|

Az oroszok már Norfolkban vannak

Ahol persze nem egy kis World in Conflict partira készülnek, hanem a FRUKUS 2011 hadgyakorlatra, mely az idei évben az Egyesült Államok keleti partjai mentén zajlik majd – nem meglepő módon Norfolkkal, mint a fogadó kikötővel.

1988 óta Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részvételével minden évben sor kerül egy haditengerészeti hadgyakorlatra, mely a résztvevő ország neveire utalva a RUKUS nevet viselte. Viselte, hiszen Franciaország 2003-as, formális csatlakozásával a név FRUKUS-ra változott. A gyakorlatnak mindig más-más tag háza táján kerítenek sort – 2008-ban például a Japán-tengeren került sor a gyakorlatra, melyen az oroszok grúziai kirándulása ellen tiltakozván az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nem vett részt.

A június 23-30 között esedékes hadgyakorlatra az Orosz Haditengerészet részéről az Északi Flottától érkezik hadihajó az egyetlen Udaloj II-osztályú romboló, az Admiral Csabanenko képében. Az orosz romboló kíséretét a Fekete-tengeri Flotta Shakhter névre keresztelt vontatóhajója adja – mely nem Szevasztopoltól hajókázott el az USA keleti partjáig, hanem csak a spanyol partoktól kellett „átugrania”, lévén a május 25 – június 14 közt zajló Bold Monarch 2011 gyakorlat egyik résztvevője volt.

Az Admiral Csabanenko Norfolk kikötőjében

Az orosz romboló nem lesz újdonság a norfolki kikötőben, lévén már járt ott – a fenti fotó 2009-ben készült | Fotó: AegisFC ,

Az Admiral Csabanenko

A vendéglátókat az egyik Arleigh Burke-osztályú romboló, a USS James E. Williams (DDG 95) lesz jelen, míg a briteket és a franciákat a Type-23-osztályú HMS Richmond (F239), illetve a Floréal-osztályú FS Ventose (F733) fregattok képviselik majd.

FS Ventose

Az FS Ventose egy 1998 szeptemberi felvételen | Fotó: Rama, NetMarine ,

A gyakorlat ideje alatti programok közt a közös hajókázás gyakorlása mellett szerepelnek majd olyan tevékenységek, mint nagy sebességű motorcsónakok visszaverése, hajófedélzetre történő átszállás és helikopteres landolások.

 USS James E. Williams (DDG 95)

A USS James E. Williams (DDG 95) 2009 októberének elején a Kréta szigetén található Szouda-öbölben | Fotó: U.S. Navy, Paul Farley ,

2 hozzászólás “Az oroszok már Norfolkban vannak”

  1. Elég sok közös hadgyakorlat van mostanában, pár hete volt egy levegőben, ~hónapja egy eltérített gépes, nemsokára lesz egy tengeralatjáró mentős. Sokat gyakorlatozik együtt máshogy fogalmazva egymáson :) Oroszo és a NATO. :)