|

Fejlesztések az Orosz Légierőben – II. rész

Cikksorozatunk bevezető részében rávilágítottunk arra, hogy hogyan is áll a helyzet jelenleg Oroszországban és ennek mi volt az előzménye, úgyhogy itt az ideje, hogy rátérjünk a lényegre, az Orosz Légierő repülőeszközeire. Azoknak, akik behatóan foglalkoznak a dologgal, feltehetően semmi újat nem fogunk tudni mondani vagy mutatni – de ők vannak kevesebben és a poszt gyakorlatilag nem is nekik szól, hanem a téma iránt érdeklődő többségnek. Ezzel együtt is reméljük, hogy sikerül a VVSz-t – a lehetőségekhez mérten – a lehető legjobban bemutatni. Sajnos az oroszok nem szenvednek krónikus közlékenységben, így a helyzetünk egyáltalán nem volt könnyű…

Bevezetésként szögezzük le, hogy Oroszország örökölte meg a szovjet gépállomány döntő részét: ez akár jó is lehetett volna, de a helyzet akkoriban úgy állt, hogy ezek fenntartására, pláne üzemeltetésére egy kopejkájuk sem volt és a helyzet az infrastruktúra terén sem volt jobb: a repülések rendkívül drasztikus visszaesése miatt félő volt, hogy a reptereket egyszerűen felveri a gaz.

Az Orosz Légierő lobogója ,

Ez a helyzet Putyin első elnökké választása után indult változásnak, bár már Jelcin idején is történtek szervezeti változások. Ezek folytán jelenleg a helyzet úgy áll, hogy Oroszországban van a Haditengerészeti Légierő és “A” Légierő – utóbbi magába olvasztotta a Hadsereg repülőit (ez leginkább helikoptereket jelent), valamint a Távolsági Légierőt (DA) és a Légvédelmi Repülőcsapatokat (PVO). Mindezeken túl a Légierő megszabadult az olyan “kohószökevényektől”, mint a MiG-21/23 vagy a Tu-22 család (stb). Ezzel nem kevés pénzt kívántak egyrészt megspórolni, másrészt pedig amúgy sem volt értelme ezeket a típusokat rendszerben tartani. Az átszervezések során repülőterek is bezárásra kerültek, alakulatok szűntek meg, lásd “reform” – csak, hogy némi hazai vonatkozása is legyen a dolognak, igaz, egy apró különbséggel: az Orosz Légierő létezik és nem csak papíron.

Ezúton szeretnék gratulálni azoknak, akik a kötelező tiszteletkörön túljutottak: most rátérünk arra, hogy a változások a repülőgépek vonatkozásában miben mutatkoztak meg.

Fejlesztés alatt jelen esetben azt értjük, amikor új típust rendszeresítenek vagy meglévőt korszerűsítenek. Tekintettel azonban arra, hogy Oroszország korábbi helyzete egyáltalán nem volt rózsás, ezért mi most minden új gépet fejlesztésnek tekintünk, akkor is, ha egy tulajdonképpen régi típusról van szó, mint például a MiG-29 Fulcrum.

Hogy valamennyire aktuálisak is legyünk, fejlesztésre máris adott egy kiváló – ám nem túl gyakori – példa: nemrég érkezett meg 4 db Szu-27SzM3 az Orosz Légierőhöz: ez az alaptípus korszerűsített változata, de az, hogy ez pontosan mit jelent, kérdéses, mert a források megoszlanak ebben a kérdésben. Van, aki szerint többek között hajtómű- és radarcserét, mások szerint antenna- és avionikacserét, mások szerint meg pusztán új festést, semmi mást. Utóbbiaknak ne dőljünk be, szemmel látható, hogy ennél többről van szó: a KOLS középről átkerült a jobb oldalra. Ugyanakkor az is igaz, hogy ennek oka eredetileg az lett volna, hogy így biztosítsanak helyet a légi utántöltő rendszer fogadócsonkjának, de utóbbinak sajnos semmi jele a gépeken. Érdekes ugyanakkor, hogy ezt megelőzően csak a Szu-27SzM és Szu-27SzM2 típusjelzésekkel lehetett találkozni, erre most itt az SzM3 teljes életnagyságban. Egy dolog viszont biztos: ezek a gépek a Szu-35Sz szintjét azért nem érik el. Az “alap” SzM-ek egyébként az AL-31F-M1 jelzésű hajtóművekkel lettek felszerelve és a hírek szerint ebből a verzióból már 24 darab állomásozik az orosz Távol-Keleten. Könnyen megeshet, hogy ez valóban így van, de felhívnám rá a figyelmet, hogy ezt nem nagyon reklámozták…

(Egy kis kitérő: ha valaki már nem bírja követni az orosz típusjelzések kavalkádját, ne csodálkozzon: ez sok esetben még az oroszoknak sem megy. Komolyan.)

Mielőtt belemennénk a típusokba és a darabszámokba, a tervekkel kapcsolatban fontos tudni azt, hogy az orosz igazán kreatív nép, így a fantáziájuk sem gyenge: tervekben mindig jók voltak – a megvalósítással azonban már akadtak problémáik. Jellemző, hogy korábban több, mint 100 repülőgép beszerzését tervezték, de ezzel szemben még két tucat sem jött össze – legalábbis jelen ideig. Ugyanakkor viszont a legújabb, tavaly év végén elfogadott és 2020-ig szóló program szerint 19 ezer milliárd rubelt kívánnak a fegyveres erőkre költeni, melyből 70-80%-ot új beszerzésekre kívánnak fordítani és kb. 10%-ot kutatás-fejlesztésre. A SzU felbomlása óta soha nem költöttek még ennyit fegyverre – és az igazat megvallva sokáig nem is mertek ábrándozni ilyesmiről. Egyébként a kérdéses összeg döntő részét, azaz a hírek szerint a 70%-át 2015. és 2020. között kívánják elkölteni, ráadásul úgy, hogy a teljes összeg egy részét a gyártók kapják hitelként, hogy felkészülhessenek a “megnövekedett igényekre”: ez csak a Légierő vonatkozásában 1600 (igen, egyezerhatszáz!) repülőgépet és helikoptert jelent várhatóan, melyből a repülőgépek száma 600 darab lesz (tehát a helikoptereké 1000).

Orosz Mi-17 géppár (Forrás) ,

Felmerül a kérdés, hogy mindez szép és jó, de honnan lesz pénz egy ilyen grandiózus tervre? Nos, nem lesz: van. Az oroszok már a válság előtt is tetemes valutatartalékokon üldögéltek, melynek csak egy részét költötték el a válság kezelésére és egyéb célokra, a maradék még így brutális összeget tesz ki. Nem a pénzügyi rész a terv gyenge pontja, hanem a gyártás. Nincs különösebb probléma a kutatás-fejlesztéssel sem: ezzel gondjuk nem igazán van, de ha lenne, akkor is az a helyzet, hogy amit a SzU idején elloptak izé… szóval “meghírszereztek”, azt most simán megveszik. Kilóra. Legfeljebb nem közvetlenül az eladótól – legfeljebb kicsit drágább lesz, nagy ügy.

Az egyébként már most is látható, hogy az új gépek érkezésének üteme gyorsul: például tavaly szeptember közepén szállt fel először a Szu-30M2 első példánya, amely része annak a 64 darabos csomagnak, amelyet az Orosz Légierő nem is olyan régen rendelt meg a Szuhojtól; a Szu-34-ből pedig tavaly év végén további 4 darabot adtak át a már meglévő példányok mellé. Mihail Pogoszjan szerint innentől kezdve a gyártás üteme az évi 12-20 darabot is elérheti évente az egyedi megjelenésű típusból – és ez csak a Szu-34-re vonatkozik, márpedig párhuzamosan több Flanker-verzió gyártása zajlik vagy indul be rövidesen.

Természetesen az, hogy mondjuk ötszáz géppel több fogja a port a repülőtereken, igazán szép és jó, de gyakorlatilag semmit nem ér: a repülőeszközök arra vannak, hogy repüljenek. A SzU szétesése után az Orosz Légierőben hosszú éveken át boldog volt az a MiG-31 pilóta, aki évi 10 (nem vicc: tíz!) órát repülhetett. Ez a szám 2000. után lassan növekedésnek indult, majd meglódult és 2009. körül ugyanezen pilótának már évi 100 órát biztosítottak. Napjainkra már elmondható, hogy az orosz pilóták átlagban évi 100 óra felett repülnek, tehát a fejlődés ilyen téren is elég komoly.

* * *

Amennyire tudni lehet, hivatalosan az Orosz Légierő az alábbi eszközökkel rendelkezik napjainkban (a Haditengerészet és a Hadsereg eszközeit a felsorolás nem tartalmazza):

– ~300 db Aero Vodochody L-39 “Albatros” (kiképző);
– 120 db Antonov An-12 “Cub” (szállító);
– 20 db Antonov An-22 “Cock” (szállító);
– 180 db Antonov An-24/26/32 “Curl” (szállító);
– 11 db Antonov An-124 “Condor” (szállító);
– 20 db Antonov An-72/74 “Coaler” (szállító);
– 19 db Berijev A-50 “Mainstay” (AWACS);
– 16 db Iljusin Il-22 “Coot” (felderítő/elektronikai hadviselési);
– 70-180 db Iljusin Il-76 “Candid” (szállító);
– 20 db Iljusin Il-78/78M “Midas” (légi utántöltő);
– ~200 db Jakovlev Jak-52 (kiképző);
– 12 db Jakovlev Jak-130 “Mitten” (kiképző);
– 15 db Kamov Ka-50 “Hokum” (harci): sorozatgyártás leállítva a Ka-52 miatt;
– 10 db Kamov Ka-52 “Hokum-B” (felderítő/harci);
– 6 db Kamov Ka-60 “” (szállító): megrendelve;
– 232 db Mil Mi-24 “Hind” (harci): tartalékban 150 db;
– 30 db Mil Mi-26 “Halo” (szállító);
– 24 db Mil Mi-28 “Hokum” (harci): tervezett darabszám 300(?);
– ~200 db Mil Mi-8/17 “Hip” (szállító/többfeladatú);
– 24 db Mikojan-Gurjevics MiG-25 “Foxbat” (felderítő/gyakorló);
– 194 db Mikojan-Gurjevics MiG-29 “Fulcrum” (harci): tartalékban 150 db és további 50 db gyakorló példány;
– 168 db Mikojan-Gurjevics MiG-31 “Foxhound” (harci): tartalékban kb. 100 db;
– 300 db Szuhoj Szu-24 “Fencer” (harci/felderítő/elektronikai): tartalékban 120 db;
– 240 db Szuhoj Szu-25 “Frogfoot” (harci);
– 320 db Szuhoj Szu-27 “Flanker” (harci/gyakorló);
– ~12-16 db Szuhoj Szu-34 “Fullback” (harci): megrendelve mintegy 60 db;
– 16 db Tupoljev Tu-160 “Blackjack” (stratégiai harci);
– 80 db Tupoljev Tu-22M3 “Backfire” (harci/felderítő): 90 db tartalékban;
– 64 db Tupoljev Tu-95MS “Bear” (stratégiai harci).

Ezeken túlmenően vannak még más típusok is rendszerben, például a bombázók személyzeteinek kiképzésére szolgáló Tu-134 verziók, de ezeket a felsorolás nem tartalmazza és sajnos a lista valószínűsíthetően korántsem teljesen pontos: a különböző források ritkán említik ugyanazokat a számokat egy-egy típus esetében.

Természetesen a Légierő állományába nem csak repülőeszközök tartoznak, hanem légvédelmi rakétarendszerek is, ezek száma – amennyire tudható – a következő (osztályok számát tekintve):

– 70 db Sz-300PSz;
– 30 db Sz-300PMU;
– 200 db Sz-300V;
– 3-4 db Sz-400.

Mint az látható, a repülőeszközök közül a régi típusokat (MiG-21/23/25, Szu-15/17) kivonták és tartalékba helyezték, de ez valószínűleg lekonzerválást már nem jelentett. A szabad ég alatt történő tárolást is figyelembe véve ezekre (idővel) gyakorlatilag keresztet lehet vetni és ez jó eséllyel az aktív típusok tartalékba helyezett példányaira is igaz lehet.

Tartalékban – láthatóan azért nem csak félretolták őket ,

* * *

Nos, akkor nézzük, hogy mely típusok modernizálása zajlik jelenleg. Fontos, hogy nem szerepel a tervek között az összes szolgálatban álló gép modernizálása – ahol mégis, ott ezt jelezzük.

A-50M Mainstay: A szolgálatban álló gépek mindegyikét korszerűsíteni tervezik. Ezek első példánya az információk szerint már repül. Az átalakítás a radart és a hozzá kapcsolódó, illetve a kommunikációs rendszereket is érinti.

MiG-29SzMT Fulcrum: Ha figyelembe vesszük, hogy Algéria miért dobta vissza a gépeket, akkor talán jobb, ha korszerűsített példányoknak vesszük őket – viszont ebben az esetben nincs szó arról, hogy már meglévő példányokat ugyanerre a szintre kívánnák felhozni. A típus kapcsán egyéb modernizálás híre nem merült fel. A típusból két századnyi került rendszeresítésre.

MiG-31BM Foxhound: Egyes hírek szerint minden aktív gépet átépítettek már a BM verzióra, de ezt a magam részéről nem hiszem el: az új változat elég jól megkülönböztethető a régitől, márpedig a mai napig jelennek meg friss képek nem modernizált példányokról. A “tuningolás” érinti a radart és a többi fedélzeti rendszert is, illetve az alkalmazható fegyverek választékát, hiszen a modernizáció egyik célkitűzése az volt, hogy a tipikus elfogóvadászból egy többfeladatút csináljanak, azaz akár földi célpontok támadására is alkalmassá váljon irányított fegyverekkel. A hírek szerint a különösen nagy hatótávolságú R-37 levegő-levegő rakéták hordozására is alkalmas (ez nem valószínű, mert ehhez spéci indítósínek kellenének, aminek semmi nyoma) – ugyanígy az R-77 (AA-12 Adder) alkalmazására is -, amivel csak annyi baj van, hogy ezen rakéták sorozatgyártásáról nincs hír. A modernizált példányok viszont alkalmasak az R-73 (AA-11 Archer) hordozására: ez legalább rendszeresítve van már régóta.

Az operátor új munkahelye ,

Szu-24M2 Fencer: A típus jobb sorsra érdemesnek ítélt példányait erre a változatra építik át. Többek között a navigációs-, fegyver- és önvédelmi rendszert módosítják az átépítések során, illetve az alkalmazható fegyverek körét is bővítik. A hírek szerint egy ezred átfegyverzése már megtörtént erre a verzióra.

Szu-25SzM Frogfoot: A korszerűsítés alapját a korábbi T, illetve TM tervek jelentik. Ennek következtében a modernizált gépek minden időben – így éjszaka is – bevethetővé válnak. A tervek szerint hatékonyságuk nő és az alkalmazható fegyverek köre is bővül. Az eddig átépített gépek száma körülbelül 12-16 darab.

Szu-27SzM Flanker: Ha igazak a hírek, akkor a korszerűsített példányok száma valamivel több, mint 30. Hogy a korszerűsítés mit is jelent pontosan, az nem igazán ismert, mert körülbelül 3 változat van belőle: SzM, SzM2 és SzM3. (Erről már volt szó fentebb.) Elvileg az átépített gépek képesek az R-77 “Amramszkij” bevetésére is. Hogy az egyes verziók között mi az eltérés, arról érdemi információ nem került nyilvánosságra, feltételezésekkel pedig tele a padlás – mi viszont a konkrétumokat értékelnénk…

Szu-33 Flanker: Ez ugyan a haditengerészeti változat, de ennek ellenére is meg kell említeni. A modernizálás 2010-ben került bejelentésre, állítólag már zajlanak az ehhez kapcsolódó légi tesztek. Valószínűsíthetően a 27SzM/SzM2/SzM3 verziókkal megegyező modernizálást kell érteni alatta.

Szu-33 a Kuznyecovon ,

Tu-160 Blackjack: Állítólag egy modernizált példány már szolgálatba állt a típusból, persze konkrétumokkal az oroszok nem nagyon szolgáltak, de az sejthető, hogy a “szokásos” dolgokról van szó: avionika, fegyverrendszer, kommunikáció, navigáció. Tervezik egyébként a gyártás újraindítását is, de ezt tényként kezelni jelenleg még korai lenne.

Il-76MD-90 Candid: A tervek szerint a típus példányainak egy részét új avionikával és PSz-90-es hajtóművekkel látják el – bár vannak kétségek ezzel kapcsolatba, de erről később. A korszerűsítendő gépek között messze ez a legöregebb, mégis ragaszkodnak hozzá, aminek igen egyszerű oka van: a típus a legjobb értelmében vett “tipikus orosz vas”, gyakorlatilag bottal sem lehet leverni az égről.

Mi-8/17 Hip: A meglévő Minyók egy részét modernizálják, de ez több – eléggé eltérő – megoldással történik. Az éjszakai bevethetőség itt is kiemelt cél.

Mi-24PN Hind: Folyamatosan építik át a gépeket (a 24P változat példányait, a többi verziót kivonták) a PN szabványra. A modernizált példányok jól felismerhetőek: a főfutók nem behúzhatóak, a szárnycsonkok felfüggesztői pontjainak száma csökkent és az orron új érzékelők láthatóak. Az átalakított példányok éjszakai bevetésre is alkalmassá váltak.

Összességében a modernizált változatok mindegyikéről elmondható, hogy a pilótafülkét is érintik az átalakítások: ez korszerűbb műszereket, rendszereket és (digitális) kijelzőket jelent, melyekbe a GLONASS rendszer beépítése is beletartozik általában. A modernebb HUD-oknak köszönhető az, hogy a lipecki Szu-27SzM-ek légiharc-gyakorlatát megtekinthettük – és ez csak a kezdet volt…

* * *

A továbbiakban térjünk át az új gépekre, amelyek nem minden esetben új fejlesztések, de – a korábbi problémákból eredően – (csak) mostanában jelennek meg az Orosz Légierőben.

Il-476 Candid: Ez a típus az Il-76-on alapul, de új PSz-90A-76 hajtóművekkel, új szárnnyal és fedélzeti rendszerekkel. Lényegében nagy hasonlóságot mutat az Il-76MD-90-nel, a különbség “csak” annyi, hogy a 476-os verzió teljesen új építésű, míg a másik a már meglévő gépek modernizálását jelenti. Hogy éppen melyik a “fő csapásirány”, azt az oroszok gyakran változtatják, nem beszélve arról, hogy új típus fejlesztéséről is volt már szó. Az viszont a hírek szerint tényként könyvelhető el, hogy ezen típus első példánya(i) már gyártás alatt vannak, míg az Il-76MD-90-esről hasonló hírek eddig nem igazán érkeztek.

Jak-130 Mitten: A típust az olaszokkal fejlesztették közösen, aztán szétváltak és az olaszok is piacra dobták saját verziójukat. Az biztos, hogy látványra a gép jól sikerült és mint tudjuk: ami jól néz ki, az jól is repül. (Természetesen ez így nem igaz…) A fejlesztésben szerepet játszott az, hogy külföldön csak korszerű kiképzőgépeket lehet eladni, illetve az is, hogy a már régóta vágyott új és modern gépekhez megfelelő kiképzés is kell. A típus a kiképzésen túl egyébként könnyű csapásmérőnek is kiváló, így természetesen a harcászati tevékenység is gyakorolható vele. Elektronikájának köszönhetően repülési jellemzői akár több típusnak megfelelően is beállíthatóak, ami nagyban megkönnyíti a későbbi átszokást.

Nocsak… ,

Mi-8/17 Hip: Az új gyártású gépek különös ismertetőjele az orr és a hátsó ajtó: előbbi “delfinorr” formájú, míg az utóbbi egyrészes, lenyitható rámpával van felszerelve. Szépen, csöndben és “titokban” elég sok példányt állítottak már rendszerbe, jellemzően Mi-8MTV-5 típusjelzéssel.

Mi-28N Havoc: Ezt a gépet sem könnyű “új típus” gyanánt emlegetni, tervezése – nem egyedülálló módon – még a SzU idején kezdődött és már majdnem rendszerbe állították, amikor a birodalom összedőlt. Napjainkra végre bekövetkezett a csoda és a gép szolgálatba lépett, igaz, a megfelelő modernizálás után – így lett belőle “Éjszakai vadász’”. A gyártás üteme és a beszállítók tempója miatt gyakran megesik, hogy az egyes példányok nem teljes felszereléssel kezdik meg szolgálatukat, majd már állomáshelyükön fejezik be a felszerelésüket. Érdekes, de határozottan jobb, mint a semmi…

MiG-29K: A Fulcrumról tulajdonképpen már mindenki lemondott, amikor kiderült, hogy az Orosz Haditengerészetnél még van jövője. Igaz ugyan, hogy mi most a Légierővel foglalkozunk, de új típusként mindenképpen érdemes itt is megemlíteni, hiszen 24 darab beszerzését fontolgatják a Kuznyecovra – azért tegyük azt is hozzá: nyugtával dicsérjük a napot…

Ka-52 Alligator: A fejlesztés nagyjából a Mi-28-hoz hasonlóan indult, csak több volt benne a kanyar: először egy személyesnek szánták, aztán be kellett látni, hogy egy embernek ennyi feladat kicsit sok lesz – így lett két személyes és 52-es az 50-es mellé. Végül a Ka-50-es rendszeresítését (bölcsen) leállították és inkább csak a Ka-52-est rendszeresítik. Ezáltal a Kamov egy harci géppel a szárazföldön is elkezdhet egy sikerszériát, ha a típus beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Szu-34 Fullback: Aki a Mi-28 és a Ka-50/52 sorsát ismeri, az ennek a típusnak az előéletét is ismeri: rengeteg típusjelzés, fejlesztés és próbálkozás után a rendszeresítése úgy tűnik, hogy sínen van, ami nem is csoda: sikerült egy kifejezetten potens csapásmérőt összehozniuk, aminek végre tényleg nagy hatótávolsága van és erős fegyverzete is.

A beépített célzórendszer ,

Szu-35Sz Flanker: Típusjelzését tekintve tipikus orosz gép: volt már Szu-27BM, Szu-35BM (így hirtelen) és legújabban Szu-35Sz-ként emlegetik. (A Szu-35 viszont egy másik típusváltozat volt, ezekből pár példány repül az Orosz Lovagoknál.) Akár a Szu-34. Hajmeresztő. Mi jöhet még?! Gyakorlatilag egy totálisan “széttuningolt” Szu-27-esről van szó, ennek megfelelően lényegesen jobb az alaptípusnál, de még annak modernizált változatainál is. Amit lehetett, azt sokkal jobbra cserélték benne a hajtóműtől kezdve a radaron át az avionikáig. A sárkányon csak apróbb változtatásokat eszközöltek. Líbia is rendelt belőle, de úgy tűnik, éppen most maradnak le róla – természetesen ez a legkisebb bajuk jelenleg.

PAK-FA (T-50): Már a második prototípus is túl van a szűzfelszállásán, a fejlesztés tehát halad, az első körben megrendelt mennyiségként 60 darabot emlegetnek.

A megjelent képek és egyéb információk alapján néhol az egekbe magasztalták a típust, máshol meg mindenféle hulladéknak elhordták. Az ő bajuk: mi nem szeretnénk az első két prototípus alapján messzemenő következtetéseket levonni a szériagépekre vonatkozóan, így maradjunk annyiban, hogy eljön még az idő, amikor több valós és konkrét információt is megtudunk majd a típusról.

Bizonyos képességei persze sejthetőek elég pontosan, de példának okáért – egyes hírek szerint – csak a T-50-2 van felszerelve az eredetileg is a gépnek szánt Szaturn 117Sz hajtóművel. Ez az eddigi legerősebb hajtómű a családban, valódi 3d-s tolóerő-vektoráló, valamint FADEC-rendszerrel is el van látva, továbbá a blisk technológiát is kamatoztatták a kifejlesztése során. Az persze nem biztos, hogy már valóban ez hajtómű van az egyik (vagy mindkét) gépben, de a tervek szerint ez lesz a szériapéldányokba építve.

A PAK-FA szimulátora ,

Egyébként a legérdekesebb az, hogy az oroszok szerint a legnagyobb ugrást a fülkében érték el: már-már sci-fi szintű fejlesztéseket, “intelligens” felszerelést emlegettek ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor viszont a fülke maga nagyban hasonlít a Szu-35Sz fülkéjére (a fő eltérést a képek alapján az jelenti, hogy a T-50 HUD-ja lényegesen szélesebb), de ott ilyesmire még csak nem is céloztak.

A gyenge pont a fegyverzet: a rendelkezésre álló rakéták… nos, elég gyatrák. Új fegyverzetről nem nagyon vannak hírek, így az a bizarr helyzet állhat elő, hogy szolgálatba állítanak egy korszerű gépet lényegében egy szál gépágyúval.

Nem kevésbé fontos a radar, természetesen, de erről sem tudni pontos részleteket azon túl, hogy hipermodern – legalábbis az oroszok szerint. Ha valaki, akkor ők biztosan tudják, mire képes, de valljuk be, a Patyomkin-falvak és a maszkirovka szülőatyjainak azért nem könnyű mindig, mindenben feltétel nélkül hinni. A radarok vonatkozásában is vannak szórakoztató elképzelések, természetesen: láthatóak ábrák, ahol a gép minden egyes pontjára legalább két (különböző hullámhosszokon dolgozó) lokátor van beépítve. Teljesen hihető. Szerényebb elképzelések 3 radarról szólnak, melyek közül a fő (az orrban elhelyezett) AESA-rendszerű. Utóbbi részét gond nélkül el lehet hinni, bár az első sem teljesen hihetetlen – majd meglátjuk, mi a valóság.

A repülőeszközökön túl a Légierő kapcsán meg kell említeni a légvédelmi egységeket is. Ezen a területen az újonnan rendszerbe állt Sz-400 (SA-21 Triumph) rakétarendszer mindenképpen említésre méltó, melyből (forrástól függően) két-három osztály is szolgálatba állt már (itt-ott négyet is említenek). A típusból minden ellenkező híresztelés dacára NEM adtak el Kínának (és másnak sem) egy darabot sem és az export még csak pajzán gondolatként sem merülhet fel senkiben 2015. előtt – akkortól kívánják ugyanis szolgálatba állítani a jelenleg fejlesztés alatt álló Sz-500 rendszert. (Putyin megmondta: többé nem fordulhat elő az, hogy jobb technikát exportálnak, mint amilyet ők maguk birtokolnak – és nem viccelt.)

Az új Zs-10-es sisak ,

Sorozatunk következő részében zárásként kitekintünk a többi fegyvernemre és a katonák egyéni felszerelésére is.

További képek és videók a típusokról itt található.

Írta: Flanker, Kerozingőzös Portál

234 hozzászólás “Fejlesztések az Orosz Légierőben – II. rész”

  1. Nakéremszépen… Röviden reflektálnék pár dologra: nem csak az A-50 Mainstay lesz korszerűsítve, hanem az IL-78 Midas tankergépek is, sőt, négy darabbal már el is készültek. A TU-160 Blackjack újbóli gyártása nem terv, hanem eldöntött tény, más kérdés, hogy a újonnan legyártandó hadászati bombázók mennyisége nem nagyon éri el a NATO ingerküszöbét: egyelőre két évente 3 gép fog elkészülni, a régiek korszerűsítése mellett. Azt nem értem hogy a T. Szerző honnan veszi, hogy fel akarnák újítani a SU-33 tengerészeti Flanker gépeiket? Ők is látták, hogy ez zsákutca, a Kuznyecov a felújítása után megkapja az egyébként már meg is rendelt MiG-29K air wing-jét, és az új Navy pilótákat is erre képezik majd ki. Ami pedig a PAK-FA fegyverzetét illeti, az egyelőre valóban kérdéses, de az biztos, hogy nem csak gépágyú lesz rajta. Azért azt meg kellene érteni, hogy az oroszok sem hülyék, pontosan tisztában vannak azzal, hogy mennyit érnek a jelenlegi légiharc-rakétáik, és hogy állnak az új rakéta változatok fejlesztésével. Új szelek fújnak náluk is, pl. a Légierő egyszerűen nem veszi át a selejtes cuccot, ami korábban elképzelhetetlen volt. Továbbá immár reális lehetőséggé vált a külföldi fegyverrendszerek integrálása az orosz haderőbe, lásd a francia lövészpáncélosok, vagy a Mistral hordozó példáját. Nyilván, az amerikai eredetű rakéták beszerzésének esélye konvergál a zéróhoz, a Kongresszus soha nem engedélyezné. De pl. Matra Mica, Python, vagy más egyéb, európai, izraeli, stb. rakétafegyverzet beszerzése nem esélytelen a PAK-FA részére a jövőben…

  2. A TU-160 Blackjack újbóli gyártása nem terv, hanem eldöntött tény,

    2007-ben olvastam erről, hogy tény és évi 1-2 gépről van szó. Azóta is „tény”… :)

    Új szelek fújnak náluk is, pl. a Légierő egyszerűen nem veszi át a selejtes cuccot, ami korábban elképzelhetetlen volt.

    A Szu-27-es géppel is találkoztak már a ’80-as években, de hivatalosan 1991-ben állt csak szolgálatba. A légiherő akkor sem vett át minden gépet minőségi okokra hivatkozva.

    De pl. Matra Mica, Python, vagy más egyéb, európai, izraeli, stb. rakétafegyverzet beszerzése nem esélytelen a PAK-FA részére a jövőben…

    A Mica-nak sok értelme nincs, a franciák kb. 1-1,5 éve elhatározták, hogy nem koreszűsítik. Ha lejár a rakéták élettartama, akkor onnantól fogva csak a Meteor marad BVR radaros cucc. Mondjuk jó lenne tudni, hogy a z IR mi lesz? Mert, ha nem lesz Mica IR, akkor gondolom már R.550 Magic II-sem. Elég koros cuccok és csak felújították őket még a ’90-es évek elején / közepén.

  3. „2007-ben olvastam erről, hogy tény és évi 1-2 gépről van szó. Azóta is “tény”…

    Ez tévedés, azóta legalább 2 új bombázó átadásra került. Az egyiket talán 2 éve a Moszkvai Repülőnapra időzítették, a másikról pedig még fotó is volt az Aranysas újságban, csak most lusta vagyok előtúrni. Valami nagyszakállú pópa szentelte fel, és egy orosz nagyváros nevét kapta, már nem emlékszem, hogy melyikét…

    „Elég koros cuccok és csak felújították őket még a ’90-es évek elején.”

    A régi nyugatiak is sokkal jobbak, mint az R-27, R-73, és társaik. Az R-77 pedig ki tudja, hogy _ténylegesen_ mire képes. Tehát a Meteor-ral, Python-nal, vagy bármi más cuccal is jobban járnának. Nyilván az amerikai rakéták lennének a legjobbak, de nekik szerintem még a Sidewinder „L” verzióját sem adnák el, nem hogy AMRAAM-ot…

  4. Helló, jó cikk!
    Vannak benne vitatható dolgok, de mint az író is említette kevés az infó. Bár azért lehet találni.

    A hivatalos darab számok egyébként elég túlzóak. Mint pl, hogy mennyi T-72-ese van hazánknak papíron, és mennyi az alakulatoknál. Ilyen pl a hagyományos Mig-29-esek, amelyekből már csak három aktív századocska maradt hadrendben.

    A Mig-31BM összes gép átépítésével kapcsolatban annyit, hogy két prototípus épült csak, amelyek már lassan egy éve nem repülnek.

    Szu-24M2, mindössze két század és a programot leállították. Egyébként már három éve nincsenek ezredek…

    Szu-27Mx a több mint harminc és mi van benne témakör – Vannak lelkes kutatók, akik gépre lebontva utánanéznek és publikálják. Jelenleg négy aktív század repül századonként 10-11 géppel.

    Szu-33: Szia Killer Clown. A Szu-33-asok felújítását a szerző onnan vehette, hogy 2010. október 5-én szállt fel az első prototípus.

    Mi-24PN egy század repül, leállt az átépítés.

    Szu-30-asból csak négy darabot rendeltek.

    És még sok minden, de jó és hiánypótló cikk!

  5. „Francia lövészpáncélos????”

    Bizony, méghozzá több száz darab! A típusát nem tudom, mert csak átfutottam a cikket, de itt is volt róla post a HTKA-n. Bár ha jól emlékszem, akkor nem a Hadseregnek veszik, hanem a Belügyhöz tartozó Határőrségnek, de orosznak orosz, és rendelésnek rendelés… :-))

  6. „A Szu-33-asok felújítását a szerző onnan vehette, hogy 2010. október 5-én szállt fel az első prototípus.”

    Valószínűleg egy korábban megrendelt és finanszírozott ügy elhúzódása miatt kerülhetett rá sor. Tök nyilvánvaló, hogy a SU-33 hajófedélzeti harci repülőgépként nem vált be. Ahogy kijön az Admiral Kuznyecov a nagyszervizből, már vissza sem kapja a Flankereit, addigra megjönnek a kisebb méretű, és használhatóbb MiG-29K gépek. A SU-33 összeszerelése régen leállt, évek óta nem készült új gép. De a legviccesebb a pilóták átlagéletkora: 41 év!!! Fasza kis nyugdíjas klub, a U.S. Navy-nél már wing commander lenne bármelyik! :-)) Ez is azt mutatja, hogy a fiatal pilótákat már évek óta nem képezik ki Szuhoj-ra…

  7. „Killer: Az nem egy modernizált verzió volt?”

    Nem, új volt! Egy pópa amúgyis CSAK új gépeket szentel fel, nagyon degradáló lenne, ha mondjuk minden hajtómű-cserénél kihívnák a jóembert, hogy bácsi, jöjjön már szentelni gyorsan a kis füstölő retiküljével… :-))

    „A rakétás dolog meglepne, sokat közeledtek, de még nagyon sokat kéne, hogy kaphassanak.”

    Szerintem látunk még csodákat! Ez a mostani Líbiai konfliktus is azt mutatja, hogy az Európai Unió, illetve főleg annak középhatalmai, megpróbálnak függetlenedni az USA-tól. Ebben szokás szerint Franciaország jár elől. Kezdte azzal, hogy állandóan kezdeményezi a Tienanmen tér miatt Kína ellen elrendelt nyugati fegyverembargó feloldását. Aztán telibe szarta az USA Külügyminisztériumának hivatalosan kinyilvánított aggodalmát a Mistral osztályú hordozók eladása miatt. Oroszországnak van pénze, óriási katonai felvevőpiac lenne, miközben a francia hadiipar haldoklik, kb. 50%-al zuhantak az eladásai. Márpedig, ha ők elkezdenek eladni cuccokat Oroszországnak és Kínának, akkor tutti, hogy a britek, németek, izraeliek, svédek sem akarnak kimaradni a buliból. Ha a nyomásgyakorlás már nem elég, akkor az USA csak annyit tehet, hogy letiltja azokat a fegyvereket és eszközöket, melyekben amerikai fejlesztés, pénz, érdekeltség van. A többit viszont szerintem gond nélkül megvehetik majd az oroszok…

  8. „Azok nem lövészpáncélosok,hanem páncélozott terepjárók amolyan mini MRAP”

    Oké, az lehet. Ahogy már írtam, csak átfutottam a cikket, nem emlékszem a típusra. Majd ha legközelebb Leclerc tankot vesznek, azt biztosan nem tévesztem el… :-))

  9. Allesmor Obranna

    Pár adalék.
    A Szu-33-asok modernizációja jelenleg is folyik. 18 gépet fognak felújítani, a fülke kialakítása hasonlít a Szu-27SzM-ekre, de a középső blokk helyén nem egy harmadik, keskenyebb LCD van, hanem a hagyományos műszerekből egy együttes.
    A leendő hajtómű az MMPP Szaljut AL-31FM-1-es lenne, plusz egy tonna hajtóművenként a tolóerőnövekmény fékpadon mérve, aminek a flotta nagyon örülne is, ha…
    Ha nem vitte volna el a kályhacsöveket a lényegesen nagyobb priorítású Szu-34-es és Szu-27SzM3-as program a légierő részéről.
    Ráadásul úgy, hogy a Szu-34-esekbe csak az idei évtől átadandó példányokba fog majd az erősebb hajtómű kerülni.
    Úgy fest, a Szu-33-asokba marad az Al-31F-3Sz-jelű 12800 kp-os modell, a saját egyedi korrózióvédelmével.

    A 279 KIAP (279-es hajófedélzeti vadászezred) állománya tényleg nem fiatal, de jobb híján csak nagy tapasztalatú arcokkal töltik fel a bandát, a biztonság érdekében.
    Jellemző, hogy az egész társaság inkább emlékeztet egy speciális, felsőfokú tesztpilóta alakulatra, mint valós harci brigádra.
    (Anno Szergej Bogdan jelenlegi Szuhoj fő-berepülőpilóta is a 279 KIAP tagja volt, mikor Mongoliából átvezényelték az ottani Szu-17M4-ről a Krim-félszigeti haditengerész Szu-17-esekre. Jókezű gyerek lévén megkapta a képzést a Szu-33-asra is, majd onnan igen jó renoméval mehetett a Szuhojhoz berepülőpilótának.)

  10. Allesmor Obranna

    Még annyit, hogy míg a Szu-33-asok modernizációja folyik, addig a (szerintem célszerűbb és ésszerűbb, de legfőképp, modernebb) MiG-29K/KUB hazai rendszeresítéséről már nemigen hallani…

  11. A Szu-33-Mig-29K témakörről: „Admiral Kuznyecov a nagyszervizből, már vissza sem kapja a Flankereit, addigra megjönnek a kisebb méretű, és használhatóbb MiG-29K gépek.”

    A Mig-29K orosz rendelése egy marketing fogás az egyszerűbb tömegek számára. (Természetesen a jelenlévők mindig kivételek)

    Az algériai blamázs után, hogy mentsék a menthetőt nagy hangzavarral bejelentették, hogy nem is olyan problémás az „új” Mig-29-es, sőt az oroszok is rendelnek belőle. Ezért jelent meg az SMT a légierőnél és rendeltek a haditengerészetnek. De a valóság az, hogy 2020-ig tervezik hadrendben tartani a Szu-33-asokat (ezért is korszerűsítik) és utána (ha még egyáltalán gyártásban lesz) váltják le Mig-29K-val.

  12. A Szu-33 kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ugyebár, tudott, hogy ha a kijelölt felszállóhelyről indítják, akkor korlátozott fegyverzettel szállhat csak fel, de mi van akkor ha a felszálláshoz használhatja a teljes fedélzetet?

  13. Pedig ideje lenne lemondani a hajófedélzeti Flanker-ről, mert kár erőltetni. Kővári írt annak idején arról, hogy a Flanker felhajtott szárnyvégekkel is szó szerint centizgetve fér csak el a hordozó fedélzeti liftjében. Ez nyilván qrva nagy „előny”, hogy ha minél gyorsabban, minél több vadászgépet kell a fedélzetre emelni, és elindítani. Egyszerűen túl szűkre tervezték a liftet, ami nyilván nem az egyetlen baja annak a szerencsétlen, elb@szott Admiral Kuznyecovnak. ( Kezdve a hagyományos meghajtásával, egy olyan országban, ahol még a konténerszállító jégtörő is nukleáris meghajtást kap, lásd: Sevmorput ) Viszont a MiG-29K gond nélkül beférne. A fedélzeten, és a hangárban is több helyezhető el belőle, ami nem hátrány, hiszen a Kuznyecov feleakkora, mint egy 100.000 tonnás Nimitz szuperhordozó. Kővári László megírta azt is, hogy a MAKS-on az oroszok gyönyörűen körbefotózták a SU-33 gépet, rajta az összes fegyverrel, amit ELVILEG hordozhatna. A valóságban viszont ennyivel fel sem tudna szállni, úgyhogy általában 2-4 rakétát raknak csak rájuk, és ha kell üzemanyag póttartály, azt is csak a fegyver terhelés kárára lehet alkalmazni. A sokkal könnyebb Fulcrum ebben is előrelépést jelentene. Egyébként volt régebben a Stars and Stripes újságban ( amerikai katonai magazin ) egy cikksorozat a tengerészeti repülő típusokról, és a szakértő, aki több száz órát repült már F-14 Tomcat, és F/A-18 Hornet gépeken, azt írta, hogy a SU-33 Flanker egy kényszermegoldás, és teljesen alkalmatlan hajófedélzeti üzemelésre!

  14. Közben megtaláltam. Közbe már ők is pöppet reálisabbak lettek 1.5-2évente szeretnének egy új darabot átadni.

    Azért nem csak ennyit. Még a nemzeti büszkeség rafaleban is bőséggel van ami cucc. És ne szűkítsd ezt USre. Egyelőre pedig a HTvonalon senki se követte franciákat. (A pl Iveco az nem Hightech.)
    Hamár Mistral állítólag Oroszok visszatáncoltak. Mindezt aláírt szerződés mellett teszik. :)
    A különutas politika pedig sokszor keményen visszanyal. Sok pldat lehet hozni, nekem a kedvencem a rafi.

    Galcom: Baromi jó ez a két véglet. pl egyikben az össze Mig-31 már BM a másikban meg van pár proto oszt annyi. Tuti meg nincs. Illetve az tuti, hogy ezen a szu27/mig24/31 vonalon lépniük kell ez nem il-76/tu-95 vagy a kutya nem fog hinni a patyomkin verziónak… :)

    Hogy a cikkhez is hozzászóljak:
    „Az oroszok már a válság előtt is tetemes valutatartalékokon üldögéltek, melynek csak egy részét költötték el a válság kezelésére és egyéb célokra, a maradék még így brutális összeget tesz ki.”

    Ez így nagyon pontatlan, félrevezető. Egyrészt a „tetemes” az kb !600b$! volt. Mindegy, hogy hogyan, hány év alatt hozták össze ez nagyon komoly összeg. Kontexusba téve mert elképzelni is nehéz 2010ben hozzávetőeleg 50-70b$ vittek el az Orosz hadi kiadások. Azaz baromi sok pénz. A másik ami pontatlan az a maradék ami tényleg brutális összeg de csak ~tizede az eredeti tartaléknak kb 60b$. Ez 2010év elejei adat ez az összeg azóta tovább csökkent lévén a 2010es deficit kb 6.5%os lett. Szóval szó sincs arról, hogy a pénz brutális mennyiségben állna rendelkezésre, inkább az a helyzet, hogy már nem ez a (leg)szűkebb keresztmetszet.

  15. Lenne 2 kérdésem :
    1. Az oroszok összesen hány szu 33-ast gyártottak és hány mig 29k fognak majd gyártani ( itt az indiai gépekkel együtt kérem az adatokat amennyiben ez lehetséges ) .
    2. Az oroszok hány mig29k / mig 29SMT / mig 35-öst terveznek / vagy már állítottak hadrendbe? Hány mig 35-öst akarnak majd rendelni? Én eddig 4-5 századról olvastam , s kiváncsi vagyok mások infóira is .

  16. „És ne szűkítsd ezt USre. Egyelőre pedig a HTvonalon senki se követte franciákat.”

    A múltkor egy tudományos folyóiratban olvastam egy érdekes okfejtést, a szerző mellesleg kanadai, tehát nem orosz, aki esetleg hazabeszélne. Szóval azt írta, hogy immár biztos, hogy a Space Shuttle utoljára idén ősszel száll fel. Az utódjára minimum éveket kell várni. Innentől, ha az amerikaiak embert és felszerelést akarnak eljuttatni az ISS-re, az egyetlen lehetőségük rá a Soyuz! Arra mérget lehet venni, hogy ennek az oroszok meg fogják kérni az árát, és ilyen olajbevételek mellett pénzre van a legkevésbé szükségük. Úgyhogy az sincs kizárva, hogy cserébe a transzpontért, azt mondják az USA-nak, amit a Tanú c. filmben mondtak Pelikánnak: „lehet, hogy egyszer majd kérünk valamit cserébe…” :-))

  17. Off:

    Elnézést, ha csak engem zavar, de nem lehetne visszaállítani 25-ről legalább 50-re az egyszerre megjeleníthető hozzászólások számát? Egy-egy népszerűbb post esetében feleslegesen sokat kell lapozni! :-((

    On.

  18. sulyid szerint:
    2011. március 29. kedd @ 20:40

    Lenne 2 kérdésem :
    1. Az oroszok összesen hány szu 33-ast gyártottak és hány mig 29k fognak majd gyártani ( itt az indiai gépekkel együtt kérem az adatokat amennyiben ez lehetséges ) .
    2. Az oroszok hány mig29k / mig 29SMT / mig 35-öst terveznek / vagy már állítottak hadrendbe? Hány mig 35-öst akarnak majd rendelni? Én eddig 4-5 századról olvastam , s kiváncsi vagyok mások infóira is .

    Nem kérdezel egyszerűt!

    SZU-33:Én két századnyi mennyiségről tudok.
    MIG-29 K/KUB:India első kőrben 16 db-t vett és érvényesített a 29 db-s opciót.Oroszország 24 db.
    MIG-35:India,ha nyer az trenden akkor 126 db,Oroszország itt is 2 század rémlik,SMT-ből van 24 db.

  19. killer: Eddig is megkérték, ahogy az amik is. Ez az összeg pedig nem oszt szoroz.

    „pénzre van a legkevésbé szükségük…”
    Jelenleg baromira nem ez a helyzet. Ahogy mondtam a 2010es büdzsé hiánya 6.8% lett. Többet költenek mint amennyiük van. És még nem is kezdtek el rendesen költeni. Mit kell ezen magyaráznom nem egyértelmű?

  20. Fade de demagog vagy. Nálunk is 4% hiány van és mi szarabbul élülnk mint 1 éve.
    Kecskeméten nem F-18SH val szórakoznak a srácok hova lettek a pénzek?

    Oroszoknak azért van 6.8% állam háztartási hiányuk (aminek tekintélyes részét saját gazdaságú finanszíroz) mert fejlesztenek.
    Nem csak katonai területen keztek el fejleszteni. Rengeteg sport esemény náluk rendezése arra is utalhat hogy életminőség javitás is folyik náluk.
    Valamint a gazdasági válság náluk is betett.
    Közben európai termelő ipar egy egy gyögyszemét igyekeznek meg venni.

  21. „Többet költenek mint amennyiük van.”

    Csak annyit mondok, nézd meg az olajárak alakulását. Ezt még egyre jobban hajtja majd felfelé a Líbiai háború, a teljes Közel-Keleti bizonytalanság, a Fukushima ügy miatti általános ellenérzés és félelem az atomerőművektől, Kína és India egyre növekvő energiaigénye, stb. Szerinted ki fog ebből hasznot húzni? Csak tán nem az az ország, amely a Föld egyik legnagyobb kőolaj és földgáz készletén csücsül?

  22. „Ahogy mondtam a 2010-es büdzsé hiánya 6.8% lett.”

    Én ismerek egy országot, ahol akkora az államháztartás hiánya ( az egész világon a legmagasabb! ) hogy ha ez bármennyit is számítana, már megszűnt volna ott a civilizáció. Az országot úgy hívják, hogy USA, és állítólag ők a Föld egyetlen szuperhatalma. Mellesleg, a kibocsátott államkötvényeik kétharmada a Kínai Népköztársaság tulajdonában van…

  23. Államháztartás hiány csak egy mutató.
    Akkor van gáz ha az államnak nincs más vagyona mint a adó bevételek.
    Nem tud hitelhez jutni és valutához.
    Lásd Görögök.

    Oroszok a ércek és fosszilis tartalék miatt bár mikor tud hitel ellenébe nyersanyagot szolgáltatni.

    Ahogy írtam ott nem csak a fegyverekre megye a pénz. Közben tőke kihelyezés is van. Mivel értékes termelő ipari egységeket vásárolnak meg az EU-ban
    Putyinék tanultak a múltból.

  24. Killer:
    „pénzre van a legkevésbé szükségük”. Erre mondtam, hogy ehez képest 6.8%os deficitet csináltak, azaz baromira nincs pénzük, pedig a „nagy pénzköltést” még el se kezdték. Ez a 6.8% egy fix dolog, te meg jösz itt a majd megy följebb az energiahordozó ára, meg szojuz… Mivel vitatkozol? Egy fix értékkel?

    USt idekeverni megint terelés. Azért mert Béla is hülye, Józsi még nem lesz okos. Amúgy meg ott is baltával csapkodnak, mert még az USnek se tartható a folyamat a végtelenségig.

    „Mellesleg, a kibocsátott államkötvényeik kétharmada a Kínai Népköztársaság tulajdonában van…”

    Ha ilyenekkel dobálozol akkor már légyszives egy forrást is adj róla…. és javaslom mielött ilyeneket leírnál legalább a wikit keresd fel.
    https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/United_States_public_debt
    Már a Foreign ownership első mondatánál bukik az amit írtál:
    „As of January 2011, foreigners owned $4.45 trillion of U.S. debt, or approximately 47% of the debt held by the public of $9.49 trillion and 32% of the total debt of $14.1 trillion….” Ha grafikonnal könnyebb: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Estimated_ownership_of_treasury_securities_by_year.gif
    Max annak a 28%nak birtokolják egy részét.

    monyok:
    Te tutifix egyetemista vagy? Bár mondjuk a tomcat video óta sok mindent el tudok képzelni.
    pl.: „Rengeteg sport esemény náluk rendezése arra is utalhat hogy életminőség javitás is folyik náluk.”
    Nem azt akartad írni, hogy arra is utalhat, hogy Putyin egy Zufo?
    vagy:
    „Akkor van gáz ha az államnak nincs más vagyona mint a adó bevételek.”
    Ugye nem közgázra jársz… Összevissza szavak kelekótya zagyvalaga. Már bocs.

  25. Fade he nem tördöm vagyok akkor fogalmazok zavarosa.
    2 nem köz.gázt hallgatok.

    6,7% államháztartási hiány valóban baj a állam jövő beli bevételit a jelenbe éli fel.
    A nagybaj akkor van ha szabad piac vagy más szervezet(Euró zona :D, IMF,) nem hajladó elfogadható hitel árrért ezt finanszirozni.
    Oroszoknál nem tudom mennyi a GDP arányos államadóság?.

    De Nugyati példákat látjuk hogy a magas államadóság nem feltétlenűl gond.

    Oroszok előnye hogy ők képesek ásványi kincsekkel fizetni.
    Ahogy én látom oroszok a termelő vagyonukat is fejlesztik ez álltal a hitelek törlesztéseit a keletkező többlettekből lehet fizetni.

    Idő meg eldönti kinek lesz igaza velük kapcsolatba

  26. Hát igen. Az orosz légierő még messze nincs ott a top-on, de még a középmezőnyben sem. Lelakott, elavult géppark, elavult fegyverzet, kevés repült óra – persze nem a magyar állapotokhoz viszonyítva – etc. A fegyverekre nagyon rá kéne gyúrniuk, mert hiába lesz akár rövid időn belül is új – akár 5 gen. gép – ha nem lesz mivel lőnie. Elektronikus hadviselésről meg „nem is nagyon” hallani.

  27. “Ahogy mondtam a 2010-es büdzsé hiánya 6.8% lett.”
    Kicsit pontosítok. A 2010-es hiány 4,3 % volt (koszonhetoen az olaj árának)2009-ben volt 6,8 %.
    Oroszország rendelkezik a világ 3. legnagyobb deviza tartalékaival 500 mld USD (Kína és Japán után). Oroszország az elmúlt években létrehozott egy ún. ” Tartalék alapot” (rezervnij fond), amelyben kb 100 mld USD gyult ossze a magas olajárból. Ebbol merített a gazdasági válság alatt, úgy nézett ki, hogy 2012-ben teljesen kimerul, de a magas olajár miatt megint sikerul feltolteni 1,4 trillió rubelre az év végéig.

  28. Az orosz harci gépekkel kapcsolatban: Putyin múlt heti Belgrádi látogatása alkalmával felajánlottak Szerbiának egy 10 mld. USD -os hitel csomagot, melybol 3 mld. hitel az orosz fegyvervásárlásokra menne.
    Felkínálták a MIG-29, Szu-30, S-300 PMU. Ha ez uzlet bejon akkor a szerb hadsereg az egyik legerosebb lesz a balkánon.

  29. Puma. Pannon Puma

    ” Az orosz harci gépekkel kapcsolatban: Putyin múlt heti Belgrádi látogatása alkalmával felajánlottak Szerbiának egy 10 mld. USD -os hitel csomagot, melybol 3 mld. hitel az orosz fegyvervásárlásokra menne. ”

    Erről nem olvastam, nagyon érdekes hír ! Oroszország sokáig azért nem szállított Szíriának mert a korábbi fegyverszállítások árával tartozott !
    Aztán azért nem adott el légvédelmi rendszer Iránnak mert izraeltől vásárolt
    felderítő robotrepülőket !
    Vagy ez is csak egy játszma újabb izraeli technológiákért ?

  30. „N+1-szer lezongorázott téma. 8% a szám, amire te gondolsz…”

    Annyira nem értek hozzá, nem vagyok közgazdász, szerencsére. De nem lehet véletlen, hogy rendszeresen felmerül az amerikai államkötvények kínai birtoklása, és ezt a kétharmados arányt a Kurucinfón is olvastam már, akik ugyan utálják Amerikát, de attól még a sárga komcsikért sem rajonganak…

  31. „Felkínálták a MIG-29, Szu-30, S-300 PMU. Ha ez uzlet bejon akkor a szerb hadsereg az egyik legerosebb lesz a balkánon.”

    Szerintem kizárt. Először is: mivel tudna Szerbia fizetni? Másodszor: a szerbek teljes erőből kepesztenek a NATO, illetve az EU tagság elérése felé. Orosz fegyverzettel erre nulla az esélye. Akiknek még ilyen van, mint Szlovákia, vagy Bulgária, azok sem újonnan szerezték be ezeket, hanem MÉG nem váltották le a MiG-eket, főleg anyagi okok miatt. Esetleg pár S-300 üteg szóba jöhet, de az új vadászgépeket kizártnak tartom…

  32. ” szerbek teljes erőből kepesztenek a NATO, ill az EU tagság elérése felé”
    Az EU igen, de a NATO tagságot illetoen vannak kérdések a NATO bombázások miatt , amit a szerb lakosság nem felejtett el és tobb mint a fele ellenzi a belépést. Az orosz hitelcsomag ajánlata tulajdonképpen az orosz-szerb testvéri kapcsolatok mélyítése. Az orosz befolyás novelése. A fegyvereket az oroszok finanszíroznák és vadonatúj fegyverek lennének nem használt (MIG-29K, JAK-130 és S-300 PMU2 emlegetnek konkrétan abból a 3 milliárdos fegyvercsomagból) Szukséges lenne a szerb hadero modernizálása mivel igen elavult.
    Ezt az ajánlatot elfogadja-e szerb vezetés majd elválik.

  33. Annyira nem értek hozzá, nem vagyok közgazdász, szerencsére.

    Én sem. Csak más vette a fáradtságot utánanézi valaminek, mielőtt „megmondja a tutit”…

    és ezt a kétharmados arányt a Kurucinfón is olvastam már, akik ugyan utálják Amerikát, de attól még a sárga komcsikért sem rajonganak…

    Ha azt írnák, hogy kék az ég, annak is utánanézni. Kb. ez az oldal színvonala. A színvonal szó önmagában is erős…

  34. A Tu 22es család volt említve. Az eredetiek meg már a SzU végén sem repültek.
    Mac
    Én 1x végigzongoráztam ezt a mivel tud felszállni témát, és az derült ki, hogy nincs rá bizonyíték, hogy valaha is felszállt volna légiharc fegyverzeten kívül bármivel. És akkor is félig üres tankkal, de persze ez a videókon nem látszik. Különben a berajzolton túl hátrafelé lenne még vagy 50 métere.
    Mihez képest kicsi a hajó? Oroszországhoz képest. Meg persze a CVN 76hoz.

  35. Az orosz fegyverek nincsenek a top-on..
    Mihez képest?

    Oroszországot nem szabad sem túlmisztifikálni, se lefikázni..

    Egy olyan ország, ahol még ki van kötve falun a kecske a fához, és hangoszóron megy a rádió a falu közepén, meg ott van pld. Moszkva 6-8 sávos utakkal, modern nyüzsgő világvárosként. Ha nem lennének, pld a Nemzetközi Ürállomás sem működne.. Mert oda is Ők tudnak csak embereket és supportot küldeni..
    A fegyvereik meg müködnek. Az elektornikájukat sokan lefikázzák, joggal, de pld. az indiai gépekbe francia, izraeli, olsz és indiai berendezéseket is építenek. A sárkányok meg a hajtóművek tekintetében közel azonos topon vannak Európával, az amcsik előttük járnak, mindenki más mögöttük.. A lopakodóképesség.. majd meglátjuk..

  36. „Európa hajtóművekbe ott se jár ahol oroszok”
    Nana! Én azért a RR-t meg a Snecma-t nem írnám le! Lehet, hogy bizonyos hajtóműtípusokat vagy telj.kategóriájú hajtóművek nem készítenek Európában, de ettől még egyáltalán nincs elmaradva az európai repülőgép hajtóműgyártás, sőt inkább előrébb tart alkalmazott technológiák szempontjából.

  37. Ha nem lennének, pld a Nemzetközi Ürállomás sem működne.. Mert oda is Ők tudnak csak embereket és supportot küldeni..

    Nem mostanában dokkolt be egy civil hordozórakéta álat felküldött valami?

    Az, hogy nincs STS az politikai és nem tecnhikai/szakmai döntés, ergo minimum félig sántít az érv.

    A sárkányok meg a hajtóművek tekintetében közel azonos topon vannak Európával, az amcsik előttük járnak, mindenki más mögöttük..

    A fegyvereik meg müködnek. Az elektornikájukat sokan lefikázzák, joggal,

    Tehát régen lényegében szuperszonikus sportrepülőket építettek erős túlzással élve.

    de pld. az indiai gépekbe francia, izraeli, olsz és indiai berendezéseket is építenek

    Teát a pontosabb kifejezés az lehetne, hogy a platform orosz. Mert a gép lelke már annyira nem…

    A lopakodóképesség.. majd meglátjuk..

  38. molni

    „Tehát régen lényegében szuperszonikus sportrepülőket építettek erős túlzással élve.”

    Ez kb akkora hülyeség amilyenektől agyfaszt szoktál kapni és elég sűrűn hangot is adsz neki,még akkor is ha odaírtad az erős túlzást.

  39. Ez kb akkora hülyeség amilyenektől agyfaszt szoktál kapni és elég sűrűn hangot is adsz neki,még akkor is ha odaírtad az erős túlzást.

    1. Ahogy írtam, régen. BTW az Indiai Légierő hívta így a MiG-21PF gépet. Nem én találtam ki…

    2. A MiG-21 akármelyik verziója már a ’70-es évek végén is a fenti kategória volt az R-3Sz rakétákkal. Az R-60 kinematikai hatótávolsága borzalmas. Egy 0.9 Mach táján levő manőverező légi cél ellen azonos sebességen 4 km magasan alig 2,5 km-es indítási távolsága van.

    3. A MiG-21bisz hiába vihet négyet, ha azért elég rendesen megfekteti a légellenállás. A MiG-23 gépekhez nem mindenki használt APU-60-2 sínt, a 2+2 légiharc rakétával szintén nem volt egy túl effektív valami. Az R-23R sem bizonyított sehol.

    Az első komoly szovjet vadász a MiG-29 volt a szemeben. Vietnámban az ócska rakétákkal szemben még könnyű volt vitézkedni, de a ’70-es évektől szemben lényegében bármely AIM-9L/M-et használü légierő halomra mészárolta az orosz gépeket harmatgyenge légiharc rakétáival és infracsapda nélküli gépeiket…

    Ennyire hamar elfelejtődött az, amit még novemberben írtam az előző cikkben?

    BTW, holnap – ha kiteszik – felkerül egy új anyag tőlem.

  40. Molni:milyen orosz gép mészárlásról beszélsz?

    Beka-völgy. Az IAF all aspect rakétával főként kőkeményen a hátsó féllégtérből dolgozott. Az arab pilóták próbálkoztak kinematikailag legyűrni őket. Ez már akkor is kevés volt. Több arab rakétaindítás is volt. Egy találat volt, egy lényegében nem manőverező és infracsapdát nem alkalmazó F-15-öt lőttek seggbe. Még így sem esett le…

    Többek között ezért nem vágom azt, hogy miért tekintik olyan fontosnak a manőverező képességet manapság. A ’90-es évek óta megjelent újgenerációs rakétafegyverzet ellen lényegetlen, hogy a gép 7,5G-t vagy 9-et tud. Elvben nincs olyan rakéta ami kinematikailag kinyírható, ha a kormányfelületen van elég erő, ami csak sebességfüggő. Ha már nincs, akkor meg valszeg a NEZ-en kívül lett indítva vagy annak határán.

    Itt még esetleg számíthat a max. G, de inkább az a fontos, hogy a gép corner speed értéke a gép normál üzemi sebessége táján legyen. Ez a mai gépeknél 400 CAS tája. Ez közepes magaságon még utánégetővel még tarható úgy-ahogy, ha a gép nincs agyonpakolva. Ha a gép szupercirkál, akkor viszont el kell dönteni, hogy hova optimalizálod. Az én sejtésem, hogy k.b ugyanide vannak.

    Iraknak a gépei is éppen ,hogy szét nem rohadtak délszláv háborúban a szerbeké se volt karbantartva ilyen gépek ellen könnyű nyerni!

    Az ODS alatt legalább egy MiG-29 és egy MiG-25 pilóta megmutatta, hogy mi lenne, ha emberére akadna nagy számban a jenki is. A MiG-25 leszedéséhez 5 rakéta kellett, bár asszem az egyik Sparow hajtóműve nem indult be. Tehát 4 siekres indításból lett 1 kill.Mindkét gép pilótája nagyon jól használta ki a gép passzív zavaróeszközeit, még a legújabb kategóriás AIM-7M és AIM-9M ellen is jók voltak ezek. Képzeld el min van, ha mondjuk 4-8 ilyen gép csap össze 4-8 4. gen jenkivel. Akkor jött volna az, amit az ACEVAL kihozott. Nagyon szélsőséges és eléggé random kimenetel is sanszos lehetett volna. Mivel 1982-ban semmiféle passzív védelem és hatásos rakétafegyverzet sem volt a gépeken, túl sok esélye nem volt az araboknak még akkor sem, ha IAF szintű pilótákat is zavartak volna be…

  41. Ezek szerint a vietnami és arab pilóták sportgépekkel lőttek le ami és izraeli gépeket Korea???

    Az utolsó arab légigyőzelem 1973-as datálású, és asszem gépágyúval érték el, ahogy a légigyőzelmek többségét. Akkor még hol voltak az , újgenerációs all apsect IR rakéák és passzív végdelmi eszközök? Sehol. Éppenhogycsak léteztek, de nem az IAF-en belül.. Nem releváns példa egyik sem, amit írsz.

    Klasszikus gépűgyús dogfigtban értek el szórványos lelövésket. Ez a nagy összképen nem változtat. Bár 1982-re új platfrom került arab kezekben, de a rakétafegyverzet és avionaika hiányossága miatt a MiG-23MS még egy MiG-21bis színvonalat sem képviselt harcérték terén. Csak éppen sokkal drágább volt…

    Még Beka-völgy nélkül is bőven 10:1 feletti kill aránya van az IAF-nek. Mikor a sprotgépek már nem sportgépekkel szálltak szembe – mert Vietnám felett a MiG-21PF vs. csak rakétás F-4 gépek ezt jelentették – egyből kiderült, hogy mi a bibi. Nem kép árnyékra bokszló ellenfél volt már. Az egyik már igen keményen visszaütött, ha az első ütés az ellen részéről mellément, csak éppen az egyik fél képes volt elugrani még a valós ütések elől is, a másik nem.

  42. „Többek között ezért nem vágom azt, hogy miért tekintik olyan fontosnak a manőverező képességet manapság”

    Szerintem ha elterjednek a lopakodók, mondjuk 15 év múlva, akkor ismét előtérbe fog kerülni a manőverező légiharc, vagy nem? Csak kérdem mi a véleményetek?

  43. Szerintem ha elterjednek a lopakodók, mondjuk 15 év múlva, akkor ismét előtérbe fog kerülni a manőverező légiharc, vagy nem? Csak kérdem mi a véleményetek?

    Ez attól is függ, hogy pl. milyen alternatív felderítő rendszerek fognak megjelenni. Pl. az F-14 opikai célkereső rendszere (kamera) tiszta időben egy vadászt 20-30 km-ről látott meg automatikus pásztázási üzemmódban. Bombázót már 40-60 km-ről is. Ez volt cirka 35 éve…

    Gondolom kontrasztosság alapon állapította meg, hogy mi az háttér (ég), és mi a célpont.

    http://www.ausairpower.net/TE-EO-Systems.html

    Egyszer el kellene már olvasnom.

    De pl. kb. 8 éve votl egy francia TGP képe az AS-ben. 70km-ről éjszaka tiszta időben azonosítható volt a géptípus is. Persze ott nem kellett keresni, hogy hol a cél. A radar befogás alapján a TGP ránéz az adott pontra. Ezt már az F-4E szárnyában levő szenzor is tudta 40 éve csak más volt a szenzor képessége. (TIESO vagy TISO néven fut asszem.)

    Persze időjárás korlát van, de a trükk az, hogy ugyebár nagy zoom estén kicsi a belátható terület. Csak automatikus pásztázás és célfelismerés jöhet szóba.

  44. Érdekes ez a vita. Nekem két kérdésem lenne:

    1. Jelenleg az USA több, mint 10-szeresét költi katonai kiadásokra, mint Oroszország. Hogyan festene a kép az orosz haderőről, ha annyit költhetnének, mint amerikai barátaink (visszatérve a cikkhez)?

    2. Ha.. az orosz fegyverek annyira „másodosztályúak”, mint ahogy néhányan állitják itt; akkor miért pánikolnak, felháborodnak stb.. a Pentagonban, amikor felmerül a lehetőség az SZ-300, Iskander, SZU-35 stb. exportjának?

  45. gigabiga

    Mert akkor nagyobb lenne a veszteség de előbb utóbb mint mindig az amik nyernének .
    Egyébként szerintem sem érdemes össze vetni a két ország haderejét .
    De legalább ők belevágnak valamibe nem úgy mint a Németország .

  46. Az amik,ha nem őket támadják meg, az első lefilmezett kibelezett katonánál föladnák. Szerintem a vietnámi háborúnak is vége lett vona hamar, ha a vietek a lelőtt pilótákat nem őrizgetik évekig, hanem kiherélik, és hazaküldik. Akkor aztán nem lettek volna nemzeti hősök már az első pillanattól sem. Utána meg szenátorok, meg ilyesmik.

  47. tényleg nem kötözködésképp

    „Az utolsó arab légigyőzelem 1973-as datálású, és asszem gépágyúval érték el, ahogy a légigyőzelmek többségét.”

    volt még 74-ben is MiG-23-assal rakétás.

    http://s188567700.online.de/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=47

    sőt még 82-ből is ír egy-egy Kfir-t illetve Phantomot elismert légigyőzelemnek.

    http://s188567700.online.de/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=47

    persze ezek a tendencián nem változtatnak, csak pontosítások. (ha lehet hinni nekik)

  48. Joe:
    „Szerintem ha elterjednek a lopakodók, mondjuk 15 év múlva, akkor ismét előtérbe fog kerülni a manőverező légiharc, vagy nem?”

    Szerintem nem. Sajnos lejártak ezek az idők. :(
    Érdemes megnézni az F35 avionikáját, a DASt és, hogy az új aim9x kétirányú kommunikációs rendszert kap. Fegyverzet, elektronika, észlelhetőség.

  49. Az optikai rendszereknek szerintem túl nagy korlátai vannak csak úgy mint az orosz gépek infravörös érzékelőinek.

    Radarral összevetve nevetségesen kevés tapasztalat van még teszt szinten is. Számomra egy nagy ? az egész. Az időjárás nagy korlátozó tényező. Viszont elég nehéz zavarni…

  50. 2. Ha.. az orosz fegyverek annyira “másodosztályúak”, mint ahogy néhányan állitják itt; akkor miért pánikolnak, felháborodnak stb.. a Pentagonban, amikor felmerül a lehetőség az SZ-300, Iskander, SZU-35 stb. exportjának?

    A tiltakozás ‘ingyér van, technikailag felkészülni ezekre nagyobb számba tutira drágább. :)

  51. Szerintem fegyverzet és észlelhetőség,teljesítmény,repülési jellemzők és csak ezek után az elektronika(ha az ellenségedet nem veszed észre csak akkor amikor már vizuálisan is tudod azonosítani akkor már mind1,hogy mennyivel modernebb a besugárzásjelződ,jobb a radarod vagy a zavarórendszered).A fenti sorrend csak 5.gen gépek közti harcra értendő.

  52. A háború végén küldték őket vissza. Volt aki 7 évet húzott le a Hanoi Hiltonban. Én konkrétak kiherélésről beszéltem, nem kínzásról.
    A nevetségessé tevés lenne a lényeg.
    Nem hiszem, hogy a tálibok kibeleztek volna 1et is. Különben is ez csak akkor számítana, ha 1 fehér katonát a TVben láthatóan beleznének. Lásd Szomália. Hogy elhúztak az amik. Hát kell ez nekünk? — gondolták a TV nézők.

  53. ‘Egy háborúban nincs semmi hősies. Szarszaga van az egésznek. Jobb lenne, ha ezt a politikusok is szoknák. Nincsenek elesett hősök. Zsoldosok, vagy balekok. Ez a 2 kategória van.”
    Attól függetlenül, hogy igazad van, vagy sem, az adja fel az első kibelezett katonánál, akinek ilyen hozzáállása van.
    Nézd csak meg a tálibokat.
    Ők az istenüket dicsőítve mentek meghalni, rengeteg embert vesztettek, de mégis a hatalmas Szovjetúnió kullogott el behúzott farokkal a veszteségek hatására.

  54. molni

    Ahhoz,hogy ezek működjenek nagyon-nagyon rá kéne gyúrni a fejlesztésükre mert a korlátok és befolyásoló tényezők óriásiak.Persze,ha valakinek sikerül egy jól használható(kiküszöbölnék a az említett hiányosságokat)rendszert létrehoznia akkor az óriási előnyre tenne szert.

  55. dudi:
    „Szerintem fegyverzet és észlelhetőség,teljesítmény,repülési jellemzők és csak ezek után az elektronika…”

    Érdekes nekem a dobogosak fixek, max a sorrend változhat. Bár az is nehezen első kettő a fegyverzet+elektronika, kéz a kézben. Mire mész teljesítménnyel ha az elektronika képtelen befogni az ellenséget ő meg már rég indított is rád?

    „(ha az ellenségedet nem veszed észre csak akkor amikor már vizuálisan is tudod azonosítani akkor már mind1,hogy mennyivel modernebb a besugárzásjelződ,jobb a radarod vagy a zavarórendszered)”

    Itt nem magad ellen beszélsz? Pont, hogy az elektronika az ami baromi sokat segít abban, hogy ha vmi miatt nem veszed észre az ellenfelet, pirossal kirajzolja, villog…

    F1End: „de mégis a hatalmas Szovjetúnió kullogott el behúzott farokkal a veszteségek hatására.”
    Mert már puhatöküek voltak. Bezzeg ha Sztálin idejében történik ugyanez, lehet, hogy az utolsó Afgán kisgyerek is gulágon töri a követ míg meg nem hal (és evvel ugye „ki is halt egész Afganisztán”) de a Szovjetunió része lett volna.

  56. Fade

    „Mire mész teljesítménnyel ha az elektronika képtelen befogni az ellenséget ő meg már rég indított is rád?”

    Itt jön képbe a lopakodás!Két Raptor nem tud egymásra AMRAAM-ot indítani csak látótávolságból távolságból.

    Ha csak látótávolságon belül megy a harc akkor nem kell elektronika csak jó fegyver meg egy infraérzékelő(pl amit az oroszok használnak persze 360 fokos látószöggel) vagy egy olyan optika mint ami az F-14-en volt persze az is 360 fokos látószöggel.A lényeg az,hogy tudjon adatokat szolgáltatni a rakétaindításhoz(ezeket nem lehet zavarni).

  57. „dudi: Ha megkérdezhetnélek hány amival beszéltetek a dologról?”

    Miről is kellett beszélni?
    Ha arra gondolsz,hogy az ami polgárok nem tolerálják a veszteségeket és azt,hogy a katonáik hulláit meggyalázzák akkor erre már írtak példát.

  58. Ha dogfightnak leáldozott, akkor mihez kell még a pilóta döntése?

    A gépet körülvevő világ értelmezése nem megy az MI-nek. A kamerarendszerek sem mindenhatóak az emberi szemmel szemben. Bonyoult helyezetkben az ember mai napig dönt. Egy számítógép nem is tud, mert nem tudsz neki inputot adni. A számítógép csak előre feálított szabályokkal rendelkező helyzetekben tud működik. A világot hogyan definiálotd?

    Az UACV-k statszikája iszonyatosan szar. 10 év alatt a legyártottk Predtor gépek fele elveszett. Sokszor az az érv, hogy a U(C)AV olcsóbb. Hát a jelek szerint nem…

  59. Pilóta nélküli és pilóta nélküli gépek közt van különbség:

    1.
    Nincs pilóta.A gépet valamilyen mesterséges intelligencia vagy ahhoz hasonló irányítja.

    2.
    A pilóta nem a gépben ül hanem távolról irányítja a gépet(azaz UAV/UCAV)
    ez az elképzelhetőbb jövő bár,vannak akik úgy gondolják,hogy a nyilvánvaló előnyök ellenére egy ilyen szerkezet közel sem olyan hatásos mint a hagyományos felállás.

  60. „Itt jön képbe a lopakodás!Két Raptor nem tud egymásra AMRAAM-ot indítani csak látótávolságból távolságból.”

    És a két lopakodó közül melyik fog elöbb rakétát indítani? Az elektronika továbbra is döntő tényező!

    „Ha csak látótávolságon belül megy a harc akkor nem kell elektronika csak jó fegyver meg egy infraérzékelő….”

    jujj szerinted az IR érzékelő mi? hajtómű?

    „(ezeket nem lehet zavarni)”
    IRt meg optikait? Már hogy a fenébe ne lehetne? Ha jól értettem egy B3nál már nem is zavarni akarják, hanem suty lelőni amit kilöttek rá.

  61. Joe:
    30-40éves időtávban szerintem ezt teljesen reális. Ennek szvsz a következő lépcsője a 6.gen lesz, ahol 5genes gépek lesznek kiegészítve robotrepülökkel. Raknak rájuk radart oszt menyen előre rakétát majd indítja messziről egy F35. Aztán majd rakétát is raknak bele. Aztán ha nem tudja akárki engedélyezni a rakéta indítást indítja maga… Megnézi IFFt, megbeszéli a többi dronnal ki mire lő….

  62. Üdv.

    Nem az én asztalom, de néhány megjegyzésre reagálnék, amit nem kötekedésképpen teszek.

    Dudi.

    „Szerintem fegyverzet és észlelhetőség,teljesítmény,repülési jellemzők és csak ezek után az elektronika…”.

    A fegyverzet hatékonysága, a teljesítmény valamint a repülési jellemzők erősen függnek az elektronikai rendszerektől is. Gondolj csak a radar, a rakéta, az adatforgalom, a kommunikáció, a hajtóművek vagy a tolóerő vektorálás kérdéseire.
    Nem biztos, hogy az oroszoknak az amerikai utat kell mindenben követniük, arra a területre kell rágyúrniuk, amiben eleve jók.
    Az 5. gen. gépek között is lesz eltérés, mindegyik típusnak vannak illetve lesznek erős és gyengébb oldalai is.
    A repülőgépek, mint fegyverrendszer hatékonysága pedig elsősorban attól függ, hogy milyen eljárások és taktika szerint használják őket, azaz képes-e az üzemeltető a gépek erős oldalainak megfelelő elv szerint kidolgozni a bevetés és alkalmazás szisztémáját.

    Két 5. gen gép közötti harc során sok minden függ majd az elektronikától is. Itt gondolok akár a befogásra, akár a zavarásra illetve bármi egyébre, ami jelen pillanatban még akár nem is közismert.

    Nem hiszem, hogy a dogfightnak leáldozott volna. Az amerikai légiharc filozófia (látóhatáron túli célmegsemmisítés) alapját a technológiai fejlesztések lehetőségei adták meg, ugyanis a manőverező közeli légiharcban nem nagyon érvényesült a technológiai előnyük, így ők rágyúrtak arra, amiben a legjobbak voltak eleve.
    Ha az orosz fejlesztések eljutnak oda, hogy a nagy távolságból indított ellenséges légiharc rakétákat képesek lehetnek jó eséllyel semlegesíteni – ezzel is időt nyerve és csökkentve a gépek közötti fizikai távolságot – akkor előállhat olyan helyzet, hogy a harc körülményei átbillentik az előnyt az egyik féltől a másik javára.
    Mivel gyakorlatilag semmit sem tudunk a fejlesztéseik irányáról, így csak találgatások lehetnek ez ügyben, de gondolom ott is van néhány szakember, aki azért elég jól képben van.

    Gacsat.

    Az izraeli F-15 és az orosz SZU-33 között cirka 20 évnyi technológiai különbség van. Az izraeli gépek (pláne a saját fejlesztéseikkel feltuningolva) sok szempontból jobbak, mint a széria amerikai társaik – gondolom Molni erről többet tudna mesélni.

    F1end.

    Igazad van. A hozzáállás döntő lehet az alkalmazott technológia ellenére. Vannak zsoldosok, vannak balekok,de vannak olyanok is, akik nem zsoldért és nem balekságból harcolnak, hanem azért, mert nem volt más választásuk.

    Molni.

    A legutolsó arab légiharc győzelem Irakban volt 1991.-ben, MiG-25 vs. F/A-18, egyetlen R-40 indítás és találat. Lásd legújabb AS.

    Üdv: M

  63. Oroszok érdekes állam.

    Szu összeomlása haza vágtak őket. Másik serencsétlen dolog hogy utánna nem volt egy karizmatikus vezetőjük. Jelcin egy sikeres köpönyeg forgató volt. Gorbacsovot hátba támadva lett az aki.
    Ami az ő idő szakát jellemzi az egy ki árúsitás volt szabad rablás. Ilyen Hodorkovszki félék milliárdokat loptak. Orosz hadsereg vegetált Csecsenek gondot okoztak nekik.

    Az új korszak náluk 10.év után a Putyini korszak ami most is tart.
    Ami ország újjá épitését jelenti

    Oroszoknak milyen potenciáljik vannak:

    Egy hatalmas ország telis tele ásvány kincsekkel.
    Első rangú orosz értelmiség, remek kutatók.
    SZU örökéből több térelüten kimagasló tapasztalati tőke.

    Hátrány:
    Szu végével sok termelő üzem más országba szakadt.
    10 esztendős Jelcin éra, államnak nem voltak bevételei. Helysebben ami lett volna az oligarhákhoz vándorolt.
    Nem volt pénz a műszaki, és tudos gárdára amely eddigi Szu környezetében jól élt és megbecsült volt.
    Új orosz világba pénztelen nincs telen lett. Ezért elkeztek nyugatra árramlani.
    Pazarló terv gazdaságból az orosz iparnak át kellene állnia piac gazdaságra és hatékonyabb működére.
    Szu-bomlás utáni 10 éves vodka korszakba nem történt meg. Putyinék hatalom áltvéterekor már a gyárakban nem voltak meg a minőségi szakember gárda ami 10 évvel korábban rendelkezésre állt.

    10 év alatt a szabadrablás okán a közmű rendszerek is leromlottak az addigi állapotához képest.

    Orosz lakosság fizikai állapota is romló tendenciát mutattot, közben ott megjelent az beleső iszlám veszély.

    Ezen problémákat kellett kezelni az elmúlt 10 évben a KGB-és elitnek a Putyini érának.

    Linkeket nem hozok, nekem ez a benyomáson oroszok helyzetéről.
    Amibe tévedek azt nyugodtan ki lehet javitani

  64. A legutolsó arab légiharc győzelem Irakban volt 1991.-ben, MiG-25 vs. F/A-18, egyetlen R-40 indítás és találat. Lásd legújabb AS.

    Izraeli gép ellen…? (Pontatlanul fogalmaztam, az Arab-Izraeli háborúkat vizsgáltuk, hogy legyen elég nagy minta.)

    @monyok

    Putyin akkor vette át a kormányrudat, mikor az olajár elkezdett felmenni és ezzel a gáz is. Nem attól indulet el felefele Oo, mert Putyin akkora zseni és hirtelen minden maffiózó és korrupt ember eltűnt.

    http://www.ioga.com/Special/crudeoil_Hist.htm

    Attól, hogy valaki keményfiú szavakban, a maffia és egyebek nem vonulnak vissza. Ha nagyobb a bevétel, akkor a lopás és korrupció ellenére is több marad.

    Minden gazdasági válság és mélyrepülés végetér egyszer…

  65. Molni

    „Putyin akkor vette át a kormányrudat, mikor az olajár elkezdett felmenni és ezzel a gáz is. Nem attól indulet el felefele Oo, mert Putyin akkora zseni és hirtelen minden maffiózó és korrupt ember eltűnt.”

    Ha Oroszországnak nincs egyetlen kútja és adót egyetlen oligarcha sem fizet, akkor mit befolyásol náluk az olaj vagy a gáz ára? :)

    Attól változott a helyzet meg drasztikusan, hogy a bűncselekmények sorozata útján mások kezére átjátszott állami tulajdont visszavették: így már volt jelentősége az olaj és gáz árának. Az adózási fegyelem pedig nem azért lett jobb náluk, mert hirtelen megszállta a Szentlélek az addig szabadon garázdálkodó tolvajokat, hanem azért, mert komoly kockázatokkal kellett számolniuk: demonstrálták, hogy aki nem áll be a sorba, az nagyon-nagyon ráb***ik.
    Hodorkovszkij és Berezovszkij nem politikai üldözöttek, hanem köztörvényes bűnözők. Persze a többi oligarcha sem szorgos munkával gazdagodott meg, de ők képesek voltak „önkritikát gyakorolni”, így a vagyonuk és a szabadságuk is megmaradt. Ennyi a történet, nem több, nem kevesebb.

  66. Montezuma,Fade

    Ma ott tartunk,hogy a lopakodó technológia kukára vágta a látóhatáron túli harcot(5.gen gépek közt).Nincsenek nagy távolságból indított rakéták mert a gépek nem „látják” egymást márpedig úgy lőni,hogy nincs célpont nem lehet.

    „IRt meg optikait? Már hogy a fenébe ne lehetne? Ha jól értettem egy B3nál már nem is zavarni akarják, hanem suty lelőni amit kilöttek rá.”

    Mégis egy tökéletesen passzív rendszert hogy akarsz zavarni?Hogy zavarsz egy bármilyen tartományban működő videokamerát?Mert itt ilyenekről van szó.Ez nem besugárzás jelző nem tudsz neki fals jeleket adni.

  67. Üdv.

    Molni.

    Elnézést, felületesen futottam át a hozzászólásokat, az én példám valóban nem arab-izraeli történet.

    Dudi.

    Amennyiben az egymással szembeni gépeknek az egymáshoz viszonyított RCS értéke és a kontra működő radarok érzékenysége kiegyenlíti egymást. Arra gondolok, hogy a gépek érzékelhetőségének távolsága eleve eltérő lesz a kialakításból eredő eltérések miatt, ugyanakkor a radarrendszerek illetve az ehhez kapcsolódó háttér szintén különböző lesz az észlelés érzékenységének kérdésében. Azaz előfordulhat elvileg olyan harci helyzet, hogy valóban nem tudják kihasználni a BVR fegyverzet előnyeit.

    Ettől függetlenül a BVR fejlesztéseknek bőven van még létjogosultsága, mivel belátható ideig a világ harci gépeinek döntő többsége 4. generációs lesz, amivel szemben egy 5. generációs gépnek a fő előnye pont az, hogy hamarabb látja a másikat és hamarabb is tud fegyvert indítani ellene.

    Ha szakmai szempontból naiv dolgokat írtam, akkor elnézést, nem a „szakterületem”.

    M

  68. Puma. Pannon Puma

    Montezuma ! Furcsa dolog ez az észlelhetőségi kérdés, mi igazán kevés konkrétumot tudunk e témában. Az alacsony észlelhetőség előnyét senki sem vonja kétségbe ezért keltette fel figyelmemet az alábbi hír.

    Pár napja olvastam – persze már nem tudom hol – az oroszok harmadik PAK-FA gépén olyan változtatásokat találtak elemzők, mely szerint a lopakodás kárára növelték a gép manőverezhetőségét !

    Na, most lehet találgatni melyik a fontosabb, vagy nagyon rosszra sikeredett a mozgékonysága vagy ” túl jók ” a lopakodási tulajdonságai…..vagy…vagy….

    Ezekre a kérdések mi valószínűleg csak egy-két évtized múlva kaphatunk válaszokat !

  69. Üdv.

    Dudi, szerintem nem mondtam ellen annak, amit írtál. Nyilván redukálódik, hiszen elvileg azonos kategóriába tartozó gépekről beszélünk.

    Puma.

    Üdv Néked! :)

    Lehet, hogy igazad van, de az is lehet, más ok áll mögötte. A PAK-FA kialakítása jellegében erősen eltér az F-22 vagy a kínai gép kialakításától.

    Az is lehet, hogy az orosz gépnek a legrosszabb a három közül az RCS értéke, amelyen sokat nem tudnak javítani, így inkább olyan irányban akarják „durvítani” a gépet, amelyben jobb lehet a másik kettőnél.
    Ahhoz viszont, hogy kiegyenlítse a PAK-FA a rosszabb értéket és a Dudi által is felhozott manőverező közelharc lehetőségéig eljusson a többivel szemben, elvileg a gép felderítő radarrendszerét kell olyan szintre hozni, amely lehetőleg távolabbról kiszúrja a konkurenciát, mint azok őt, így van lehetősége időben olyan taktikai eljárásokat végezni, amelyek segítségével közelebb tudja csalogatni az ellenfeleit.

    Amennyire olvastam, a PAK-FA elég széles spektrumban dolgozó radarrendszert kap.

    A másik lehetőség az, hogy a radarrendszer olyan képességű legyen, amely a kisugárzási impulzusa segítségével akár hazavágja az ellenfél radarját. (Elvileg az új AESA rendszerek tudnak ilyet.)

    Ha jók a meglátásaim, akkor lehet, az oroszok ebben az irányban akarják a PAK-FA-t fejleszteni, így pedig számukra fontosabbá válhat a durva manőverező képesség, mint a rejtőzködés.

    M

  70. Ma ott tartunk,hogy a lopakodó technológia kukára vágta a látóhatáron túli harcot(5.gen gépek közt).

    Nem bizonyított. Senki nem tudja biztosra megmondani, hogy látja -e pl. 20 km-ről egy újgenerációs radar -e az F-22-őt. Persze F-22 ellen a 20 km édeslevés, mert addigra halomra mészárol mindent, de akkor is BVR…

    Mellesleg IR BVR is lehet. Ha létezik olyan légi vagy szárazföldi telepítésű felderítő radar, ami nem X sávban dolgozik, azok felderítési távolsága egészen más. Data linken mehet az MCG a vadászhoz, ami végfázisos IR vezérlésű rakétát indít. Lásd Mica IR. Voila, BVR alkalmazás mehet IR-rel is.

    Nincsenek nagy távolságból indított rakéták mert a gépek nem “látják” egymást márpedig úgy lőni,hogy nincs célpont nem lehet.

    Mégis egy tökéletesen passzív rendszert hogy akarsz zavarni?

    Az IR szenzor az mi? Flare megy.

    Hogy zavarsz egy bármilyen tartományban működő videokamerát?

    Pédául szétegeted lézzerrel, vagy megvakítod más móndon. Lásd DIRCM. Kicsit sci-fi, de ködképző anyagos is bocsáthatnak ki a gépek jövőben. Nem flare-t fog erdetni, hanem nagynyomású táguló gázt? Majd kitalája ezt pontosan az, akinek ki kell.

    Flae-ből is van olyna, ami úgy füstöl, hogy ehaj. A gépből alig látszik valami. Lehet olyan flare létrehozása is a cél, ami extrém jól füstöl.

    Van még ötletem…

  71. Ettől függetlenül a BVR fejlesztéseknek bőven van még létjogosultsága, mivel belátható ideig a világ harci gépeinek döntő többsége 4. generációs lesz, amivel szemben egy 5. generációs gépnek a fő előnye pont az, hogy hamarabb látja a másikat és hamarabb is tud fegyvert indítani ellene.

    Ez pontosan így van. Az USA-ban a jelen állás szerint 2018-19 táján lesz számottevően több stealth gép az F-22 flottát leszámítva. Értem ezalatt azt, hogy legalább még 200-300 gép. Az USA szövetségesinél ez a 2020-25 táján fog eljönni. Az ellenfeliknél is. Ennek ellenére a hagyományos 4+ és 4++ gépek jelenleg tervezett szolgálati ideje 2030-ig van belőve.

    És itt a világ legfejlettebb légierejéről és flotájáról van szó! A Rafale, EF és Szu-35 gépek elvben 2040 táján is repülhetnek.

  72. molni

    Ha egy rendszer passzív akkor honnan tudod,hogy zavarást kell végezned.Nincs infód arról,hogy kellene mert semmi nem jelez a veszélyre.
    Az meg nem megoldás,hogy folyamatosan „égeted” a DIRCM-et vagy burkolhatod „ködbe” a gépet(nem is fér annyi a gépre).Utóbbi nem jó megoldás szerintem mert így nem a gépet veszi észre a kamera hanem a ködöt ami a gép körül van.

    „Persze F-22 ellen a 20 km édeslevés, mert addigra halomra mészárol mindent, de akkor is BVR…”

    Én 5.gen gépek egymás elleni harcáról beszéltem,feltételezve a hasonló színvonalat(ha a Raptort nem látják csak 20-ról akkor a Raptor sem látja csak 20-ról).

    „Mellesleg IR BVR is lehet. Ha létezik olyan légi vagy szárazföldi telepítésű felderítő radar, ami nem X sávban dolgozik, azok felderítési távolsága egészen más. Data linken mehet az MCG a vadászhoz, ami végfázisos IR vezérlésű rakétát indít. Lásd Mica IR. Voila, BVR alkalmazás mehet IR-rel is.”

    Ez nagyon jó akkor ha van ilyen radar a környéken.

  73. Helló Monti!

    „Ha jók a meglátásaim, akkor lehet, az oroszok ebben az irányban akarják a PAK-FA-t fejleszteni, így pedig számukra fontosabbá válhat a durva manőverező képesség, mint a rejtőzködés.”

    Csak a vita kedvéért én megfordítanám a dolgot. Mi van ha a lopakodási képesség kielégítő (mármint az orosz igényeket kielégítő), de pont a manőverezőképesség az ami nem sikerült megfelelőre. Inkább ezt igazolná az is, hogy a lopakodás, és a kiváló manőverezőképesség nem zárja ki egymást, sőt:
    http://www.youtube.com/watch?v=e_Q6Vb9xJM0
    http://www.youtube.com/watch?v=FUdt6ZSWUsI&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=8dly6DQ0fNA&feature=related

  74. Én az optikai rendszerekre nem mint kisegészítő megoldásra gondolok,hanem mint elsődleges felderítő eszközre a radar helyett.Ma ugye ott tartunk a repülőgép fedélzeti radarok kontra sealt párbajban,hogy a a sealth vezet utcahosszal,ezért valami más eszközt kell találni,lehetőleg olyat ami hatásos is.

  75. „Csak a vita kedvéért én megfordítanám a dolgot. Mi van ha a lopakodási képesség kielégítő (mármint az orosz igényeket kielégítő)”

    Mi van akkor,ha az orosz igények semmivel sem kisebbek mint az amik elvárásai?Gyakorlatilag semmit nem tudunk a T-50-ről(azon kívül,hogy szép :) ) ezért abba belemenni,hogy milyen képességekkel rendelkezik értelmetlen.

  76. „Gyakorlatilag semmit nem tudunk a T-50-ről(azon kívül,hogy szép :)”

    Na igen, kicsit kezd unalmas lenni az orosz maszkirovka. Semmiről nem lehet tudni semmi fixet :( Néha az az érezésem, hogy még ők maguk sem tudják :D

  77. Ha egy rendszer passzív akkor honnan tudod,hogy zavarást kell végezned.Nincs infód arról,hogy kellene mert semmi nem jelez a veszélyre.

    dudi, te elolvastad valaha is egyetlen cikkemet? MAWS rendszerkről semmi nem rémlik? Pontosan ezek adják azt, hogy nem kell folyamtosan csinálni valamit. Az F-16I gépek, pl. már nem dobálnak preventíven flare-t soha, mert van rajtuk ilyet.

    Ez nagyon jó akkor ha van ilyen radar a környéken.

    A nagyon eltérő és kevdező hullámhosszon dolgozó radarok pl. ekkorák.

    http://www.sg.hu/forumkepek/2010_11/55G6-1-NEBO-RLS-VHF-4S.jpg

    Ekkora nem mehet gépre, de azér az X sávot lehet hanyagolni. Mondjuk egy ilyen túlélési esélye sem igazán nagy egy potens ellenfél ellen.

  78. „Ha egy rendszer passzív akkor honnan tudod,hogy zavarást kell végezned.Nincs infód arról,hogy kellene mert semmi nem jelez a veszélyre.
    Az meg nem megoldás,hogy folyamatosan “égeted” a DIRCM-et vagy burkolhatod “ködbe” a gépet(nem is fér annyi a gépre).Utóbbi nem jó megoldás szerintem mert így nem a gépet veszi észre a kamera hanem a ködöt ami a gép körül van.”

    Már több évtizede léteznek olyan légijárművekre (is) telepíthető eszközök, melyek infravörös, ultraibolya szenzorok vagy radar segítségével észlelik és jelzik a közeledő rakétákat.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Missile_Approach_Warning
    Az F-35 -ös EO DAS rendszerének is ez lesz az egyik funkciója például.
    https://htka.hu/2010/09/11/villamokkal-a-ballisztikus-raketak-ellen/

    „Oroszország most is egy szuperhalatom…”
    Nem, érdekérvényesítő képessége gazdasági, politikai és katonai szempontból is elmarad több európai állam mögött is.

  79. Üdv Qualit!

    Biztos, hogy nem kizáró tényező, de valahol kénytelenek kompromisszumokat kötni. Gondolok arra, hogy például az F-22-nek valószínűleg fajlagosan nagyobb hajtómű teljesítmény leadásra van szüksége egy olyan manőver végrehajtásakor, amelyet egy másik filozófia szerint épített gép „félkézzel”, azaz kevesebb erőbedobással is megcsinál (pl. a SZU-27 turbózott modifikációinak egyike). Az egy más kérdés, hogy annak a gépnek az észlelhetősége nagyságrendekkel nagyobb.

    Nem tudom mennyi lehetett az F-117 RCS értéke, de nem lepne meg, ha jobb lenne mint az F-22-sé.A repülési jellemzői viszont katasztrofálisnak is mondható a többi 4. és 5. generációs gépekhez képest.

    M

  80. F1End

    „Már több évtizede léteznek olyan légijárművekre (is) telepíthető eszközök, melyek infravörös, ultraibolya szenzorok vagy radar segítségével észlelik és jelzik a közeledő rakétákat.”

    Igen rakétát de neme egy repülőt 80-100km távolságból.

    „Nem, érdekérvényesítő képessége gazdasági, politikai és katonai szempontból is elmarad több európai állam mögött is.”

    Amerika mögött igen,de Európát körökkel veri(az egészet egybe nem,hogy külön-külön az országokat).Európa még a saját határai mellett sem tudja érvényesíteni akaratát(lásd a Líbiai szerencsétlenkedés)az oroszok meg úgy seggbe rúgták azt az idióta Szaakasvilit,hogy azóta sem tért észhez.

  81. NoName:
    „Oroszország most is egy szuperhalatom…”

    A Szovjetúnió volt szuperhatalom. Lehet tiltakozni, siránkozni, toporzékolni, de Oroszország csak árnyéka a Szovjetuniónak. Csak viszonyítás képp ~198xfele 15.000 akkor még modernak számító T72/T80… volt az Europai oldalon. Jelenleg ami modernak mondható az a T90. Van belölle összvissz 400 egész Oroszhonban.

    mz: Én egy esetben látom azt, hogy szükség lehet a manőverező légiharcra. Ha az energia alapú fegyverek elterjednek és hát vannak erre utaló jelek. De ebben az esetben pedig ha a rakétát lelövöldözik akkor mért ne lehetne a 4-5kmre lévő ellenséges gépet is lelőni? Itt aztán végképp nem számít a manőverezőképesség ezt nem fogod kimanőverezni.

  82. Fade

    A fedélzeti lézerek elterjedése esetén azért lesz fontos a manőverezőképesség,hogy kívül maradj azon a területen ahol lőni tud rád az ellenség.
    Azt nem hiszem,hogy olyan megoldást csinálnának ami 360 fokos lefedettséget biztosítana.

  83. Roni:
    Sztem spec a Németek csinálják jól. Baromi fölösleges Szovjetúniót feltartóztató hadseregeket fenntartani, amikor már csak Oroszország létezik. Ha pedig az erőprojekció miatt kritizálod a németeket, náluk ennek történelmi okai vannak. Még Libiánál is tartózkodtak.
    Ehez képest azonban az üzleti vonalat frankón csinálják, ha jól emlékszem 3-4.helyen szoktak leledzeni.

    dudi: Mért „Europa” ott van tankokkal, APCkkel…? lehet Balkánosan/Afganisztánosan akarják megoldani, enek meg ez az ára. Részemről amúgy az egész egy nagy faxság, Kadhafi nem engedte át a menekülteket, NYi olajcégek működhettek a területén, kussba kellett volna ülni, az szolgálta volna Europa érdekeit, nem ez.

  84. „A fedélzeti lézerek elterjedése esetén azért lesz fontos a manőverezőképesség,hogy kívül maradj azon a területen ahol lőni tud rád az ellenség.”

    Lőni tud, max nagy távolság esetén nem effektíven. Ebben az esetben viszont nincs manőverező légiharc és innen indultunk. Ha közeljön lelövi és azért nincs manőverező légiharc, ha nem jön közel azért nincs.

    más:
    „Az meg nem megoldás,hogy folyamatosan “égeted” a DIRCM-et…”

    Már mért nem? Most is felszáll a heli DIRCMet bekapcsolják és működik amíg le nem száll.

  85. Fade

    „Mért “Europa” ott van tankokkal, APCkkel…?”

    Miért nincsenek ott?Lenne mivel csak az a baj,hogy akkora faszok, hogy az valami hihetetlen.
    Ivánt érdekelte,hogy olimpia van?Nem!
    Leszarta,hogy boldog-boldogtalan követelte a beavatkozás leállítását?Igen!
    Kikérte az ENSZ véleményét?Nem!
    Érdekelte,hogy Szankciókkal fenyegették amikor átlépték a Grúz határt?Nem!
    Odament és seggbe rúgta Szaakasvilit?Igen!

    Ezzel szemben Európa még egységesen fellépni is képtelen nem,hogy cselekedni.

    A modern hadsereg megfelelő politikai erő nélkül szart sem ér lásd Európa.Ezzel szemben egy kevésbé toppon lévő haderő erős politikával már hatásos kombináció lásd Dél-Oszét válság.

  86. A DIRCAM rakéták ellen van kitalálva,azok ellen hatásos.Egy 80-100km-re lévő gép optikai rendszerében nem tud kárt tenni(lehet,hogy a 20km-et sem éri el a hatótávolság).Mivel én az optikai rendszerek radar helyett való alkalmazásáról beszélek így a DIRCAM tökéletesen használhatatlan.

  87. dudi
    „Igen rakétát de neme egy repülőt 80-100km távolságból.”
    Igaz. De az előbb linkelt cikkben ( https://htka.hu/2010/09/11/villamokkal-a-ballisztikus-raketak-ellen/ ) az F-35 -ös EO DAS rendszerével 1300 km -ről követtek egy műholdat szállító rakétát a kilövése után. Bár egy vadászgépnek kissebb az infravörös kisugárzása és alacsonyabban, sűrűbb légrétegekben repül, de szerintem még ez még így is nagy teljesítmény, és úgy gondolom, hogy ha ezt tudja már most (vagy a közeljövőben) akár 50 km -nél nagyobb távolságból is képes lehet követni egy légi célt.

    „Amerika mögött igen,de Európát körökkel veri(az egészet egybe nem,hogy külön-külön az országokat).Európa még a saját határai mellett sem tudja érvényesíteni akaratát(lásd a Líbiai szerencsétlenkedés)az oroszok meg úgy seggbe rúgták azt az idióta Szaakasvilit,hogy azóta sem tért észhez.”
    Erőkivetítési képpességben szerintem Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is veri az oroszokat, ezen fellül nagyobbak a külföldi működő tőke-befektetéseik és a GDP -jük is (bár ez utóbbi már a spanyolokra azt hiszem nem érvényes).

    „(lásd a Líbiai szerencsétlenkedés)az oroszok meg úgy seggbe rúgták azt az idióta Szaakasvilit,hogy azóta sem tért észhez.”
    Azért van egy kis különbség:
    Líbia kicsit messzebb van a beavatkozó országoktól, mint Grúzia Oroszországtól és nem kerültek bevetésre európai szárazföldi egységek sem. Az európai légierők kevesebb gépet vezényeltek át, mint amennyivel az oroszok rendelkeztek, kb ugyanannyi célpontot semmisítettek meg, de 0 veszteséggel.

    „A modern hadsereg megfelelő politikai erő nélkül szart sem ér lásd Európa.”
    Ebben viszont teljesen igazad van.
    Mindenestre azért nem szabad elfelejteni, hogy elméletileg sokkal jobb képessegekkel rendelkeznek, mégha nem is hajlandóak kihasználni.

    „A fedélzeti lézerek elterjedése esetén azért lesz fontos a manőverezőképesség,hogy kívül maradj azon a területen ahol lőni tud rád az ellenség.”
    Nem biztos.
    A legtöbbet lézert úgy tervezik, hogy képes legyen a hordozó eszköz nélkül is célpontot váltani. Ez végülis logikus, mivel a csöves fegyverekkel ellentétben itt nincs visszarúgás, ezért egy viszonylag kis méretű tükrös rendszerrel megoldható az egész dolog.
    Bár 360 fokban így sem lesz képes tüzet nyitni, de, ha hasonló módon helyezik el, mint egy póttartájt, akkor még mindígy képes a gép orra alatt lévő légteret előre fele teljes egészében lefedni, így elég lenne az üldöző gépnek úgy helyezkedni, hogy a célpont ebben az irányban legyen.

  88. Gondolok arra, hogy például az F-22-nek valószínűleg fajlagosan nagyobb hajtómű teljesítmény leadásra van szüksége egy olyan manőver végrehajtásakor, amelyet egy másik filozófia szerint épített gép „félkézzel”, azaz kevesebb erőbedobással is megcsinál (pl. a SZU-27 turbózott modifikációinak egyike).

    Nem úgy tűnik. Az F-22 koncepció bizonyíték arra, hogy el lehet érni csúcs manőverező képességet úgy, hogy a gép stealth képességgel bír. Ha van is kölönbség állásszögben és szükséges tolóerőben azonos helyzetben, az akkor is nüansznyi.

  89. F1End

    „Erőkivetítési képpességben szerintem Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is veri az oroszokat,”

    Nem látszik!Viszont az igen,hogy ha nincsenek az amik meg a Tomahawkjaik akkor lehet,hogy még mindig a légvédelmi ütegeket vadásznák.

    „nem kerültek bevetésre európai szárazföldi egységek sem.”

    ÉS???Ki mondta nekik,hogy várjanak ENSZ BT határozatra?Ki mondta nekik,hogy ne menjenek oda és dózerolják az országot a kőkorba?
    Azt írtad,hogy nagyobb az erőkivetítési képességük…akkor mi a probléma egy pocsolya méretű Tengerrel?

    Lássuk már be,hogy egy ország erőkivetítési képessége nem a hadseregtől függ hanem a hadseregtől és a politikai akaratérvényesítéstől együttesen,ha az egyik nincs meg akkor a másik a fejére állhat akkor sem lesz számottevő egy ország erőkivetítési képessége!Nagyon jó példa erre Európa ahol van hadsereg csak a politika egy nagy rakás szerencsétlenség és Grúzia,ahol a politikai akarat megvolt csak hadsereg volt tragikomikus.

  90. Az összes európai ország közül csak a franciák és a a britek érnek valamit Oroszország ellen a többi lehúzhatja magát a WC-én (Németország ) is.

    Úgy szeretném tudni, hogy mitől taksálod többre a birt fegyveres erőket, mint a németekét… Törökország elvben Európához tartozik.

  91. „az F-35 -ös EO DAS rendszerével 1300 km -ről követtek egy műholdat szállító rakétát a kilövése után.”

    Persze mert tudták,hogy hol keressék a rakétát.

    molni

    Szerintem az,hogy az oroszok TWC-je(már amelyik)nem csak vertikálisan mozog több pluszt jelent mint a nüansznyi kategória.

  92. No és Görögország? Konkrétan az első vonalas vadászgépek terén majd kétszerakkora, mint a jövőbeli és mostani RAF. Lesz kb. 70 Typhoon és cirka 30 Tornado. A Tornado egyfeladatos és a Typhoon-ok egy része is. Csak F-16-ból van +100 mennyiség. Erre jön még rá a Mirage-2000 és F-4 gépek.

  93. A modern hadsereg megfelelő politikai erő nélkül szart sem ér lásd Európa.Ezzel szemben egy kevésbé toppon lévő haderő erős politikával már hatásos kombináció lásd Dél-Oszét válság.

    Oroszország és Oszétia között nincs több száz km-nyi tenger. Úgy könnyű powerkodni. Nagyon megnézném, hogy most Oroszország olyan távolságból, mint tette a RAF vagy bárki más meddig és milyen gépeket tudna küldeni…

  94. „ÉS???Ki mondta nekik,hogy várjanak ENSZ BT határozatra?Ki mondta nekik,hogy ne menjenek oda és dózerolják az országot a kőkorba?”

    Azért miközben ilyeneket írsz eszembe, jut ami itt ment/megy, hogy szemét US, népírtó EU…

    „…akkor mi a probléma egy pocsolya méretű Tengerrel?”
    Semmi.

    „Nagyon jó példa erre Európa ahol van hadsereg csak a politika egy nagy rakás szerencsétlenség…”
    azért az Orosz politikának is vannak nem kicsit szerencsétlen húzásai.

    „Lássuk már be,hogy egy ország erőkivetítési képessége nem a hadseregtől függ hanem a hadseregtől és a politikai akaratérvényesítéstől együttesen…”
    Egyelőre ott vannak. Egy más utat válaszottak és jelenleg baromi nehéz megmondani, hogy ez helyes döntés volt e vagy sem.

  95. molni

    Ha ők akarnák eltávolítani Kadafhit akkor el is távolítanák nagyon gyorsan.Igaz ők nem játszanának légtérzásasat meg nem csak 30 gép venne részt a műveletekben és nem csak 178 bevetést repültek volna agépek ennyi idő alatt,hanem menne minden ami van légierő, gyalogság,harckocsik és tüzérség.

  96. Fade

    „Azért miközben ilyeneket írsz eszembe, jut ami itt ment/megy, hogy szemét US, népírtó EU…”

    Tőlem ilyet nem hallottál!Az ,hogy más mit ír vagy gondol…

    „azért az Orosz politikának is vannak nem kicsit szerencsétlen húzásai.”

    Vannak mint minden országének,de nem teljesen impotens mint az európai.

    „Egy más utat válaszottak és jelenleg baromi nehéz megmondani, hogy ez helyes döntés volt e vagy sem.”

    Szerintem ebben a formában csak bohóckodás a jelenlét így nem fog semmi változni Líbiában.

  97. dudi:
    „Ha ők akarnák eltávolítani Kadafhit akkor el is távolítanák nagyon gyorsan.Igaz ők nem játszanának légtérzásasat meg nem csak 30 gép venne részt a műveletekben és nem csak 178 bevetést repültek volna agépek ennyi idő alatt,hanem menne minden ami van légierő….”

    na az biztos elvégre az egy szem hordozójuk dokkban, legközelebbi bázisuk pedig őőő ha nem kell nagyokat kerülniük ~1800kmre. Emellett a sok éves KUB is életveszélyes az Orosz gépekre, hogy az S200at ne említsem.

    „gyalogság,harckocsik és tüzérség.”
    Az az iciripiciri kimaradt a számításodból, hogy azt először azt tán partra kéne rakni. Nem véletlenül akarnak már 3éve Mistralt de nagyon. (Ami ugye a másik oldalon nem „akarunk” fázisban hanem van fázisban van.)

  98. „Tőlem ilyet nem hallottál!Az ,hogy más mit ír vagy gondol…”

    Tény.

    „Vannak mint minden országének,de nem teljesen impotens mint az európai.”

    Véletlenül se mondanám az EU külpolt inpotensnek. Nagyon érdekes pl a Német-Francia tandem.

    „Szerintem ebben a formában csak bohóckodás a jelenlét így nem fog semmi változni Líbiában.”

    Itt szerencsés helyzetben vagyunk uis ez kiderül. Amúgy pedig a kérdés ami rég is volt…. mi a cél?

  99. Ha az oroszok el akarták volna távolítani Kadhafit akkor a fószer már nem biztos,hogy élne. Nem bombázni kezdtek volna rögtön,hanem szépen leraknak egy vagy több Szpecnaz alakulatot Kadafhi barátunk tartózkodási helye közelébe,akik úgy fél óra alatt a palotaőrséget meg Kadafhit plusz kicsiny családját is elintézik. De,úgy,hogy utána nem kell emberi jogi bíróságra járjon. Afganisztánban is úgy kezdték,hogy fogták a régi elnököt és családostól kiírtották. Ilyen másoknak általában csak akciófilmen szokott menni. Utána pedig valakit a helyére raktak volna,és ha nem basszák el nagyon,akkor esetleg a nép többsége szereti az új vezért.De az oroszoknak Kadhafi inkább közömbös volt,ezen kívül pedig még a szovjet időszak adósságait sem teljesítette,noha már felíratott magának Jak-130-asokat és Szu-35BM-eket. Így Putyin és Medvegyev hozta a színjátszóköri jó rendőr-rossz rendőr jelenetet majd(legalább is nyilvánosan) hagyták az egészet a picsába. Kadhafit meg kitiltották Oroszországból,családostól pedig oda akart menekülni.Szóval igazából pont leszarják,hogy mi lesz vele,de ez teljesen ésszerű. Ha ugyanis az ellenzék hatalomra jut és ha akkor jól helyezkednek az oroszok,akkor kibulizhatják,hogy maradjon az üzlet,és a későbbiekben meg gondolkozhatnak,hogy az anyagiakat,hogyan vasalják be.Itt erre több az esély mint mondjuk Irakban volt ahol a megszállással dollármilliárdokat buktak az oroszok,itt ugyanis nem akarnak megszállást,meg állítólag bábkormányt se,és ez jelenthet jót is az oroszoknak.

  100. Fade,molni

    Egy szóval sem mondtam,hogy sétagalopp lenne de a háború kimenetele azt hiszem kétségtelen.

    „BTW 2008-ban az orosz légierő is eléggé passzív volt.”

    Nem is volt szükség a fene nagy aktivitásra.Hány bevetést repült a légierő és milyen veszteségeket okozott?

    A Gúrúzia elleni háború felkészületlenül érte az orosz haderőt(ezt bizonyítja,hogy csak azzal harcoltak ami akkor a KKK-nek voltna modern eszközök akkorra értek oda mikorra már nem volt rájuk szükség)egy ilyen partraszállósdi/ország elfoglalósdi meg igényel némi előkészületeket.

    „Mióta a NATO átvette, azóta van 178 és nem összesen…”
    Bocsánat!

  101. „“Emellett a sok éves KUB is életveszélyes az Orosz gépekre, hogy az S200at ne említsem.””

    Ugyan ez a rendszer(KUB) veszélyes volt a NATO gépekre Jugoszlávia fölött márpedig azok modernebbek voltak mint a lelőtt orosz gépek.Arról nem is beszélve,hogy nem KUB hanem BUK M1 volt az ami leszedte az orosz gépeket(+MANPAD-ok)és Sz-200-al semmit nem lőttek le olyannyira,hogy egy darabot nem indítottak a Grúzok.

  102. Veszélyes volt… sött Libiában is az.(volt) És?

    „és Sz-200-al semmit nem lőttek le”
    Nem csoda nem löttek le Grúzok semmit S200al, nem is volt nekik.

    Sidewinder: Ehez képest nem nyírták ki a Grúz elnököt és családját…. és jó az Afgán plda…. kérdés kinek mert ugye mire mentek vele?

  103. Nemhiszem, hogy Kadhafi halott lenne egy orosz akció esetén.
    Ha tudnák, hogy éppen hol taltózkodik „afrika géniusza” már rég szétbombázták volna a helyet.
    Szaddam is hónapokon keresztül bujkált a megszállt irakban, sőt, valahogy Szaakasvili is él és virul, és annó Basajev -re sem véletlenül tűztek ki 10 millió dolláros vérdíjat, amiért nem tudták éveken keresztül előkeríteni.

  104. MOLNI

    Azért tartom többre a két európai ország fegyveres erejét mert azok a tengeren is nagyobb erőkkel vannak jelen mint a németek .
    Az oké hogy szárazföldi erő de nincsen se tengeri se komoly légierő .
    És még azért is tartom őket erősebbnek mert sokkal fejlettebb a hadiiparuk is .
    Az angolok f-35-se és a Franciák alap 293 Rafale gépük amit 2020ra szállítanak le . A háborúművészetében volt róla egy cikk .

  105. Egy tengerekkel és óceánnal határolt országnak nagyobb flottája van, mint némteknek. Nahát, milyen meglepő. Csak megjegyzem, hogy a RN most veszti el utolsó „rephordozóját”. Idáig süllyedt a RN…

    Milyen komoly angol szárazföldi erő van? Éppen pár hónapja volt hír itt a HTKA-n, hogy az angol páncéloserőket úgy megvágják, hogy ehaj. Mint a RAF-ot…

    A Luftwaffe cirka kétszer annyi harci géppel bír, mint a RAF és ez csak nőni fog.

    A Görög Haditengerészet az RN-hez mérhető, nagyobb a légiereje.

    Angol F-35 nincs ma. Pont. Ez alapján a mondhatnám, hogy a piréz légierő lesz a legerősebb, mert a 2200-ban rendszersítendő harci gépük alázza a EF-2000-et.

    Franciák alap 293 Rafale gépük

    180 gépre van perpillanat megrendelés, ammennyire én tudom és kb. 90-100 gépeet adtak át eddig.

    Szóval nem látom, hogy Őfelsége hadereje mitől lenne annyira erőtől duzzadó. Konkrétan lassan az összes nagyobb európai állam erősebb náluk. Török, görög, német és francia is…

  106. „Úgy szeretném tudni, hogy mitől taksálod többre a birt fegyveres erőket, mint a németekét…”

    Mondok egy apróságot: pl. atomtengeralattjáró-flotta… Tudod, az SSBN tengók, telirakva egészségre ártalmas Trident rakétákkal. Milyen cuccuk is van a németeknek, amely kompetitív a nukleáris SLBM rakétákkal? :-))

  107. „Szárazföldön talán a lengyel is erősebb mint az angol…”

    Vazze emberek, mi van ma veletek? :-)) Lengyel katona _élesben_ akkor harcolt utoljára, amikor a II. v.h. végén a Honi Hadsereg megpróbálta kikergetni először a németeket, majd a szovjeteket. Tehát harci rutin konvergál a zéróhoz, van néhány uraságtól levetett Leopard-II. tank, oszt’ jónapot. Ezzel szemben a brit Challenger tankok végigharcolták az iraki háborút, és utána azt a Dél-Irakot tartották megszállva, amely a legkeményebb volt az ellenállás, IED, stb. szempontjából. Emellett még szintén _harcoló_ – és nem jófejkedő, újjáépítő, stb. – egységekkel vettek részt az Afganisztáni háborúban, a mai napig. És akkor az SAS kommandókat még nem is említettem. A britek a mai napig a Föld bármely pontján tudnak harcolni, a Közel-Kelettől a Falkland szigetekig, míg az egyébként nagyon szimpatikus lengyel barátaink katonai értelemben véve ki sem tehetik a lábukat a Balti-tenger térségéből…

  108. Mondok egy apróságot: pl. atomtengeralattjáró-flotta… Tudod, az SSBN tengók, telirakva egészségre ártalmas Trident rakétákkal. Milyen cuccuk is van a németeknek, amely kompetitív a nukleáris SLBM rakétákkal? :-))

    N+1-szer leírtam már, hogy nem bevethető fegyverzet. Igazából nagyon kémnyelmes a németeknek, hogy más fizeti ki a NATO nukleáris elrettentő képességét…

  109. Killer Clown
    Azért a lengyel különlegeseket nem szólnám le, az USAn, Nagy-Britannián és Ausztrálián kívül csak Lengyelország vett részt 2003 -ban Irak elfoglalásában a GROM különleges egység közel 200 katonájával, tehát igenis harcoltak élesben az elmúlt évtizedben is, jelenleg pedig több, mint 2500 katonájuk van Afganisztánban, ráadásul saját helikoptereikkel repülnek/tek az említett országokban.

    http://en.wikipedia.org/wiki/GROM

  110. „…ráadásul saját helikoptereikkel repülnek/tek az említett országokban.”

    Azok a helikopterek hogy jutottak el Közép-Ázsiába? Vagy inkább úgy kérdezem: _önerőből_ el tudná őket juttatni bárhova Lengyelország a Balti térséget kivéve? Mert hogy a britek igen, bármikor…

  111. egy vagy több Szpecnaz alakulatot Kadafhi barátunk tartózkodási helye közelébe

    Hogyan? Mivel?

    Civil repülőgéppel,és a földről ellenőrizhetetlen kamuszöveggel. A csehszlovákoknál is így csinálták. Lehet indokot találni a fedézeti tűztől kezdve. Ha meg akartak volna ilyet,akkor megtudják,hol van,az biztos. Az ilyet hónapokkal előre előkészítik,titkosszolgálati részvétellel,nem akkor hirtelen ötlet,hogy na akkor holnap reggel elkapjuk.A végrehajtás ami hirtelen zajlik,pont azért,hogy meglepetésként érje a célszemélyt ne készülhessen,ne sokszorozhassa meg a saját védelmét.

  112. sidewinder: Legyen. Akkor már csak a hogy találják meg érdekelne…. Mert oké leszált 30-50 Ruszki kommandós vmelyik libiai pogári reptéren kalasostul, mindenestűl. Akkor most merre indulnak? Fegyverrel a vállukon orosz akcentussal bérelnek 5-10 kocsit és elindulnak Tripoli felé? (Mondjuk leszáltak Bengáziban, ott nem kérdezik meg, miután leszáltak, hogy mért jöttek ide kalassal.) És ha odaértek nekiállnak kérdezősködni továbbra is Orosz akcentussal? És ha vhonnan véletlen intelt, pontos intelt kapnak, nekimennek Gadhafi xszáz(ezer?) fővel védett erődítményének?

    Mindha vmi álomvilágban élnél..

  113. „Szárazföldön talán a lengyel is erősebb mint az angol….”

    Egyrészt ennek érdemes lenne utánanézned…. Még létszámra se.
    Másrészt Anglia első védelmi vonala az a tenger. Astutek és Daringok ringatóznak arrafele. Nem mindegy, irgalmatlan stratégiai/taktikai előny.

  114. Ha pár jó helikopterrel szétrakétáznak egy repterek és lelőnek mindenkit (kivéve egyet aki, mert arab készségesen elmondja azt amit tud a városról, vagy ami ésszerűbb megnéznek pár műholdképet még indulás előtt), akkor biztos találnak teherautót, amivel bemennek Kadhafi-hoz belövik RPG-vel a kapukat és halomra lőnek mindenkit…

  115. „nagyon kémnyelmes a németeknek, hogy más fizeti ki a NATO nukleáris elrettentő képességét”

    Ez egyébként érdekes kérdés, mert Németország az EU legnagyobb nettó befizetője és az általuk befizetett pénz pontosan egyenlő a francia mezőgazdaságnak juttatott óriási EU pénzekkel, ami pontosan egyenlő a francia atomütőerő fenntartási költségeivel, Németországban fel is merült a zöldek részéről konkrétan, hogy kell-e Németországnak a francia atomfegyverkezést, ha áttételesen is, de lényegében teljesen finanszíroznia.

  116. a németeknek,japánoknak a háború utáni békeszerződés tiltotta meg az atomfegyverkezést és a flottafejlesztéseket is erősen korlátozták

    A franciáknak szabad volt az atom. A németek jó külpollal és üzlettel megveszik gyakorlatilag a békét, oroszok felé a közeljövőben vízummentességet szeretnének és nagyon sok közös iparfejlesztés lesz, sok-sok civil és beruházási bank, a KAMAZ komplett megkapja a Merci technológiáit, gyakorlatilag egyesültek. Sok-sok gáz és olajmezőt közös cégeken keresztül termelik már kifelé és kerülik majd meg Lengyelországot a tenger alatt. Emellett lesz BMW meg csomó más polgári termékeket gyártó üzem is Oroszországban, gyakorlatilag mindkét ország demográfiailag stagnál, sőt már nem növekszik, rájöttek, hogy nem kell már a nyersanyagokért vérre menni, mert elértek egy korlátot népesség terén, viszont meg fogják osztani a tudást. Haditechnikai szempontból, a németek adnak megbízható szárazföldi tudást, az oroszokat meg hosszabb távon be fogják vonni az európai repülőiparba is.
    Az EU -ban most sok a kiadás, de a kínaiak,oroszok is sokat „segítettek”(ezek nem ingyenes segítségek), mert toldozni-foltozni kell az országokat, de azért a vámmentes közös piac azért a német exporttal még a mai napig + mérleget hoz, míg a franciák,britek már sírnak, mert nagy a hiány, nem tudnak már halmozni. Kínai és BRIC export miatt még van remény ezen országoknak.

  117. „Azok a helikopterek hogy jutottak el Közép-Ázsiába? Vagy inkább úgy kérdezem: _önerőből_ el tudná őket juttatni bárhova Lengyelország a Balti térséget kivéve? Mert hogy a britek igen, bármikor…”
    Egy szóval sem mondtam, hogy jobbak, mint a brittek, csak rá akartam mutatni, hogy nem igaz, hogy a világháború óta nem vettek részt valódi harcban.

    Erősen kétlem, hogy Kadhafi egy jól kiépített reptér mellett székelne.
    Hogy tesznek meg az orosz különlegesek több száz, vagy ezer kilómétert egy sivatagban mindenféle támogatás nélkül, miközben az ellenség harckocsikkal, harci helikopterekkel és repülőkkel is rendelkezik?

  118. DOCA

    Ha a franciák és a németek be vonnák az oroszokat egy 5 gen fejlesztésbe akkor onnantól az USA úgy tekintene a németekre meg a Franciákra mint most kínára vagy az oroszokra .
    Az okés hogy az amik nem verték magukat annyira a MISTRAL-nal de egy vadászgép már más .
    Ennek csak úgy lenne értelme ha a németek és a franciák kilépnek a NATO -ból és létrejön egy 3 szövetség .Vagy az oroszokat veszik be a NATO -ba .

  119. „Szerintem a lengyel helikopáterek ugyanúgy jutottak oda, mint az angolok: bérelt ukrán repülőkön.”

    Eddig ott volt erre a célra az Invincible osztály 3 egysége, de az HMS Ocean azért továbbra is alkalmas helikopter szállításra. A lengyeleknek viszont sem korábban, sem most nincs ilyen lehetőségük, és szerintem a jövőben sem lesz…

  120. „1ebek közt azt is megemlíti a faszi, hogy az oroszoknak mindössze 1 nap háborúra való bombájuk van. Legalábbis ha jól értettem.”

    Ha egyáltalán így van, akkor az legfeljebb a csapatoknál lévő készletre vonatkozhat. Pont az oroszokra jellemző, hogy inkább túltárolás van, tehát a szükségesnél jóval nagyobb „M-zárolt” készleteik vannak. Ez még a hidegháborús mentalitásból adódik, és nem holnap lesz vége…

  121. Killer: olvasd el a cikket. Nekem nagyjából reálisnak tűnik és mért mondta volna ha nem?

    Amúgy ahogy mondtam, nem a katasztrofális R77et… akarják pakfara rakni. Lehet k* nagy bajok vannak Oroszhonban, de sztem hadtech terén a prioritásokat, a fő fejlesztési vonalkat rendesen eltalálták. (Vagy csak úgy gondolkodnak mint én vagy én mint ők. :) )

  122. Az oroszok most állították le a bomba beszerzéseket mert annyi van nekik,hogy nem tudják hova rakni…

    A Szpecnazt nem kijuttatni nehéz(korlátolt gondolkodással is belátható,hogy nincs olyan ország ahova ne tudna fedéssel bejutni egy „kommandó”).A nagyobb baj,hogy senki nem tudja hol van Kadhafi.

  123. szerintem a lengyeleknek azért nincs nagyobb heliszállítója vagy egyéb hasonló, mert nem akarják az oroszokat bőszíteni, elvégre az veszély a ruszki tengókra, nem akarnak komolyabb fegyverkezési versenyt a térségbe

    Szabadon hullóból szerintem van elég az oroszoknak, de szerintem TV és lézer-irányításúból is van bőségesen, esetleg GLONASS-irányításúból lehet 1 napra elég, ha esetleg már létezik.
    Grúziában se volt gond a munícióból(és nem csak akkora konfliktusokra van konfigurálva a haderejük).

  124. Azért a briteknek elég égő, hogy lassan a legutolsó gyarmataiknak is komolyabb hadereje lesz, mint nekik, tehát a régi módszerekkel már kevesebbeket lehet majd megrendszabályozni. Ott van India,Pakisztán,Dél-Afrika esete, jó Dél-Afrika más tészta, mert ott sokáig a nemzetközösséghez és az uralkodóhoz hű vezetés volt(apartheid), de most már a feketék kezdenek önálló külpolitikába kezdeni. De ha a trendeket figyeljük, akkor egy kínai boxerlázadást se lehetne már csak úgy leverni egy NATO-s koalícióval.

  125. Igazából voltak olyan európai,amerikai hangok, hogy Oroszországot szívesen látnák a NATO berkeiben, sőt egy idő után, akár rendes NATO tagként. Első lépésben a keleti rakétapajzs előretolt bástyájaként, közös ernyőt létrehozva(Irán és a többi „bandita” ország miatt volt az indoklás).
    Na ezt Lisszabonban nem is olyan rég megvétózták és egyből ismét rázendítettek a kelet-európai rakétapajzs kérdésére Oroszország nélkül, ellenében. Putyin és csapata szívesen közeledne a NATO-hoz EU-hoz, sőt ők közösen képzelnék el a jövőt, mert abból többet profitálnának, viszont ezt nem olyan áron, ahogy odaátról diktálják.
    A cár szuverenitását, „diktátumát” el kéne ismerni, Oo.-ban úgyse lesz demokrácia, sőt a nagy harácsolás a népnek se volt jó Jelcin alatt.
    Ezért is veszik elő folyamatosan Hodorkovszkij szimbólumát, mert a Nyugat őt akarta Jelcin utódjául és Putyinék őt ütötték ki a nyeregből, de ezzel megmentették a totális privatizálástól Oo.-ot.
    1917 előtt a cár komoly koncessziós szerződéseket kötött a kaukázusi olajmezőkre jópár nyugati olajcéggel és nagybankkal, azt próbálják a mai napig visszasírni, ezért is fúrják folyamatosan a Gazpromot és Putyinékat. El kéne végre ismerni Oo. függetlenségét és felvenni az észak-atlanti szövetségbe, így „félkészen”.

  126. Igazából az EU-nak is jó lenne az orosz piac és munkaerő. Az exportnak egyértelműen jó, de a nyersanyagok is olcsóbban jutnának az EU-ba.
    Egyedül a tengerentúl nem akarja és ők fúrják a csatlakozást, ők mondják meg, hogy mi a „jó” vagyis itt épp a nemjó nekünk európaiaknak.

  127. Nekünk magyaroknak miért is lenne jó:
    a Wikileaks anyagait kutatva a héten jelentették be, hogy a román nagypolitika kicsit „egyedileg” képzeli tovább a trianoni diktátumok mentén alakult határokat. Ha a Wikileaks igaz(?), akkor elgondolkodtató, hogy jelenleg nincs ellenpólusa a románoknak, egy EU-s NATO-s Oo. könnyebben féken tartaná a kalandor kedvüket.

    A szerbek frusztrációja is csökkenne a térségben, ha integrálódnának végre a nagytestvérrel együtt.

    Gáz/olaj/satöbbi olcsóbban jönne, a magyar termék nagyobb haszonnal jutna ki olyan helyre, ahol lene is felvevőpiaca.

  128. doca

    „a Wikileaks anyagait kutatva a héten jelentették be, hogy a román nagypolitika kicsit “egyedileg” képzeli tovább a trianoni diktátumok mentén alakult határokat. Ha a Wikileaks igaz(?), akkor elgondolkodtató, hogy jelenleg nincs ellenpólusa a románoknak, egy EU-s NATO-s Oo. könnyebben féken tartaná a kalandor kedvüket.”

    Merre olvastal rola? egy linket tudnal adni? koszi

  129. „Egyedül a tengerentúl nem akarja és ők fúrják a csatlakozást, ők mondják meg, hogy mi a “jó” vagyis itt épp a nemjó nekünk európaiaknak.”

    Én azt látom, hogy jelenleg is él a Szovjet mentalitás. Ami nem partnert lát Europában, hanem uralkodni akar rajta.

    Hogy a „http://magyarellenesseg.blogspot.com” csodáról is írjak vmit. Nemrég mentünk Erdélybe. Sok sok Magyar rendszámos kocsit láttam arrafele. Teli voltak nagymagyarországos matricákkal. Az ottani szélsőségesek pont arra következtetnek abból, mint mi a kiszivárgott „titkos” dokumentumokból. (Amúgy mindig vicces ez a kiszivárgott „titkos” dokumentum, főleg ha az egy link a kurucra mutat ami ugye multkor is baromságot írt le (ha tetszik hazudozott összevissza) a US-Kínai államapír témában.) Evvel szemben a nagymagyarország matricák elég konkrétak….

  130. Fade te érdekes ember vagy.

    Szélsőségről beszélsz de elfejted hozzá tenni mihez képest.
    Bezzeg mindig csak a magyar lehet rasszita meg társai. Mikor a Monarchiába a kisebbséget támogatták használhatták nyelvüket.
    Mikor fordúlt a világ nem hogy megköszönték üldözték(üldözik) a magyart. A sírokon a hős magyar katonák neveit átírják xy szláv névre.
    Ez meg főben járó kegyelet sértés.

    Ha már szélsőség Miskolcon akadt egy bátor bíró aki kimondta hogy a cigányok is lehetnek rasszisták, magyar gyűlőlök kokértabban.( a megdöglesz magyar feléretú karók az nem egzotikus népművészeti alkotások.
    Erre a drága kisebbségi umbucman felháborodott hogy milyen dolog ez a rasszita inditatású büncslekményi minősitést a cigányok védelmébe hozták.
    Egy kisebbségi nép csoportot hogy lehet ennyire pozitívan diszkirminálni?
    Néhány magondolatlan magyar gyerek egy cigány asszonynak lekevert 2 pofon 2év börtön.
    Youtube- teli van olyan videokkal amikor a védet raszt sokkal durvábakat művel.

    Legjobb példa Könnyű Robi megverése egy tehetsége fis magyar boxolo gyerek. Nem véhette meg magát mert abszúrdisztánba nem ezt nem szabad.
    http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_02_25_csak-penzbirsag-konnyu-robi-megveroinek.
    Vagy a kozma ügy. Aminek egyetlen szerencsés hozadéka volt hogy az átlag román ládhatta hogy a magyarokról nekik otthon hülyeségeket szövegelnek és lett egy közös lellenség.

  131. Sajnos ilyen belső ellenséggel rendelkező Európa nem hisze hogy érne valamit a nagy világban katonailag .
    Remélem Oroszország-ban sose lesz demokrácia szabadság blablabla mert akkor ők is hasonlóan járnak majd .
    Hisz az EU már így is maga alatt vágja a fát .

    A háborúművészetében olvastam hogy az oroszok pulzáló hajtóművet fejlesztenek . ilyennel még csak a amik és a franciák foglalkoznak .
    Érdekes hogy nem közös erővel csinálják az európaiak akkor úgy néz ki hogy francia ország az 5 gen gépet is fogja együl építeni nem a bűnös Németekkel .

  132. Roni, a franciák mellett ott lesznek partnernek a svédek is, ha minden igaz, a nEURON is már koprodukcióban készül.

    Szerintem nem volt szovjet megjegyzés, amiért azt mondtam, hogy szívesebben élnék egy olyan Európában, ahol Oroszország egyenjogú partner, semmint ellenség.
    A mai orosz vezetés a sok sárdobálás ellenére szimpatikus, mert legalább dob csontot a népnek, avagy fejlődnek, gyarapodnak. Egyértelműen cári példa mentén szervezik Oo.-t, ami +, mert európai(a vezetés szinte kizárólag pétervári). A kompetenciát látom rajtuk.

    Mellesleg nem a kuruc.info írta meg a hírt, ők csak átvették, úgy mint az index.hu is, ami pl. ballib hírfolyam(később le is került címlapról, sőt az archívumból is törölték !), én úgy tudom, hogy az impulzus romániai magyar hírportál írta meg, ők pedig elég óvatosak, lévén kinti magyarok, nem akarnak maguknak bajt, de mivel Romániával foglalkozó Wikileaks-csokorból származik az info, ezért lehozták.

    Azért érdemes megvizsgálni és összehasonlítani az eredeti hír másolatát:
    http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=88381&cim=wikileaks_romania_romanova_neven_egyesulne_moldovaval

    és az atv.hu által lehozott hírt ezzel kapcsolatban:
    http://atv.hu/kulfold/20110328_wikileaks_felmerult_hogy_romania_egyesulne_moldovaval

    Végül csak a felét hagyták ki belőle, így csak a lényeg maradt ki :)

    Nem baj srácok, rátok bízom, hogy honnan szeditek a híreket, így is rendesen meg van vágva és filterezve, színezve a minket körülvevő valóság.

  133. While the Americans during the last ten years stocked up more than hundred thousands aircraft bombs alone, our army within the same period purchased the air based weapons for only one day of war.

    És a HMS Ocean hol kötne ki Afganisztánban?
    ,

  134. 8-9, milliószor leírtam már, tudnunk kéne megkülönböztetni a külföldiek által birtokolt adatot a teljes belföldi befektetőkkel együtt kalkulálttól (főleg az USA esetében, ahol utóbbiból igen sok akad). Lassan lehet kéne egy államadósságos írás, csak eléggé offtopic itten.

  135. Fade. Még az elején írtam,hogy jobb időpontot választottak volna az ember elkapásához,ha csináltak volna bármit,ez persze ne zavarjon.Egyébként a magyar terrorelhárítók is minimum 20 maximum 200 km-es úttal számoltak,abban az esetben,ha repülővel nem lehet,és tengeren át kell kimenteni az ott levő magyarokat. És ráadásul ott nem csak kommandósok lettek volna,hanem egyszerű emberek is,akár idősek is. Továbbá ugyanúgy háború.

  136. A románok pedig no comment. És ők mondanak el mindenki mást mindenféle sovinisztának. A nagy Magyarország térképről meg annyit,hogy annak az autóra ragasztásának nincsenek nagypolitikai következményei,olyanoknak mint amit a románok akarnak annak lenne,és ez viszont kicsit súlyosabb kérdés,mint,hogy ki mit ragaszt a kocsira. Mellesleg olyan térképet azért ragaszt a kocsira,mert valaha akkora volt Magyarország,vagyis nagy Románia meg sosem volt az,csak egy mákos állam,aminek az volt a szerencséje,hogy a nyugat anno úgy húzta meg a határokat, és így létezhet,ennek örömére kitaláltak maguknak kamu történelmet és azt hiszik,hogy ők a legnagyobb királyok,akiknek bármit szabad.