|

Ausztrália felfüggesztette a PC-9-esek repülését

Az Ausztrál Királyi Légierő felfüggesztette Pilatus PC-9 típusú kiképző repülőgépeinek repülését, miután május 18-án az egyik példány felszállást követő emelkedés közben lezuhant és megsemmisült.

A 539-es oldalszámú, A23-039 lajstromú kiképzőgép East Sale bázisról hajtott végre felszállást, majd az emelkedés közben (a reptértől 9 kilométerre) leállt a hajtóműve, így magasságot vesztett. A pilóták visszafordultak, ám a vészesen süllyedő géppel nem érték el a repülőteret, a PC-9A típusú gép közel 1 kilométerre a bázistól (helyi idő szerint 15 óra 15 perckor) a földnek csapódott.

Fotó: Australian Aviation ,

A kiképzőrepülésre induló gép mindkét pilótája (Bruce Collenette százados és Steve Andrews hadnagy) sikeresen katapultált és megúszta az esetet. Állapotukról többféle információ is napvilágra került, egyes hírek szerint sértetlenek maradtak, más hírek szerint megsérültek ugyan, de állapotuk stabil, persze a kórházba szállítást nem úszhatták meg az ilyenkor kötelező orvosi kivizsgálás miatt. A PC-9A típusú gép nem volt ennyire szerencsés, a kemény földet érés következtében felrobbant és kiégett.

A balesetet követően leállították a 60 ausztrál Pilatus PC-9-es repülését, idén már nem először. Februárban egy hajtóműtűz miatt rostokolt a flotta, de áprilisban is volt repesemény, akkor a futómű-akna ajtajait hagyta el az egyik gép.