|

Amerikai – török találkozás a víz alatt

Vastagon 2. hetében van a május 25 – június 14 közt zajló Bold Monarch, a NATO 3 évente megrendezett tengeralattjáró mentő gyakorlata. A spanyol partok mentén megrendezett idei gyakorlatnak az igazi érdekessége, hogy első alkalommal egy orosz tengeralattjáró, a hétköznapjait amúgy a Fekete-tengerben töltő Alrosa is meghívást kapott.

A NATO azonban nem a meghajtás szempontjából egyedi Kilo-ról tett közzé egy videóanyagot, hanem ahogy a címből sejteni lehet a törökökről. Konkrétan a török S-356 TCG Anafartalar és az amerikaiak által biztosított SRDRS (Submarine Rescue Diving and Recompression System) összecuppanásáról. Mindezt az SRDRS-ben lévők szemszögéből.

Az SRDRS és a TCG Anafartalar összekapcsolódása után egyszer csak megjelenik a török tengeralattjáró kapitánya, „megmentőik” kezébe nyom egy kis ajándékot :)
SRDRS

Az SRDRS kiemelése San Diego közelében, a chilei CS Simspon-nal (Thomson-osztály, Type 209/1400) 2008-ban végrehajtott gyakorlat után | Fotó: U.S. Navy, Alexia M. Riveracorrea ,

5 hozzászólás “Amerikai – török találkozás a víz alatt”

  1. Roham leptekben fejlodnek.

    Nuki teruleten ugyan meg levannak maradva de kuzdenek mint a vadaszbombazoknal hogy megkozelitsek az elvonalat.

    A hagyomanyos meghajtasuaknal mar rendszerben allnak az AIP felszerelt valtozatok de egy teljesen uj a KILO-n alapulo osztalyt fejlesztenek jelenleg es abbol terveznek nagy szeriat gyartani.

    A hajoik szama cca 60 db ot tesz ki amelyek nagy resze uzemkepes. Ugyan az elmult evben visszavettek de a 2009-2010 es evben tobbszor talalkoztak kinai tengoval az USA nyugati partvidekeknel es tobb ismeretlen tengot zavart ki a japan haditengereszet a felsegvizeirol.

    Fejlesztik ezt a fegyvernemet is ezerrel, de itt a fejlodes lassabb mar csak egy egy hajo elkeszitese miatt is.

  2. Azok alapján amit én olvastam a teljes kínai tengó flottából kb 10-15 hajó ami tényleg jó valamire is , a másik fele már elavult. Azon gondolkodom , hogy a kínai tengó doktrina mennyi szabadságot engedélyez a kapitányoknak a feladat végrehajtása során. Amúgy én a helyetekben beszereznék pár nuki tengót is , az ami 688 class-hoz hasonló VLS rendszerrel.