|

RPG-vel támadtak a kalózok, majd elhajókáztak

Na, azért ennyire nem egyszerű a történet, de tény ami tény, a panamai zászló alatt hajózó kínai teherhajónak, az MV Full City-nek a támadói előállítás nélkül úszták meg az amúgy sikertelen támadást. A szomáliai kalózok akciójára még május 5-én, cirka 450 tengeri mérföldnyire az indiai partoktól került sor.

Az MV Full City segélykérő hívására a török TCG Giresun (melyről nagyjából 2 hónapja írtunk már kalóz ügy kapcsán) és a USS Bunker Hill reagált, mint a bajba jutott kínaiakhoz legközelebbi egységek.

Mire az RPG és lőfegyverek által megrongált teherhajóhoz értek, a törökök (is) tudatában voltak annak, hogy a hajó legénysége sikeresen el tudott zárkózni a hajó irányítására alkalmas kalózbiztos részlegbe. A legénységgel való rádiós kapcsolatfelvétel után nem sokkal a fregatt helikopterének segítségével átdobták a mentőcsapatot, akik azonban egy árva kalózt sem találtak a hajó fedélzetén.

MV Full City

Az MV Full City … ,

Ugyanis azok addigra már csapot-papot hátrahagyva elhagyták a hajót – ebben döntő szerepe volt az Indiai Haditengerészet egyik alacsony áthúzásokkal „bemutatót tartó” indiai Tu-142 tengerészeti-járőrgépének. Mint később kiderült az indiai járőrgép és a hajó legénysége nem állt kapcsolatban, így a kínaiak nem is tudtak a dologról.

Menetközben az amerikai romboló is ráakadt a térségben egy bárkára, melyről erősen feltételezhető volt a támadás elkövetése, de a tettenérés ugye hiányzott. A hajó átvizsgálását értelemszerűen végrehajtották, mi során hogy-hogy nem lőfegyverekre, jelentősebb mennyiségű üzemanyagra és egyéb, a kalózkodás során jól jövő eszközt találtak. Ezeket a hajó után kötött csónakkal együtt megsemmisítették, majd útjára engedték a hajót.

Kalózbárka az Indiai-óceánon

… és a támadás feltételezett elkövetői | Fotó: Aaron Shelley, U.S. Navy ,

6 hozzászólás “RPG-vel támadtak a kalózok, majd elhajókáztak”