|

Vigorous Warrior 2011

A 2011-es nyár nem is kezdődhetett volna látványosabban a kerozingőz megszállottjai számára. Erről a NATO Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsa (COMEDS: Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO) „Vigorous Warrior 2011” elnevezésű többnemzeti egészségügyi bemutatója gondoskodott. A rendezvényre június 6-án került sor a hajmáskéri lőtéren (0 pont). A bemutatón a szövetséges nemzetek részéről a házigazda magyarokon kívül német, cseh, holland és francia csapatok is képviseltették magukat.

A rendezvény délelőtt 10:30-kor látványos légi bemutatóval kezdődött. A gyakorlaton a Magyar Honvédség Mi-8/17-es szállítóhelikopterei és a Cseh Légierő Sokol típusú gépe mutatott be különböző harctéri mentési technikákat. A jelenlévők szemtanúi lehettek, hogyan tudnak a földi és légi erők dinamikusan és hatékonyan együttműködni, amikor emberi életek forognak kockán.

A délutáni programok az együttműködés és a tapasztalatcsere jegyében teltek. A gyakorlaton résztvevő fegyveres erők képviselői testközelből is megtekinthették a különböző haditechnikákat, valamint a sokféle katonai egészségügyi rendszereket. A minél hatékonyabb információátadás érdekében a megjelent egységek katonai egészségügyi sátrakban mutatták be, milyen eljárásokat és technikákat alkalmaznak a hadtéri sebesültmentés során.

A bemutató célja volt, hogy a résztvevő alakulatok a megismert sebesült ellátási gyakorlatokat a mindennapokban is hatékonyan tudják alkalmazni, valamint ösztönözze a résztvevő német, cseh, holland, francia és természetesen magyar szakemberek teljesítményét az összefogás jegyében.

—–
Szerző: Hajas Bálint, Fotó: Thurzó Péter
harcihelikopter.hu

—–

14 hozzászólás “Vigorous Warrior 2011”

  1. Milyen jármű van a 14. képen? Azt hittem, hogy a cseh helikopternek hátrányosan kicsik az oldalsó tolóajtóik egy hordágynak, mert hogy nincs ajtaja hátul, de a 16. képen látszik valami betegemelő féleség. Így talán már nem is gond, hogy hátul nincs neki raktérajtó.

  2. Az egy BTR-80 SKJ magyar fejlesztésű mentő jármű, amelyet tavaly Kecskeméten meg is lehetett nézni. Akkor azt mondták az ott lévő katonák, hogy már Afganisztánban is van belőle kint.

    Egyébként a Haditechnika magazin tavaly vagy tavalyelőtt bemutatta a járművet…