,

Nos, végül is elképzelhető, hogy valamelyik Bulava-val hajózott ki, csak valami nem stimmelt és nem kapott zöld lámpát az indítás, ám lényegesen valószínűbb, hogy nincs semmi ferdítés az orosz híranyagban, csak némi csúszással terhelődött az eredeti menetrend. A napokban kiadott híranyag egyébként mindkét SSBN idei első tengeri útjának nevezte meg az eseményt, ami igaz is. A Jurij Dolgorukijnak ráadásul úgymond extra alibije is van, lévén május utolsó napjaiban került szárazdokkból úszódokkba – ahonnét meg később a vízbe. A szárazdokkos kezelése kapcsán végrehajtott módosításokat pedig nyilván illik egy ellenőrző célzatú tengeri úttal zárni, mely eleve kérdésessé tette a pedzegetett június közepi Bulavás szereplését. A Donszkoj ettől még némiképp gyanús lehet persze, de vélhetően nincs semmi sumákolás… (Az akár ellentétes véleményt várjuk a kommentekben… :) )

RFS Jurij Dolgorukij

RFS Jurij Dolgorukij | Fotó: Szevmash ,

A Szevmash igazgatói, és az Orosz Haditengerészet magas rangú illetékesei által fogadott atom-tengeralattjárók kapitányai mindenesetre arról számoltak be, hogy a tesztút során minden a legnagyobb rendben ment, a tengeralattjárók készek az újbóli kihajózásra. Így vélhetően hamarosan talán végre Bulava indításról számolhatunk be – reméljük ismét sikeresről.

9 hozzászólás “Bulava – gyanús-e az orosz boomerek visszatérte?”