|

Nem repülnek a kanadai Hawkok

A Kanadai Légierő felfüggesztette a juharleveles BAe Hawk típusú kiképzőgépek repülését, miután az egyik példány lezuhant nem messze a Cold Lake légibázistól.

A Bombardier és a Kanadai Légierő által üzemeltetett NFTC (NATO Flying Training in Canada) repülőiskola kötelékébe tartozó BAe Hawk 115 (kanadai jelzése CT-155) sugárhajtású kiképzőgépek június 10-e óta rostokolnak a betonon, mert egyik társuk egy dán és egy kanadai pilóta alatt megmakacsolta magát és leállt a Rolls-Royce Turbomeca Adour 871 típusú hajtóműve. A hajózók visszafordultak a bázisra, ám a 15 000 láb magasságból megkezdett vitorlázás kevésnek bizonyult, a Hawk a bázistól mintegy 4 kilométerre a földnek csapódott. A 419. Század kötelékébe tartozó gép személyzetének mindkét tagja sikeresen katapultált. Mindkét pilótát kórházba szállították, azonban a kötelező átvizsgálás mellett a katapultálás során szerzett égési sérüléseiket is el kellett látni.

Hawkon repülnek a magyar hajózók is Kanadában | Fotó: NFTC ,

A Bombardier és a Kanadai Légierő által üzemeltetett Hawk-flotta a baleset miatt 16 darabosra redukálódott, melyek várhatóan egy darabig biztosan nem emelkedhetnek a levegőbe. Az eset vizsgálatát megkezdték, a gépek addig nem emelkedhetnek a levegőbe, amíg ki nem derítették a hiba okát és a többi gépen el nem végezték a szükséges ellenőrzéseket, módosításokat.

A Kanadai Légierő állománya mellett az NFTC keretében több NATO tagország, köztünk hazánk is évente több alkalommal küld ki a repülőiskolába növendékeket, hogy azok a Beechcraft T-6A Harvard II és BAe Hawk 115 kiképzőgépeken elsajátítsák a modern harci gépek irányítását és a mindazt, amire egy pilótának légiharc, csapásmérés, felderítés vagy egyéb harci feladatok alatt szüksége lehet.

One Response to “Nem repülnek a kanadai Hawkok”