|

Az élet bizonyítja: A remény hal meg utoljára – MiG-15 hírek

Jó pár hónap eltelt mióta utoljára beszámoltunk a MiG-15UTI felújítási munkálatairól. Amint azt akkor leírtuk, komoly problémákkal kellett a szakembereknek szembe nézniük, amelyek sajnos nem műszaki jellegűek voltak. A hazai adminisztráció úgy tűnt teljesen ellehetetleníti a helyzetet és soha nem fog magyar színekben a gép levegőbe emelkedni.

Örömmel számolhatunk be arról, hogy a téli időszak a gép pihenése mellett ezen a téren is gyökeres változást hozott. A hatóság részéről új szakember lett kijelölve a munkálatok koordinálására, akivel úgy néz ki sikerült a közös hangot megtalálni. Így már biztosnak tűnik, a korábbi lengyel gép új életében magyar színekben és HA-UTI jelzéssel fog a levegőbe emelkedni. Ez természetesen még mindig egy hosszú folyamat, rengeteg papírmunkát és egyeztetést jelent, de az elhatározás megvan, ettől kezdve remélhetőleg egyenes út vezet a sikerhez.

Jó eséllyel még a tavasszal a levegőbe emelkedhet a gép

Jó eséllyel még a tavasszal a levegőbe emelkedhet a gép

Bizonyára mindenkit az érdekel a leginkább, hogy mikor is kerül erre sor? Mikor repül végre a MiG-15UTI?

Utolsó tudósításunk arról szólt, a gépet téli álomba helyezték, amely a tervek szerint a jövő hét végén fog véget érni. Ekkor újra ellenőrzik a gép összes rendszerét és sor kerül az üzemanyag póttartályok kifogyasztásának tesztelésére is. Ezt követően lehet elkezdeni a hatósággal közösen az első felszállás előkészítését. Ha minden jól halad és az időjárás is kegyes lesz, akkor az első repülésre még a tavasz végén, nyár elején sor kerülhet, ideális esetben egy hónapon belül. A további tervek között a magyar személyzet kiképzése, repülési jártasságának megszerzése szerepel. Ha ez a nyári időszakban befejeződik, akkor a gép első hivatalos, nyilvános szereplésére a 2011. augusztus 13-14-ei debreceni repülőnapon fog sor kerülni.

Örüljünk és reménykedjünk!

A fényképért ismét Hacsi-nak szeretnék köszönetet mondani!

4 hozzászólás “Az élet bizonyítja: A remény hal meg utoljára – MiG-15 hírek”