|

Használt F-15-ösöket venne Izrael

Váratlan, de egyáltalán nem meglepő hír röppent fel tegnap az izraeli sajtóban, az Izraeli Légierő (IAF) használat F-15 Eagle típusú vadászrepülőgépeket vásárolna az Amerikai Egyesült Államoktól.

A Jerusalem Post írása szerint izraeli védelmi minisztériumi források megerősítették, hogy a 2.75 milliárd dollár (melyet a katonai segély keretében az USA áll) értékben beszerezni kívánt F-35 Lightning II ötödik generációs vadászbombázók szállítása késik, így azok 2018-as érkezése előtt le kell selejtezni a jelenleg hadrendben álló F-15A/B/C/D és F-16A/B/C/D gépek egy részét.

A rés kitöltésére egy századnyi, használtan beszerzett F-15 Eagle-t állítanának ideiglenesen hadrendbe, a számított költségek szerint így kisebb ráfordítással lenne egy bevethető századuk, mintha valamelyik jelenlegi F-15-öst repülő alakulat gépparkját korszerűsítenék.

Felmerült az a lehetőség is, hogy az F-15A/B verziókat búcsúztatják, helyettük szereznek be F-15C variánst, az IAF flottájában repülő hasonló gépek pedig üzemidő-hosszabbításon esnek át.

55 hozzászólás “Használt F-15-ösöket venne Izrael”

  1. “A Jerusalem Post írása szerint izraeli védelmi minisztériumi források megerősítették, hogy a 2.75 milliárd dollár (melyet a katonai segély keretében az USA áll)”

    Ennyi erővel mi is kaphatnánk „pár” f16-ost , csak úgy ingyen segélyként …

  2. Ha átadnak az amik egy századra való F-15-öst, akkor:
    -maguk alól adnak ki értékes gépeket
    -ki is rángat kit…
    Honnan kapnának gépeket, ha nem az USA-tól, szaúdi vagy japán forrásból…
    Inkább az lesz, hogy egy századnyi amerikai Eagle áttelepül Izraelbe, míg meg nem érkeznek a Lightning gépek.
    Esetleg az elvetett modernizálás valósul meg, vagy hosszabb távon gondolkodva vesznek meg egy századni F-15I-vagy, SE-t. De ha se ez, se az nem valósul meg, akkor egy átszervezéssel kibekkelhetik a hiányt.

  3. Ennyi erővel mi is kaphatnánk “pár” f16-ost , csak úgy ingyen segélyként …

    Te adnál bármit is annak a kezébe, akinek a kezéből vagy eltűnik minden szőrén szálán vagy eltűnik…?

    @Hornet102

    A hírből nem jött le, hogy vadász verziókat adnának át?

    Miért települjön át jenki gép Izraelbe? Szerinted az IAF képtelen F-15 üzemeltetésére?

    F-15I vételre a jelek szerint nem fog sor kerülni, mert 12 év alatt sem rendeltek plusz gépeket. Egyáltalán az IAF-nek minek több, mint 24 db? Az F-15I egy igen nagy hatótávolsgáú csapásmérő. Egy erősen hipotetikus Irán elleni akciót leszámítva nincs is igazán szükség a gépre.

    Phoenix-en kívül esetleg van másnak valami normális gondolata…?

  4. Phoenix!
    NEM MONDTÁL ÚJAT!
    molni!
    Azért elég cinkes lenne ha az USAF gépeket adna át, hol ott azért nekik is akadt egy-két problémájuk az állománnyal, mivel csúszik az F-35. Tisztában van vele mindenki, hogy az izraeli fiúk tudják üzemeltetni a Sas! Arra értettem, hogy ha át is települnek, akkor nem kell gépet venni, s ami tulajdonban maradnak, de a gond megoldódna.
    Ennyi! Amúgy lehet, hogy egy kacsán vitatkozunk!

  5. Phoenix!
    Most arra kérlek, légyszíves, hogy olvasd el, amit először írtam!
    Nem említek se szingapúri vagy dél-korei gépátadást, hamár a Strike Eagle „másodvirágzásánál” tartunk! Szaúdi és japán forrásokat hoztam fel, a sima vadász változatra, ha az USAF nem tud, nem akar vagy nem engedheti meg magának, hogy egy aktív századától vegyen el gépeket, vagy a többitől vonjon el egy-két gépet, mire összejönne az izreal számára szükséges mennyiség!

  6. Semmi gond!
    Ha szaúdiak nem is akkor maradna japán, de Szegényeknek, most van elég bajuk, úgy hogy szerintem ez a forrás is kiesett. Nekik is szükségük van minden gépre.
    Maradt az USAF, dehogy ez hogy fog megvalósulni -ha megvalósul – az mindenképpen érdekes lesz…

  7. Ha nem használt hanem új gépeket adnának Izraelnek, akkor tovább tarthatnák életben az F-15 gyártósorát, ami amerikai munkahelyek megtartását jelentené. Azaz még haszna is lenne.

    De valószínűleg inkább arról van szó hogy a 2010-es pénzügyi évben 112 db F-15C/D gépet állítottak le az USAF-nál (Combat Air Forces Restructuring Plan), melyek a Davis-Monthan AFB-on kerültek konzerválásra. Ezekből biztos össze lehet szedni ~24 db jobb állapotú gépet.

  8. Phoenix:
    „Már csak az nem tiszta, Izrael minek kap még mindig katonai segélyt? Irakot megértem, de Izrael már talpra állt, fejlett ipar, stb….”

    Sött akkor azonnal ide veheted pl. Egyiptomot is, Afrika messze legerősebb haderejével rendelkeznek 1000db!!! M1et, Xszáz!!! F16ot, Ah64et kaptak ingyé, sött!! hozzá ingyé ment a kiképzés, fegyverzet, de még talán az üzemanyag is!!!
    …hogy a korábbi mára már „korszerütlen ezért kuka” F4… ekről… már ne is szóljak.

    És akkor… mégvmi, érdemes megnézni történelmileg, hogy is alakult ez… mert szvsz tévedsz anno másodrendű volt, hogy Egyiptom/Izrael talpra álljon… Kőkemény US érdek volt a háttérben az volt az első. Ahogy szvsz most is. Persze ha most így ránézel értetetlen, de nézd kezdetektől… és máris megérted mért éri meg USnek még most is. Busásan.

    dudi:
    „Miért adnák kedvezményesen?Ez röhej!…

    Németek még csak nem is US, hogy így alakult, meg érdekük vhol…. Nem akarom firtatni mért de Izrael jellemzően maximális diszkontal kap bármit ami német, sött ugye amikor Izraelt IÖH alatt német segítséggel kifejlesztett Iraqi kémiai vegyifegyver támadás ért nem kicsit kértek németek bocsánatot és utána nem maximális diszkontal, hanem ingyé adták Izraelnek az elöző 2 tengót. Amit még ingyen modosítottak, is az Izraeli kivánalmaknak.
    De politikailag is „érdekes” az a „puha” NO ami a Libiai csodánál NATO tagok közül tán egyedül tartózkodott ott Kohl, Schröder és Merkel is nem kicsit állt oda Izrael mellé ha kellett.
    Ahogy a cikkben írják: „Germany is dedicated to the security of the Jewish state…”

    Németek amúgy láthatóan szoktak emlékezni. pl.: A Magyar határmegnyitásnak amikor is szétvágott Német családok 40év után sírva találkozhattak a Balatonon is a mai napig nem kevés +hozadéka van. Ezek közül csak az egyik, hogy pl a már nincs rá szükség hadtech dolgokat mi nekünk kínálták fel első körben „1euroert”. Ld Leo2 esetét. Ha más okból is de ha ugy tetszik mi is kivételezettek vagyunk. Ami ugye szerinted röhely. ;)

  9. Ez a pénz Izraelnek jár pont.
    Az USA sok államot részesített kedvezményekbe pl: 60 évekig Romániát.
    Csaucseszku Wass Albertet azért nevezte anno Románia legnagyobb ellensége mert elérte hogy USA levegye az országot a maximális kedvezményt élvező országok listájáról.

    USA nem csak egy kizsákmányoló hatalom (egyesek szeretik így lefesteni), bizonyos államokkal szemben protekcionista.

    Németek jó indulatának a magyarok iránt történelmi okai vannak.
    Páneurópai piknik csak egy fejezet ebben.

    Ha németek Közép-Európa felé tekintenek nem sok országgal kapcsolatba vannak jó emlékeik.
    Volt Csehszlovákia eleve kilőve Szudétanémetek ott még kollektív bűnösök.( EU-s anomállia hogy a német kormány ez ellen nem lépet fel, nem katonai eszközökkel is porba súlythatták volne e két államot)
    Lengyelekkel is meg van a történelműk. Ráadásul mai lengyel állam német (porosz) földet bitóról.
    Románok, ők a franciák felé dörgölőznek valamint köpönyeg forgatók voltak. Ott is üldözték a németeket.

  10. Hát a megoldáshoz kellett egy „T-2020-as” :)
    Hát 112 gépből lehet vállogatni, majdnem öt századnyi erő…
    Azért viszont kérdéses, hogy milyenek. Feltételezve, hogy az emerikaiak voltak oly körültekintőek, hogy a 112 „gyengébb” Sast nyudíjaztak. Igaz itt is akadnak jobb állapotú gépek. De akkor ezt a buisnest, elég hamar nyélbe kellene ütni, a használtgép is addig jó amíg „meleg” – minél kevesebbet áll, annál költség hatékonyabban lehet újra aktív állományba visszavonni.

  11. Egyet szögezzünk le. A IAF nem hülye. Nagyon jól tudják, mit csinálnak. Az F-15 a környék uralkodó típusa. Valamit tudhatnak az F-35-ről…..
    Az USA támogatása érdekes dolog. Az ottani zsidó lobbi megkerülhetetlen, de érdekességként megemlítem, hogy a Föld bolygó zsidóságának 70 százaléka nem ismeri el Izrael államot. Ha az USA nem támogatná a cionista államot, akkor – nuki nélkül – az arabok öt perc alatt átharapnák a torkukat. Ha egyszer (sci-fi) az USA kijelentené, hogy mától ácsi, akkor holnap nem lenne Közel-Kelet, csak egy üvegesre égett talajú sivatag….

  12. Ha az USA nem támogatná a cionista államot, akkor – nuki nélkül – az arabok öt perc alatt átharapnák a torkukat.

    1948-ben hol támogatta USA őket? Hát 1956-ban? Hát 1967-ben? Mikor tűnik már fel addik, hogy addig lényegében 100% francia nehéz fegyverzettel ment az IDF és az IAF is francia gépekkel repült…?

    1967-ben és előtte sem volt atom. 1973-ban sem kellett, de rezgett állítólag a léc.

    Egyébként halkan kérdezem, hogy a szovjet támogatás nélkül mikor is lett volna egyetlen arab államnak is komoly hadereje…?

    Az arabok nagyon jól elvoltak egymás szivatásával is…
    http://tiboru.postr.hu/elijahu-kohen-20

    és El-Din százados azt is elpanaszolja, hogy amikor fél évvel korábban az egyiptomiak eltakarodtak (emlékszünk az első részből a körülményekre?), sajnos magukkal vitték a szír légierő vadiúj beszerzésű MiG-17-es vadászgépeinek jelentős részét is.

    Ehhez vedd még hozzá a palesztín területek megszállását a testvérek által. Szíri melyik szomszédban vendégeskedett vagy 20 évig…?

    Maradjunk annyiban, hogy az arabok egymás mogyorózásában eddig sikeresebbek, mint Izrael ellenei egységes fellépésben…

    Ha egyszer (sci-fi) az USA kijelentené, hogy mától ácsi, akkor holnap nem lenne Közel-Kelet, csak egy üvegesre égett talajú sivatag….

    WTF?

  13. molni

    „Ha egyszer (sci-fi) az USA kijelentené, hogy mától ácsi, akkor holnap nem lenne Közel-Kelet, csak egy üvegesre égett talajú sivatag….”

    Arra gondolt,ha nem lenne senki érdek a Közel-keleti béke akkor ott ölnék egymást halomra az emberek.

  14. A 70% azt jelenti, hogy Izraelt a cionisták alapították. A Tórában áll, hogy az Úr egyszer ismét országot ad a kiválasztott népének. A cionisták ez alapján alapították Izraelt. Ők azonban a világ zsidóságának elenyésző kisebbségét alkotják. Még ha ez a kisebbség ma gazdaságilag és politikailag a legaktívabb és ez alapján ítélik meg az egész zsidóságot.
    Kedves Molni…
    Alapvetően igazad van. Az arab széthúzás az Izrael elleni gyűlöletnél is nagyobb. Anno pedig tényleg a Mystére gépek és társaik voltak Izrael öklei.
    Azonban sok lúd disznót győz még a technológiai fölénnyel szemben is. Hiába technikailag, kiképzésben, morálban az izraeli a világ egyik leghatékonyabb hadigépezete, a bombák, rakéták elfogynak egyszer, a keró elfogy a gépekből, marad az ember. Amikről írsz, rövid, heves konfliktusok voltak. Támogatás nélkül egy fél éves, egy ées háborút nem tudnának végigküzdeni egyszerűen anyaghiány miatt. Marad a nuki.
    Stratégiájuk és taktikájuk alapja, hogy minél rövidebb idő alatt, lehetőleg elsőként olyan csapást mérjenek, ami padlóra küldi az ellenfelet. (1967) Ha ez nem működik (1973), akkor baj van. ’73-ban tényleg rezgett a léc Golda Meir kezében.

  15. Az F15 esetén lehet hogy az Izraeliek fantáziáját megmozgatta a lopakodó sas ötlete. Van saját repülőgép iparuk így az átalakítást maguk is meg tudnák csinálni. Aztán talán szükségük van valamiért nagy hatótávolságú képekre 1 útra.

  16. Azonban sok lúd disznót győz még a technológiai fölénnyel szemben is. Hiába technikailag, kiképzésben, morálban az izraeli a világ egyik leghatékonyabb hadigépezete, a bombák, rakéták elfogynak egyszer, a keró elfogy a gépekből, marad az ember. Amikről írsz, rövid, heves konfliktusok voltak. Támogatás nélkül egy fél éves, egy ées háborút nem tudnának végigküzdeni egyszerűen anyaghiány miatt. Marad a nuki.

    És miből gondolod, hogy az arab államoknak van tartaléka egy elhúzdó háborúhoz…? Ha a hábprú elején minden raktárat és összevonási pontot szétkapnak, akkor tökmindegy, hogy x millió arab civil van, Szíria és Egyiptom másik feléről elsétálni nem két perc. Nekik mitől van unlimited ammo és kaja cheat…? [fejvakarás]

    Maradjunk annyiban, hogy Izraelnek több és befolyásosabb barátja van, mint az a szomszéd arab államoknak összesen, az USA nélkül.

    Milliárdos zsidók azonnal segítenének vészhelyzetben. Pénzért meg lehet fegyvert kapni. Bárhol. Mert a világ ilyen.

  17. Az F15 esetén lehet hogy az Izraeliek fantáziáját megmozgatta a lopakodó sas ötlete.

    Ha az IAF SE szerűséget akarna, régen megcsinálta volna. Az F-16I gépek és más államok számára vállalt munka jóval meghaladta egy átalakított CFT létrehozását…

    Aztán talán szükségük van valamiért nagy hatótávolságú képekre 1 útra

    Az IAF szellemisége ellene van ilyen bevetéseknek. Osirak sem öngyilkos bevetés volt. F-15I gépek most is vannak. Nehéz bombákkal is elérik iránt. F-16I gépek csapásmérő konfigban nem, de SEAD konfigban elvben lépést tudnak tartani velük.

  18. Busher már ápr.8. óta teljes üzemben megy, gyakorlatilag bármilyen legyen az szoftveres vagy katonai lépés egy atomkatasztrófát,szennyezést okozna a térségben, milliókat veszélybe sodorva. Ezt nem fogják meglépni, még ha 100 F-35 is rendelkezésre állna hirtelen akkor se. Amúgy Bushert majdnem beindították idő előtt, még fertőzötten, az oroszok atomcárja szólt személyesen Ahmának (ő erőltette), hogy ezt nem kéne, mert Csernobil lesz. Azóta az oroszok elszeparálták és átépítették, üzembe helyezték rohamtempóban az erőművet.

    Hadiipar terén Izrael nagyrészt már önellátó, gondolok itt lőfegyverekre, tüzérségi eszközökre, lőszerre, ami egy nagyobb, elhúzódó konvencionális konfliktusban fogy, de muzulmán oldalon is Törökország,Pakisztán,Indonézia,Irán és szerintem már Egyiptom is önellátó ilyen téren, de ezekből az első 4 biztosan.

    Littlejohn:
    A cionizmust anno a hagyományokhoz ragaszkodó, hithű zsidóság szellemi vezetői(rabbik) ellenezték, mert csak elvonta a figyelmet a vallás lényegétől, de így volt ez a kommunizmussal is. Mindkettő lényegében aktuálpolitikai irányvonal volt, ez pedig nem lehet tisztán spirituális, hanem materiális irányvonal is egyben.
    Viszont a vezető gazdasági erői a népnek ezt támogatták és kongresszusokon tisztázták a tennivalókat, hogy a cél(Izrael) megvalósuljon, mert látták, hogy Európában, főleg az I.vh. után eszkalálódott az etnikai feszültség és a népességszám is megugrott.
    Szerintem a többség manapság valóban nem radikális cionista(tehát kizárólagosan), hanem szívesen látna egy független Palesztínát, mert alapvetően már unják az állandó civódást, tehát békepártiak, főleg a diaszpórában(alapvetően szerintem már minden európai ún. komformista), de úgy tudom, hogy az izraeli lakosságban is többségben vannak azok akik a békét és a két államon alapuló megoldást támogatják.

  19. Hát nem igaz. Busher még mindig nem megy, mert fém szilánkokat találtak a hőtőkörben ami 1 szivattyúból származott. Kiszedték a fűtőrudakat és kitisztították a rendszert. Azt hiszem éppen a napokban tolják vissza a fűtőanyagot a reaktorba. És újra elölről kezdődik a felélesztés.Azt mondták az irániak a következő reaktor Iránban fog készülni teljesen.Nem teljesen elégedettek az oroszok munkájával. Tudjátok megerősítem az régebben mondottakat. Az irániak összességében a szuverenitásukat nagyon fontosnak tartják. Ha valaki ezt elismeri, és nem beleugatni szeretne a belügyekbe, az bárki legyen is az szövetséget találna Iránban. Furcsa módon az USA nem ismeri fel a lehetőséget, az oroszok meg eljátszották, és a kínaiak sem a legteljesebb mértékben használják ki a kínálkozó alkalmat. Bár olvastam 1 egy érdekes cikket arról hogy miért is volt a líbiai háború tulajdonképpen. Állítólag a Kínai arra készült hogy tokkal vonóval megveszik a líbiai olajkitermelő helyek jó részét. Állítólag 50 beruházás és összesen 18 milliárd dollárt terveztek befektetni . Másrészt pont a cikk miatt érdekes, lehet hogy a szaudiak és Izrael mögött valamiféle titkos szövetség, egyezség van. Másrészt az is érdekes hogy földrajzilag a szaudi olajkitermelő és feldolgozóhelyek nagy része a perzsa öböl felől elég jól elérhető. Tehát kis falat ugyan Líbia de 18 milliárd elköltése után már nem biztos hogy az is maradna. És szerintem itt jön képbe az arab liga amit eddig sehogy sem bír az ember megérteni.Ugyan is ott csaknem mindenki ellenérdekelt Líbiával szemben.

  20. doca:
    „szívesen látna egy független Palesztínát, mert alapvetően már unják az állandó civódást, tehát békepártiak…”

    Tény, de 2000ben Barak mindent felkínált Arafatnak amit Izrael felkínálhat vha is. Izraelben tömegtüntetések voltak Barak ellen, hogy ezt így ne. A pofon viszont az volt és itt kb egész Izrael elképedt, hogy Arafat visszadobta az ajánlatot. Na és itt sok dolog tiszta lett még a „civakodást unó”knak is.

    Little:
    „Azonban sok lúd disznót győz még a technológiai fölénnyel szemben is.”
    Csak a nagyobbakat említve: 48/(56)/67 de még 73is. Izraelnek nem volt technikai fölénye az arabok pedig jellemzően irgalmatlan túlerőben voltak. Ezen felül Izrael stratégiailag egy agyrém. Láthatóan nem volt szükségük arra a technologiai fölényre.
    73/82óta van meg a technikai fölényük. És stratégiailag is sokkal kedvezöbb helyzetben vannak mint akár 67… ben.

  21. C: A legutobbi időkben Iránt már Kína se veszi komolyan. Szép volt ~3hónapja a NAÜs eset ahol Kínai modon virágnyelven de kb mint az EU kerek perec megmondták, hogy szorakozzatok anyátokkal. NPTt aláírtátok, ne nekünk mutogassatok hanem NAÜnek. Az, hogy amit mondtok, aláírtok szart se ér ezt megértettük, tudjuk.
    Az Iráni „mesterhúzások” csúnyán visszafele sültek el.

  22. Mondjuk miről beszélsz? Nem értelek egészen. Mi bajod a Irán nukleáris programjával. Nem állíthat elő nukleáris üzemanyagot? Vagy nem állíthat elő izotópokat, kutatóreaktorban, vagy nem állíthat elő fűtőanyagot a reaktorba, vagy mi a bajod.Ezek a dolgok megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. Nem kicsi ország amiről beszélünk, és sajnos vannak tapasztalatai, a multikkal kapcsolatban.Akartak venni üzemanyagot a kutatóreaktorba nem adtak el nekik, tehát le kellet gyártani, így most már meg van a háttéripar. Utána persze lehetett volna, de hát ugye. A benzin import hogy is volt? Emlékezünk még? Legutoljára a kerozin utántöltés hogy is került terítékre? Nos most ott is megy az oda vissza. Csak most éppen Irán adja az utolsót. Éppen a vírusfertőzés kapcsán úgy gondolom logikus minden lépés hogy csak azt adják ki, amit muszáj. Ez csak nálunk megy ellenkezőleg.Meg is lehet nézni mi van most nálunk. Az ország stratégiai ágazatai mind külföldi kézben vannak.Nem vagyok biztos benne hogy van-e olyan katonai objektumunk vagy adatunk, vagy eszközünk amit ne tudna, vagy ismerne más is. Ez éles helyzetben igen csak rosszul üthet ki. Majd ha lesz atomjuk mint Pakisztánnak, meg Indiának, ami igencsak jó példa akkor majd lesz ez másképp is. Ugyan is ezek a bizalomgerjesztő intézkedések bizony ebbe az irányba nyomják az országot. A NAÜ-ből meg ki lehet lépni innentől kezdve meg mehetnek a jó fenébe. Ezt is meg lehet szellőztetni, ha nagyon reklamálnak a megfigyelők.Még mindig nem tisztázott pár atomtudós halála Iránban, ami lehet hogy a NAÜ-vel is összefügghet.A kínaiakról csak annyit,ne higgyük hogy ők jobbak másnál. Ők ugyan is elég nagy kakiban vannak, sok okból kifolyólag, még ha ez nem is látszik. Ezért kőkemény érdekek mellett haladnak. Ezt majd mi is megtapasztaljuk, ha jól tudom most mentek tárgyalni kis országunkból hozzájuk.A beszélgetésre igen csak kíváncsi lennék.

  23. molni

    Egy Tal nevű tábornok azt mondta,hogy nekik akkor is villámháborút kéne vívniuk ha nem létezne ez az elmélet,mert ők anyagcsatában biztos halálra lennének ítélve.Azt,hogy meddig bírná Izrael egy összehangolt támadással szemben tartani magát nem tudjuk mert ilyen még nem volt,
    73-ban volt valami hasonló(bár ott sem voltak az arab hadseregek hadműveletei összehangolva,sőt volt olyan front ahol meg sem indult a támadás)és akkor nagyon rezgett a léc.

  24. comandante:
    Nem tudtam erről. A legjobban az irániak a német erőművel jártak volna, lassan 30 éve kész lenne, ha nem lett volna a forradalom ’78-’79-ben.
    Amúgy az atomhoz való jogukat nem lehet elvitatni, főleg áramtermelés, orvosi izotópok előállítása miatt elég fontos lenne nekik, de szerintem tovább fognak menni és fegyverük is lesz saját gyártmány, de igazából ki és milyen alapon tiltja meg egy szuverén országnak, hogy ehhez nincs joga. Szóval tényleg érdekes a helyzet. Igazából Iránt a 20.sz.-ban eddig csak megszállták,megtámadták míg ő csak szájkaratézott, bár kokettáltak Hitlerrel, hogy inkább neki adják az olajukat, mint az angoloknak, ezért ’42-ben a Szu. és Nagy-Britannia együttesen megszállta, de mondjuk a törökök így se úgy se engedték át a németeket Törökországon keresztül. Utána meg az iraki incidens.
    Kadhafiról hallani lehetett olajállamosítást is, meg olyat is, hogy környező országok vezetői is rá akartak kapni a nagy állami fejlesztési, államosítási kedvre. Pl. Mubarak Orbánnal tárgyalt szinte közvetlen a forradalom kirobbanása előtt közös állami ipari beruházásokról, ez bele is illik a képbe. Ettől függetlenül mind3 vezető megfélemlítette a népet és utálták őket rendesen, szóval összetett a dolog, nem csak sima konteó. :)

    Fade:
    Igen, a palesztinok se kompromisszumképesek, mindkét fél várja a kedvező világpolitikai helyzetet, ugrásra készen. Mondjuk ha az USA kidőlne a támogatók közül (amit most még nem látni), akkor is ott marad az EU, pl. Franciaország, Dassault apukáját még Blochnak hívták és megjárta Buchenwaldot, szóval ha forró a helyzet, akkor megy a Rafale vagy a jövőben a neuron. Persze ez csak a repülőeszközök szegmense egyedül.

  25. doca:
    „…és fegyverük is lesz saját gyártmány, de igazából ki és milyen alapon tiltja meg egy szuverén országnak, hogy ehhez nincs joga.”

    Tényleg nézz egy kicsit utána az NPTnek és a NAÜnek…
    Irán vállalta, hogyha polgári téren mint energiatermelés… techinai segítséget kapnak akkor lemondanak az atomfegyverről. Elnagyolva ez az NPT! Ha ezt aláírod és Irán megtette akkor más aláírók (mint pl Oroszo.) ad neked technikai… segítséget. Cserébe te lemondasz az atomfegyverröl ÉS EZT A NAÜ ELLENŐRIZHETI. Namost Irán a tech segítséget megkapta ellenben szarik beengedni a NAÜ ellenőröket.
    Ők vállalták. Amíg jó volt nekik élvezték. Amikor a szerződés másik rájuk vonatkozó részét is teljesíteni kéne akkor szarnak rá.

    És erre utaltam. Uis Irán a NAÜ ellenőröket nem engedi be, de pl. Kínát, hogy ellenőrizhet. Erre volt Kína válasza, az, hogy ez a NAÜ dolga, őket engedjétek be.
    Itt a Kína azért fontos, mert ők voltak az utolsók a nagyok közül akik kitartottak/támogatták Iránt a szarkeverésükben.

    „mindkét fél várja a kedvező világpolitikai helyzetet, ugrásra készen.”
    Ez így necces, nézd meg mi is van egy Hamasz alapító okiratban nyilvános…. semmi kétségem nincs afelől, hogy ahogy ott van minden zsidót kiirtanának ha megtehetnék. Evvel szemben Izrael 40éve bármikor végigmehetett volna Gázától elkezdve sok mindenen. 73ban nyitva volt az út Kairóba. ÉS azok ott „valódi háborúk” voltak. És akkor itt nem említettem, hogy Izrael atomhatalom. 73 (legkésöbb 82)óta fordult a kocka nem az a csoda, hogy Izrael létezik, hanem az, hogy ~120fős vesztesége volt Libanonban.

    Nem csak repülőeszözök. US kidölését egyelőre még nagyon nem látni, EU (főleg Németek) ahogy irod, de vhogy a jövőbeni új nagyhatalmakkal se épp rossz Izrael viszonya. Pont tegnap láttam egy listát az Indiai-Izraeli hadtech exportrol, közös fejlesztésekről. Berijevet adnak Oroszok 50m$ért Izrael meg rak bele elektronikát és eladja Indiának 550m$ért. IAF meg arról beszél, hogy egy ilyen AEW&C gép annyit ér mindha vettek volna még 100 Su30MKIt. Ahol az ár 30%a a külföldi elektronika (javarészt Izraeli.) :) Megkereshetem a listát, kb vég nélküli.

  26. c: „Mondjuk miről beszélsz? Nem értelek egészen. Mi bajod a Irán nukleáris programjával. Nem állíthat elő nukleáris üzemanyagot? Vagy nem állíthat elő izotópokat, kutatóreaktorban, vagy nem állíthat elő fűtőanyagot a reaktorba, vagy mi a bajod.Ezek a dolgok megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.”

    Aláírta az NPTt? Igen. Ez alapján Németek, majd Oroszoktól megkapták a technológiát….? Igen. Amikor az NPT másik részét is teljesíteni kéne, hogy nem csinálhatnak atomfegyvert és ezt NAÜ ellenőrizheti akkor mit csinálnak?
    Szarnak a szerződésre. Ez pedig baromira nem felel meg a „a nemzetközi előírásoknak” és had ne folytassam.

    „Legutoljára a kerozin utántöltés hogy is került terítékre? Nos most ott is megy az oda vissza.”
    Csakhát ez pl. az EUt se hatja meg. Ellenben Iránt.

    „Meg is lehet nézni mi van most nálunk.”
    Na ez izgi, az átlag Magyar ugyanis jóval jobban él mint a világ egyik legnagyobb olajkincsén csücsülő Irán. Mindezt úgy, hogy nálunk volt „csodás” ~40+év kommunizmus és 20 a politikusain által „nem a legjobban” összehozott év.

    „A NAÜ-ből meg ki lehet lépni innentől kezdve meg mehetnek a jó fenébe. Ezt is meg lehet szellőztetni, ha nagyon reklamálnak a megfigyelők.”

    Az NPTből talán… kevered picit a dogokat. Amúgy meg nem ehetnek jófenébe hanem még be se engedik őket. Hogy mondják? Szar folyik (csinálnak?) a szájukból? Kellemetlen ám amikor szerződést akarsz kötni másokkal és tudod neked annyit ér a szerződés mint Hitlernek München.

    „A kínaiakról csak annyit,ne higgyük hogy ők jobbak másnál.” …. „kőkemény érdekek mellett haladnak.”
    Soha nem gondoltam, hogy jobbak lennének vagy, hogy az első ne a kommunista párt hatalma/érdekei lennének. Gazdasági érdekek ide vagy oda, van akkora szar amihez még egy Kína(US/Oroszo…) se asszisztál.

  27. Busher már ápr.8. óta teljes üzemben megy, gyakorlatilag bármilyen legyen az szoftveres vagy katonai lépés egy atomkatasztrófát,szennyezést okozna a térségben, milliókat veszélybe sodorva.

    Ezt kérlek fejtd ki, Nem csak úgy lehetg kiikatni valamit, hogy a hasadóanyag szétszóródjon a világban. Arra különösen kíváncsi lennék, hogy a x méterrel a föld alatt levő objektumból hogyan is jönne kis jelentps mennyiségű sugárzó anyag…

  28. Azért tegyük hozzá, hogy 73 -ban úgy rezgett a léc, hogy 6 évvel korábban gyakorlatilag lenullázták az arab haderőket.
    Kb. 10 évente a nulláról újjá kellett építeni az egyiptomi és szír haderőt, és még így is képesek voltak egy nagy szabású támadó hadművelet elindítására.

  29. Egy Tal nevű tábornok azt mondta,hogy nekik akkor is villámháborút kéne vívniuk ha nem létezne ez az elmélet,mert ők anyagcsatában biztos halálra lennének ítélve.

    Ki kényszerítené őket anyagcsatára és hogyan? A Vietnám és Irak-Irán óta értelmetlen ez a kifejezés értelmetlen, mert nem tart elég ideig egy konfliktus, mindenki azzal harcol, amija az adott pillanatba van. Pont.

    Az IAF Egyiptomot leszámítva mennyiségileg nagyobb az összes környező ellenségesebb állam légierejénél.

    A törökök nem azok, akárhogyan is erőlködsz…

    Ha a minőséggel súlyozod a mennyiséget, akkor meg végképp megvannak remekül. Az RN régen akkora volt, mint az utána következő kettő legerősebb együttvéve, akik szóba jöhettek, mint ellenfél. Az IAF ez ma lazán, izzadtságmentesen teljesíti, de talán már az IDF is. A SZU széthullása óta a szírak még az 1982-es relatív erőviszony közelében sincsenek. Náluk szinte megállt az idő, a túloldalon nem.

    Egy konvenciolnális nyílt háborúban ma egy Egyiptom-Szír koalíció röhejesen kevés lenne. Törökország részvétele egy Izrael elleni hadműveletben kb. annyira reális mai szemmel, mint a csillagközi utazás.

  30. de igazából ki és milyen alapon tiltja meg egy szuverén országnak, hogy ehhez nincs joga.

    Aláírta vagy nem az NNPT? Ha igen és ratifikálta bármilyen korábbi kormány és nem hatálytalanították és léptek ki, akkor ez bizony epic fail megjegyzés.

    Hányszor kell még elmagyarázni a nuki techtranszfer lényegét? Békés célokra kaphatasz technikát. Irán saját erőből építette a cucait? Nem. Pont. Ergo nem használhatja őket a jog szerint atomfegyver előállítására. Pont.

    Akar atomfegyvert? Nosza, menjen saját erőből? Jaaaaaaaaaaaaaaa, hogy az nem megy..?.

  31. És akkor itt nem említettem, hogy Izrael atomhatalom.

    Ergo azt atomozhatott le volna, akit csak akart, visszaütni semmivel nem tudtak volna az arab országok. Azt meg igen nehéz lett volna megindokolni, hogy miért kell szovjetejnek mondjuk atomcsapást mérni Izraelre.

    Persze az izraelieknek van annyi eszük, hogy ne dobálózzanak vele.

    Egyébként, ha az arabok tudtak az atomfegyverről, akkor egy nagyon érdekes kérdést vet fel. A SZU-t, a nukleáris elrettentés tartotta féken. Az araboknál, ha tudtak róla, nem működött az elrettentés. Vajon észrevette már valaki ezt a döbbenetes tényt?

  32. Na ez izgi, az átlag Magyar ugyanis jóval jobban él mint a világ egyik legnagyobb olajkincsén csücsülő Irán. Mindezt úgy, hogy nálunk volt “csodás” ~40+év kommunizmus és 20 a politikusain által “nem a legjobban” összehozott év.

    Fura, hogy ez sokaknak nem esik le, kettőt lehet találni, hogy hova tűnik el az a sok pénz. Az a sok „tehetséges” iráni vezető és egyéb vallási vezető csak nem olyan korrup, mint az állat? Nem felesleges fegyverkezésre szórják a pénzt? Stb.

    Szegény „kizsákmányolt” többi olajállam. Olyan szarul élnek, hogy mindjárt sírva fakadok…

  33. Először is leszögezem az elején, hogy én zsidó származású vagyok.
    Nagyon idegesít amikor a zsidósággal, cionizmussal és Izraellel kapcsolatban teljesen laikus emberek egyfolytában írják a hülyeségeket.Tisztelet a kivételnek mint pl Molnibalage)
    Mi az , hogy a zsidóság 70%-a nem ismeri el Izraelt? Eza legnagyobb baromság amit hallottam. Manapság egyedül az ultraortodox zsidók nem ismerik el Izraelt (akik úgy vélik h egyedül a Messiás alakíthatja újjá Izraelt), meg 1-2 szélsőbalos zsidó. Ez körülbelül a zsidóság 1%-át teszik ki.Minden évben számtalan külföldi országból költöznek Izraelbe a zsidók beleértve oylan országokat mint: India, Argentina,Venezuela, stb. Tehát nem európai vagy amerikai területekről van szó. A cionizmus nem egy zsidó felsőbbrendűségi mozgalom, hanem a zsidó nép nemzeti függetlenségi mozgalma. Minden más népnek van iylen mozgalma, csak ugyebár ha zsidókról van szó az más….A cionizmus legfőbb célja kezdetben nem is konkrétan az államalapítás volt, hanem,hogy a zsidók ismét egy egységes népként élhessenek az egykori Izrael területén, és hogy ismét felvirágoztassák a zsidó kultárát: lásd héber nyelv modenrnizálása, zsidó irdalom stb

    A másik hülyeség meg az,amikor egyesek úgy vélik, hogy csakis az Usa miatt képes fennmaradni Izrael.Namost az Usa Izrael csak 1967-óta támogatja katonailag,előőtte nem volt ilyen jelegű támogatás. Az arab országok sokkal nagyon katonai segítséget kaptak a Szovjetúniótól, akiket ennek ellenére Izrael pár hetes vagy napos háborúk alatt levert.Nem voltak elhúzodó háborúk mert Izrael napok alatt megsemmisítette a teljes fegyverállományát az ellenségnek.
    Izrael éves szinten 16 milliárd dollárt költ a GDP-ből fegyverkezésre, az Usa által adott segély mindössze 2-3 milliárd dollár.Az Usa nélkül is fennmaradna Izrael mivel komoly önálló hadipara van: Lásd pl Merkava tank, Namer páncélozott szállító jármű, számtalan rakéta(Spike ,LAHAT MAPATS,Nimrod, Delilah, Jerico stb), pilota nélküli repülőgépek, kézifegyverek(tavor, galil,uzi stb.
    És még sorlhatnám…
    Ezeket mind Izrael gyártja, amiket külföldre is exportál.
    Az Usa amúgy más szövetséges oszágokat is támogatja, nézzük meg pl Egyiptomot mubarak idején, vagy Dél-Koreát, Tájvant stb. Több arab országot is felfegyverzet már az Usa a történelm során.

  34. Ez oké is, de szerintem az ultraortodoxok is közül is kevesen gondolják ezt komolyan, hogy nem létjogosult Izrael, csak ugye jól hangzik maguk között.
    Ha hasonlattal kéne élni, akkor a rómaiak csináltak nekik egy „Trianont” és mindenféleképpen revíziót szerettek volna, ami ’48-ra kiteljesedett. A hungaristák mellesleg sokkal több párhuzamot mutatnak a radikális cionistákkal(pl. Sász párt), mint különbséget. Ők is tiszta és nagy Magyarországot szeretnének, mint ők Il.-ben gondolkodva.

  35. Mondjuk már náluk is felnő lassan a második generációs tudós réteg, akik már tudnak önállóan nuki dolgokat kreálni, igaz sok első generációs nagyfejt levadásztak a titkosszolgálatok a közelmúltban.
    Viszont ezt már nem lehet támadni, mert ezek az emberek már nem kapják a tudást, hanem már rendelkeznek vele. Lehet az első generációsok még Moszkvában vagy az Oxfordon tanultak, de igazából részletesebben kéne tudnunk, hogy mi, melyik elem van „lopva” és hogyan is, kitől. Szóval ha valaki tud erről bővebben, akkor írja meg.

  36. Egyes izraeli szélsőjobboldali pártok mint pl izraeli nemzeti unió, sász párt és ahungaristák között valóban lehet párhuzamot vonni, mint ahogy minden ország szélsőjobboldali mozgalmai hasonlítanak valamilyen szinten egymásra.Azonban amikor a cionizmus eszme megalakult, akkor még az ilyesféle radikális cionista nézetek nagyon marginálisan léteztek csupán.Az eredeti ókori Izraeli állam sokkal nagyobb volt , mint aza terület amit ma Izraelnek hívnak. A cionista vezetők azonban,egy egész kis területtel is megelégedtek, nem volt céljuk úgymond az eredeti nagy Izrael visszaállítása, szinte egész apró területtel beérték volna.A mai Izrael területe is kisebb mint Magyarország 1/4-e.
    Másik különbség, hogy a zsidóság az nem egy faj. A hungaristák faji alapon nézték h ki a magyar.Izraelben még a legszélsőségesebb pártok sem mondják azt h ne térhetne be bárki a zsidóságba származásától, bőrszínétől függetlenül.Teljesen kisebbség mentes államot még a sász párt sem akar.Ők inkább egy nagyobb, vallásosabb Izrael akarnak.