|

Etiópia 200 T-72-est vásárol Ukrajnától

Az UKRINFORM hírügynökség szerint az ukrán és az etióp kormány között tegnap egy 100 millió dollárt meghaladó értékű megállapodás jött létre, mely szerint Kijev több mint 200 T-72-est szállít a kelet-afrikai államnak. A „több mint 200” melletti konkrétabb információ arról szól, hogy az Ukrspecexport jelenleg 200 T-72 szállításáról kötött szerződést az etióp kormánnyal – mellyel egyben megkötötte fennállásának egyik legnagyobb exportszerződését.

Hogy az ukránok milyen T-72 változatot kínálták fel eladásra, arról nem szól a fáma, csak annyit említenek meg, hogy egy motorikusan, páncélzat és irányított fegyverzet tekintetében modernizált változatról van szó. Ezen jellemzők persze a modernizált ukrán T-72 változatok többségére ráillenek.

Ugyan ez ügyben még nem köttetett szerződés, de a várakozásoknak megfelelően az ukránok kapják ezen harckocsik javítását és karbantartását is.

Ukrán T-72

Ukrán T-72 | Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,

A szomszédaik közül nem mindegyikkel feltétlenül problémamentes viszonnyal rendelkező Etiópia egyébként már rendelkezik T-72-esekkel – a T-54/55 dominálta és némi T-62-es fűszerezte géppark felfrissítéseként 2003-ban 60 darabot vettek Jementől.

http://www.youtube.com/watch?v=JPzsfxZepXU#t=1m30s

2 hozzászólás “Etiópia 200 T-72-est vásárol Ukrajnától”

  1. Komoly páncélos erő lesz ez ott, feltéve hogy működtetni, karbantartást fizetni, megfelelően kiképzett kezelőket biztosítani is képesek lesznek hozzájuk.
    Nem biztos hogy konkrét háborús céllal vették, persze fekete Afrika XX. századi történelmében, azon országok, akik nagyobb fegyver arzenált halmoztak fel, használni is szokták valamelyik szomszédjuk ellen. :)
    Eritrea, lehet, de az is hogy halászni szeretnének, a szomáliai zavarosban. :)