|

Szétrobbant egy Hornet hajtóműve

Gőzkatapultos indítás előtti pillanatokban, teljes gázon robbant szét egy McDonnell Douglas F/A-18C Hornet sugárhajtóműve, melynek következtében 10 tengerész is megsérült, többeket kórházba kellett szállítani.

Az eset a USS John C. Stennis (CVN-74) repülőgép-hordozó fedélzetén történt csütörtök délután, helyi idő szerint 14 óra 50 perckor, mintegy 160 kilométerre San Diego partjaitól. A 101. VMFAT század kötelékébe tartozó F/A-18C Hornet felszállásra várakozott, már a katapulton állt teljes gázon járó hajtóművekkel, amikor egy műszaki hiba következtében az egyik erőforrás felmondta a szolgálatot és felrobbant. A robbanás következtében kigyulladt a feltankolt gép, ám a kiérkező tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet.

Egy katapultos indításnál számos tengerész tartózkodik a gépek közelében ,

Az F404 sugárhajtómű szétrepülő darabjai megsebesítettek 11 közelben tartózkodó személyt, akiket a hordozó fedélzetén tartózkodó egészségügyi dolgozók szakszerűen elláttak, de 4 tengerészt San Diego különböző kórházaiba kellett szállítani, ám egyikük állapota sem életveszélyes. A US Navy szóvivőjének tájékoztatása szerint a pilóta sértetlenül megúszta a kalandot.

A hivatalos tájékoztatás szerint az eset következtében nem szenvedett komolyabb sérülést a USS Stennis repülőgép-hordozó, azonban ez nem mondható el a szerencsétlenül járt gépről, melyben jelentős kár keletkezett. A roncsot a műszakiak eltávolították a katapultról, levitték a hangárfedélzetre kivizsgálásra. A gyors munkának köszönhetően még aznap folytatódhatott a repülőüzem a hajó fedélzetén.

Nem csak a gépet vizsgálják, a US Navy szakembereket kért fel annak kiderítésére, hogyan sérülhetett meg a 8 tengerészen és az egy tengerészgyalogoson kívül két civil is, akik szintén a gép közelében tartózkodtak.