|

Lángolva szállt le egy Hornet az egyik repülőgép-hordozóra

Szűk két héttel azután, hogy San Diego közelében, gőzkatapultos indítás előtti pillanatokban, teljes gázon szétrobbant egy McDonnell Douglas F/A-18C Hornet sugárhajtóműve, újabb hajtóműhöz köthető incidens történt a típussal. A március 30-ai esethez hasonlóan szerencsés, sőt, mivel személyi sérülés sem történt, így sokkal szerencsésebb kimenetelő incidensre az Arab-tengeren tartózkodó USS Carl Vinson (CVN 70) fedélzetén került sor. Pontosabban nem is a fedélzetén, hiszen a rutin karbantartás utáni ellenőrző repülés keretében touch&go manővert végrehajtó F/A-18C Hornet egyik hajtóműve az átstartolás után, a levegőben kapott lángra.

A VFA 113-as századhoz tartozó gép pilótája sikeres leszállást hajtott végre, mely során a Hornet hátsó fele azonban erősen lángra kapott – a fedélzeten készültségben várakozók mintegy 2,5 perc alatt fékezték meg a lángokat. Ahogy fentebb is írtuk az esetben személyi sérülés nem történt. Hogy az egyébként április 11-én, hétfőn történt (de a sajtó által csak 14-én lehozott) esetben mekkora anyagi kár keletkezett azt még nem tudni. Az illetékesek egyelőre arról sem kívántak nyilatkozni, hogy lehet-e összefüggés a két eset között.

11 hozzászólás “Lángolva szállt le egy Hornet az egyik repülőgép-hordozóra”

  1. Furcsán oltanak tüzet a srácok. Persze annak is biztos megvan magyarázata, hogy miért nem ott locsolják a gépet ahol ég.

    A legprimitívebb biztonsági oktatáson is elhangzik finomítói területen dolgozó vagy csak simán belépő ember számára, hogy még kézi poroltóval is a tűz fölé lősz és nem a tűzfészekre, mert csak szétteríti az éghető anyagot és vele a lángot…

    http://www.youtube.com/watch?v=8XvujWhU6Gs

  2. A harci repgepek oltasa egy kulon „muveszet”. Addig normal modon megy a dolog amig pl mint itt is „csak” az uzianyag kap langra, azonban amikor a modern femotvozetek is langra kapnak akkor ott a hagyomanyos tuzoltasi technikak mar nagyreszt hatastalanok ugyanis ezen femotvozeteknel mar sem a hutes sem az oxigentol valo elzaras nem eleg mivel a kemiai lancreakciot kell kemiai eszkozokkel megszakitani. Erre a fedelzeten spec csak es kimondottan a „Birdy”-k altal hasznal spec szaraz vagy nedves kemiai poroltot tartanak.