|

Megérkezett az első ausztrál tanker – VIDEO

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) a tegnapi napon hivatalosan átvette az első Airbus KC-30A típusú légi-utántöltő repülőgépét, így végre újra lesz tankere a szigetországnak, miután három éve kivonták az utolsó KC-707-est is.

Az MRTT003 jelzésű példány még május 31-én érkezett meg Spanyolországból a Queensland mellett található Amberley légibázisra. A hosszú, három napos utat többször is megszakították, Észak-Amerikában és Hawaiin is leszálltak pihenni és a gépet feltankolni. Az új gépet 270 üléses, kétosztályos elrendezésű belső térrel szállították le, ám az üléseket kiszerelve képes szállítófeladatokat is végrehajtani, maximális üzemanyag-kapacitása 111 tonna. A hivatalos átvétel előtt a RAAF műszakijai átnézték a leszállított példányt, hogy megfelel-e a szerződésben foglaltaknak.

Az Ausztrál Királyi Légierő 5 darab Airbus A330-200-asból átalakított többfeladatú teherszállító és légi-utántöltő repülőgépet vásárolt, melyeket a törzs alatt az Airbus által fejlesztett, fly-by-wire vezérlésű, merevcsöves utántöltő-rendszerrel (ARBS – Aerial Refuelling Boom System) és a félszárnyak alatt egy-egy Cobham 905E hajlékony csöves konténerrel szereltek fel. A gyártó közleménye szerint még június folyamán újabb gépet adnak át a megrendelőnek, ezt követi idén további két példány. Az utolsót a tervek szerint jövőre szállítják le.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DxRWFVAugLs

3 hozzászólás “Megérkezett az első ausztrál tanker – VIDEO”