|

Izraeli és román Helcules-modernizáció

Az Izraeli Légierő három C-130H ‘Hercules’ típusú taktikai teherszállító repülőgépének modernizációját tervezi, emellett Románia is ráncfelvarrást végeztet gépein, melyhez a Közel-Keletről kapnak segítséget.

Az izraeli Herculesek új avionikai és „egyéb fedélzeti rendszereket” kapnak a szerencsés példányok, melynek köszönhetően további 15 évig szolgálatban maradhatnak. Hogy mely vállalat végzi majd a munkálatokat, azt egyelőre nem tudni, azonban az izraeli cégek nagy tapasztalattal rendelkeznek a különböző típusok modernizációja terén.

Izraeli C-130 Hercules ,

Az Israeli Aerospace Industries (IAI) Bedek részlege már dolgozik egy Hercules-programon, melynek során a korábbi verziójú példányok középső szárnyszelvényét cserélik le.

A Hercules-modernizáció és élettartam-növelés ellenére új gépeket is vásárolnak, a közelmúltban bólintottak rá három C-130J Super Hercules beszerzésére.

Román Hercules ,

Kapcsolódó hír, hogy a Román Légierő 5 darab Lockheed Martin C-130B/H típusú gépe is ráncfelvarráson esik át, melyet az Elbit Systems hajt végre román cégek közreműködésével. A pilótafülke modernizációján kívül új elektronikai önvédelmi rendszerekkel is felszerelik a gépeket.

Az Elbit munkája nem ismeretlen a románok előtt, hiszen a MiG-21 LanceR repülőgépeiket is izraeli segítséggel korszerűsítették.

7 hozzászólás “Izraeli és román Helcules-modernizáció”

  1. Szerintem nem lesz utódjuk, és ezt nem is nagyon titkolják. Nem véletlenül hangsúlyozták, hogy a NATO Globemaster szállítógépek Pápai állomásoztatásával – amelyek mellesleg magyar felségjelzéssel repülnek – jogot kapunk rep.idő kiváltására. Hogy aztán a Honvédség mennyire lesz elől a prioritási listán a „nagyokhoz” képest, az már egy másik kérdés… :-((

  2. Úgy tudom, hogy a C-17 -esekből évi 50 órát bérelünk. A legtöbb az amerikaiaké, mintegy 1000 óra, de azt hiszem, hogy van még kb 300 óra, amit a rendelkezésre álló évi 3500 -ból még senki sem bérelt ki.