|

Aranysassal erősít Indonézia

Indonézia úgy tűnik, komolyan fenyegetve érzi magát az egyre jobban felforrósodó ázsiai politikai és katonai helyzetben, ami érthető is, hiszen Kína erejének növekedése hosszú távon az ő kárukra mehet. Nyersanyag-lelőhelyeik, tengeri kereskedelmi útvonalaik és nem utolsó sorban országok és népük védelmének érdekében intenzív haderőfejlesztésbe kezdtek, amiből komoly szelet jut a légierőnek is. Március végi hírünkben már szóba kerültek az indonéz tervek, ám akkor csak szállítógépekről esett szó. Most viszont kissé harciasabb légterek felé vették az irányt.

Az indonéz felső vezetés élelmességéről árulkodik, hogy „harcukat” nem egyedül kívánják megvívni: fegyverkezési programjuk egyik első elemeként szövetségest kerestek a térségben. Dél-Korea ideális partnernek bizonyult, amit azok a hírek is megerősíteni látszanak, miszerint a két ország együtt dolgozhat majd egy 5. generációs harci repülőgépen. Ez azonban még a jövő zenéje, hírünk apropóját viszont egy nagyon is aktuális esemény adja. Mégpedig az, hogy katonai kiképzőgépeinek pótlását Indonézia szintén a demokratikusabbik Korea segítségével oldotta meg.

Indonéziában a koreai típus maradt felül ,

Szöul tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy megegyezésre jutottak Indonéziával 16 darab KAI T-50 Golden Eagle eladásáról az Indonéz Légierő számára. Az üzlet majdani létrejöttét több apró esemény jelezte már korábban is, például indonéz politikusok és katonai vezetők látogatása Dél-Koreában, illetve a másik fél ipari cégeinek képviselői is elutaztak a potenciális vevőhöz. Indonézia ezzel történelmi tettet hajtott végre: ők az elsők, akik dél-koreai fejlesztésű és gyártású katonai repülőgépet vásároltak.

Egyelőre természetesen még nem került sor a tényleges szerződés aláírására, de a szándéknyilatkozatra már rákerültek a felek kézjegyei. Indonézia és az állami tulajdonú Korea Aerospace Industries képviselői között jelenleg is folynak a tárgyalások, például az üzlet értékéről, mely elemzők szerint körülbelül 400 millió dollár lesz. Indonézia a T-50-ekkel kiöregedő BAE Hawk Mk.53 típusú sugárhajtású kiképzőit váltja le.

4 hozzászólás “Aranysassal erősít Indonézia”

  1. Indonézia totál kérdőjel, hasonló Pakisztánhoz.
    Hatalmas muszlim lakossága van, egyre jobban fejlődik, nagyon sok nyersanyag felett fekszik és ezt ugye meg akarják védeni, de mivel nyitott a nyugati üzlet számára, ezért nyugodtan beszerezhetnek nyugati technikát is, de van egy rakat orosz cuccuk is emellett.(pl. Borneó szigetén a kőszénbányászat és az egész villamosenergia termelés 2 milliárd dollárért egy magyar üzletcsoport kezébe került !)

    Szerintem tanultak a történelemből, mivel nagy része az országnak holland és brit gyarmat volt, ezért nem akarnak újra gyarmattá válni, de pl. anno a japánok elsődleges célja volt a holland részek megszerzése, melyeken a Dutch Shell tulajdonában álló olajmezők feküdtek. Nem akarnak egy kínai invázió áldozatává válni, amúgy az indonéz lakosság nem szereti túlságosan a nála jóval módosabb kufárvénával megáldott összetartó kínai kisebbséget, szóval adott egy etnikai feszültség is mellesleg.

  2. gacsat: A törökök nemrég jelentették be hogy le kell mondjanak a koreai 5. gen. vadész feljesztésében való részvételről, mert egyáltalán nem elégedettek a feltételekkel. A képek alapján amit látunk nekem amúgy az jött le hogy a Saab lopakodó tervein alapul a koreai gép.