|

Az HMS Daring kimutatta méregfogát

Az HMS Dauntless 2010 októberi akciója után a Type 45-ös légvédelmi rombolók közül az elsőként hadrendbe állított HMS Daring is megmutatta, hogy készen áll légi célok lemeszelésre a Sea Viper (Aster 15 és 30) segítségével. Az HMS Daring első ilyen tesztjét a Külső-Hebridákhoz tartozó Benbecula-sziget közekében, a Royal Navy arrafelé található lőterén hajtotta végre. A mostani teszt ugyanakkor a rendszer képességeihez mérten előétel jellegű célpontot vonultatott fel, egy szubszonikus drone került semlegesítésre.

Az HMS Daring első Sea Viper indítása

Az HMS Daring kivillantott méregfogával – azaz az első Sea Viper indítása közben | Fotó: Royal Navy ,

“Ezen tesztlövészet fontos mérföldkő számunkra és az utolsó puzzle darabka az első bevetésre történő felkészülésben. Nagyon elégedett vagyok a teszttel és ahogy a legénység teljesített ezen nagyon komplex feladat kapcsán.” – nyilatkozta a romboló kapitánya, Guy Robinson kapitány.

8 hozzászólás “Az HMS Daring kimutatta méregfogát”

  1. “A mostani teszt ugyanakkor a rendszer képességeihez mérten előétel jellegű célpontot vonultatott fel, egy szubszonikus drone került semlegesítésre.”

    Tudod mire emlékeztet ez engem, Tcat? Amikor a szegény, megboldogult MiG-29 gépeink mentek “éleslövészetre” Lengyelországba, és úgy sikerült nekik “kitűnőt” lőni a gagyi orosz légiharc-rakétákkal, hogy kizárólag 1-1, ejtőernyővel lassan ereszkedő, kilométerekről világító infrabomba célra tüzelhettek. A szubszonikus drone célpont kb. ugyanez a szint a Daring számára. Szerintem egy lövészetnek akkor van értelme, ha minimum egy kicsit is életszerű körülmények között kell teljesíteni. A Fulcrum pilótáknak sem manőverezésre képtelen,lassan ereszkedő infrabomba ellen kellett volna harcolniuk egy éles riasztás esetén…

  2. Valószínű, hogy a pszichológiai értéke a legnagyobb, akárcsak a mi MiG-29-es pilótáinknál. A befogás izgalma, a hangok, a rakéta leválása, indulása olyan gyakorlatot ad, amely “éles” helyzetben kifizetődik. Itt nem a cél bonyolultsága a lényeg, hanem a pilóta, itt pedig a hajó harcászati központjának gyakorlata, hogy a mozdulatok, pillantások rutinná váljanak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.