|

50 éves Talon-jubileum

A közelmúltban jeles esemény évfordulóját ünnepeltek az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanis a napokban volt fél évszázada, hogy rendszerbe állt a T-38 Talon szuperszonikus kiképző repülőgép.

Március 17-én volt 50 éve, hogy szolgálatba állt Amerika első számú kiképző repülőgépe. Nem túlzás azt állítani, hogy a T-38 Talon emblematikussá nőtte ki magát, hiszen a típus évtizedek óta kulcsszerepet játszik az USAF vadászpilóta-képzésében. Talonon tanulnak repülni a vadászbombázó és csapásmérő repülőgépek pilótái, de a NASA űrhajósai is a T-38-as segítségével tartják fenn repülési jártasságukat.

Egy darabig még a Talonon képzik a jövő pilótáit ,

„A T-38 a pilótaképzés meghatározó elemévé vált az elmúlt 50 évben” – mondta ünnepi beszédében Richard Murphy ezredes, a 12. Taktikai Kiképzőezred parancsnoka. „A Talon segítségével továbbfejleszthettük vadászpilótáink tudását, mind a repülés, mind a harcászat tekintetében, mindent amire a jelen és a jövő légierejének szüksége van.”

A T-38 Talonnak magas követelményrendszernek kellett megfelelnie, emiatt folyamatosan korszerűsítették. Így kapott szemmagasságú kijelzőt (HUD), többfunkciós kijelzőket, vagy éppen strukturális megerősítéseket. De a szívós típus felett is eljárt az idő, az USAF már a váltótípust tervezgeti, a T-X program keretében olyan típust keresnek, ami alkalmas mindhárom merevszárnyú gépre kerülő pilótacsoport haladó képzésére.