|

Kiképzőrepülésen a svéd NH90

Kedd reggel a Svéd Fegyveres Erők helikopter ezrede fontos mérföldkövet ünnepelhetett, ugyanis először emelkedett fel kiképzőrepülésre a vadonatúj NH90 szállítóhelikopter.

Munkába állt az első 4 darab NH90 (svéd jelölésrendszer szerint Helicopter 14, azaz HKP-14) típusú szállítóhelikopter, így már megkezdték a kiképzőrepüléseket a gépek pilótái, bár a hivatalos átadó csak május 11-én lesz Linköpingben. Április 12-én reggel először indították be a gépek hajtóműveit kiképzőrepülés keretében, majd a rendszerellenőrzéseket követően végre felemelkedhetett a betonról a méregdrága kompozitcsoda. A pilóták rövid lebegés után különböző sebességgel manővereztek a föld felett a kijelölt kiképzési területen belül. Magnus Westerlund, a helikopterflotta parancsnoka örül, hogy végre megkezdhették a munkát, ugyanis a többéves csúszásban lévő fejlesztési program a svéd megrendelés teljesítését is késleltette.

Fotó: Nina Karlsson – Försvarsmakten ,

Svédország 25 darab NH90 típusú forgószárnyasról írt alá szerződést 2001 szeptemberében az NHindustries vállalattal, ebből 13 szólt a teherszállító és kutató-mentő változatra és 5 a tengeralattjáró-vadász verzióra, a további 7 gépre opciót jelentettek be, ezek változatáról még nem döntöttek. A 18 gépből 14 a finn Patria üzemében készül.

További képek:

Fotó: Nina Karlsson – Försvarsmakten ,

Fotó: Nina Karlsson – Försvarsmakten ,

2 hozzászólás “Kiképzőrepülésen a svéd NH90”