|

Pesavari harcosok búcsúja

Az elmúlt hónapban újabb fejezett záródott le a pakisztáni légierő történetében. Március 18-án kivonták az aktív állományból a Hongdu A-5C bombázó típusukat.

Pakisztáni A-5C

Pakisztáni A-5C ,

A repülőgép gyökerei az ötvenes évek közepéig nyúlnak vissza, amikor a Szovjetunióban kifejlesztették a típus elődjét, a MiG-19-es hangsebesség feletti elfogó vadászt. A kínaiak által frontbombázó repülőgéppé fejlesztett repülőgép megvásárlásáról a nyolcvanas évek elején döntött a pakisztáni fél.

A Hongdu gyár olcsó típusát párhuzamosan állították hadrendbe a General Dynamics F-16A/B Facon-jával. 1983 és 1984 között bő ötven A-5C repülőgépet osztottak szét három repülőszázad között:

  • 7. század – Bandits
  • 16. század – Black Panthers
  • 26. század – Black Spiders

A hetedik század csak rövid ideig repülte a típust, hamarosan átképezték az Ausztráliából beszerzett Mirage III-as vadászokra. Az észak-pakisztáni Pesavar repülőterén viszont a 16. és a 26. század huszonnyolc éven keresztül repülte aktívan az A-5-öst. Az öreg bombázó szovjet, francia és angol tervezésű, de kínai gyártmányú fegyverzettel szolgálta a pakisztáni érdekeket az afgán határ mentén, közel a kasmíri régióhoz.

Pakisztáni A-5C

Az alapjaiban régi tervezésű típus ipari hátterét Pakisztán saját maga látta el, a kamrai PAC üzemében. A repülőgép üzemképességére mindig is nagy gondot fordítottak. Az utolsó gép ipari javítását ez év február közepén hajtották végre. A személyi állomány képzését is komolyan vette a pakisztáni fél. Talán ennek is köszönhető, hogy a huszonnyolc évnyi üzemeltetés alatt mindössze négy repülőgépet vesztettek el. Ezek pótlására 2002-ben néhány használt Q-5III-as példányt vettek át a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejétől. Így összesen ötvennyolc Hongdu A-5-ös repülőgépet állítottak hadrendbe. Ezekhez jöttek hozzá még a kétüléses Shenyang FT-6-os kiképző gépek.

Pakisztáni A-5C

A típust, az újonnan hadrendbe állított JF-17-es repülőgép első ötven gépes szériájával váltják le, melyeket szintén a kamrai PAC üzemében gyártanak. A 26. század tavaly, a 16. pedig ez év április 11-étől repüli az új JF-17-es vadászt.

—–
Szerző: Galcom

9 hozzászólás “Pesavari harcosok búcsúja”

  1. Ez nem biznisz. Mi egy fityinget nem kapunk azért, hogy szerkesztjük ezt a honlapot és a szabadidőnket beáldozzuk azért, hogy a magyar olvasóközönség magyar nyelvű cikkeket és híreket kapjon. Galcom legalább besegít nekünk kicsit :) Nem egy olyan olvasónk van, aki nap mint nap órákat ül a gépe előtt (az általa írt kommentgarmadából ítélve), ők is nyugodtan vehetnék a fáradtságot, de nem teszik. Pedig angolul sokmindenki tud, csak megfelelő szinten kell magyarul fogalmazni mellé. Szóval szívesen vesszük a segítséget. Hajrá!

  2. Nekem egyik kedvenc site-m a HTKA. Azonban ide is írni, már nagyfokú túlvállalás lenne, nekem elég a HT.(így is sok utánolvasást igényelnek a cikkek, + általában saját fényképeket használok) Másik pedig annyi nálam tehetségesebb szerző van, hogy nem akarom mindenhol saját nevemet látni :)

    Kele

  3. Ha Cifu-t vagy ambasát megkéred az sg.hu Haditechnika topikjában, akkor szerintem segítenek. Mindig őket kértem meg. Nekem is elküldheted, ha akarod. Max. nyelvtanilag és terminológia szerint néném át mivel a tartalom terén nem nagyon tudok beleszólni…