|

HTKA Hírhalom 2011. 24. hét

A HTKA HÍRHALOM, mely olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A Boeing újabb megrendelést könyvelhetett el az F/A-18 Super Hornet típusra, június elején a Pentagon 408,7 millió dollárt utalt az óriásvállalat részére, további 9 együléses, E verziójú Lódarázs legyártására. A gépek a legújabb, LOT 35-ös verziónak megfelelően kerülnek legyártásra a vállalat St. Louis-i üzemében, a leszállítás határideje 2013 decembere.

Szintén a Boeinghoz kapcsolódó hír, hogy átadták az Egyesült Arab Emirátusok légierejének második C-17 Globemaster III típusú szállítógépét. A szerződés szerint a gyárnak ebben az évben még kettő, jövőre pedig további két példányt kell leszállítania, ezzel biztosítva a megrendelt 6 példányt.

Fotó: Boeing ,

A Luftwaffe 74. ezrede, a JG 74, vagy teljes nevén Jagdgeschwader 74 június 9-én ünnepelte létrehozásának 50. évfordulóját. A neuburgi légibázison tevékenykedő ezred a jeles alkalmat egy jubileumi repülőnappal ünnepelte, melyre a saját erőiken kívül érkeztek cseh, francia, svájci, belga, valamint osztrák résztvevők is, különböző repülőgépekkel és helikopterekkel. A legnagyobb számban jelen lévő típus természetesen az ezred által is repült Eurofighter Typhoon volt, a deltaszárnyúból összesen 11 példány vett részt a bemutatón, 3 német ezred, valamint az Osztrák Légierő állományából. A türelmesebb látogatók akár bele is ülhettek a típus replikájának pilótafülkéjébe, ha képesek voltak kivárni a hatalmas sort és a hosszú várokozási időt.
A repülőnap legnagyobb látványosságát természetesen a dinamikus bemutató szolgáltatta – az elején egy légi gyakorlatot láthattak a kilátogatók, melyben részt vett 4 Typhoon, 2 F-4F Phantom, néhány Tornado, két helikopter, de még egy E-3 Sentry légtérellenőrző gép is. A gyakorlat célja egy ellenséges területen katapultált pilóta kimentése volt, pontosabban ennek demonstrálása a közönség számára. A következő égi látnivalót egy osztrák pilóta aszolgáltatta, aki Typhoon-jával bemutatta a típus kiváló manőverezőképességét. A bemutató végén egy jubileumi festést kapott gép három másikkal együtt kötelékben repült el a bázis fölött.

Újabb fontos esemény kötődik a C-5M Super Galaxy teherszállító repülőgép nevéhez, a Dover légibázisról felszállva június 5-én indulva repültek el Afganisztánig, de nem akárhogy. A gép nem keletre indult el célállomása felé, hanem északra, Kanadán keresztül az északi sarkkör, Oroszország és Kazahsztán felett június 6-án érkezett a Közel-Keleti országba. A több mint 15 órás átrepülést egy KC-135R típusú légi-utántöltő repülőgép segítette.

Az Ulan-Ude repülőgépgyár újabb 6 darab Mi-8AMTS (Mi-171S) típusú forgószárnyast szállított le az orosz védelmi minisztérium számára. Az előző gépeket még 2010 decemberében adták át. Az új szállítóhelikopterek az átvételi eljárások után az Orosz Légierő egységeihez kerülnek. Az év vége felé várhatóan még egy adagot átvehetnek.

Fotó: Rushelo ,

Az Israel Aerospace Industries (IAI) egy új, csökkentett rombolóhatású, városi környezetre kifejlesztett kombinált (lézer+GPS) irányítású bombát mutatott be a Párizsi Légiszalonon. A 170 centiméter hosszú, MLGB jelzésű fegyver súlya 115 kilogramm, irányfelületeinek fesztávolsága 82 centiméter és a szabványos 14 inches horogtávolságú fegyverzetfelfüggesztőkön alkalmazható.

A Boeing által kifejlesztett, HALE (High Altitude Long Endurance) kategóriájú Phantom Eye típusú pilóta nélküli repülőgép földi tesztpéldánya teljesített egy 12 napig tartó vibrációs és strukturális tesztet a NASA Dryden Kutatóközpontjában az Edwards légibázison. A hidrogénhajtású repülőgép ezzel még közelebb került ahhoz, hogy végrehajthassa a nyár végére tervezett szűzrepülését.

Boeing Phantom Eye

Fotó: Boeing ,

A Navistar vállalat 357 112 582 dolláros, fix áras szerződést kapott 471 darab MaxxPro Dash legyártására. Az MRAP kategóriájú járműveknek nagy hasznát veszik majd mint az iraki sivatagos, mind az afganisztáni hegyvidéki területeken. A szerződésben foglaltakat 2011 szeptemberéig kell teljesítenie a feleknek.

Kapcsolódó hír, hogy az Oshkosh Defense 730 darab szállítójármű (főleg tréler és kamion) leszállítására kapott megbízást a US Army-től. A szerződés értéke nem ismert, a megrendelt gépjárműveket 2012 szeptemberéig kell átadni.
———
Közreműködött: Eagle

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2011. 24. hét”