|

Márciusban érkezik az újabb KDX-III

Csütörtöki bejelentés szerint március folyamán vízre bocsátják a Dél-Koreai Haditengerészet legújabb rombolóját, a KDX-III fejlesztési programban megvalósult King Sejong the Great-osztály harmadik és egyelőre utolsó tagját, a Yu Seong-ryong-ot (DDG 993).

A Sejong the Great a 2007 május végi vízrebocsátása előtt

A Sejong the Great a 2007 május végi vízrebocsátása előtt | Fotó: Kobus Savonije ,

Az AN/SPY-1D(V) és az Aegis rendszer köré épített hajóosztálynak egyrészt légvédelmi/rakétavédelmi szerepet szánnak, másrészt a felállítandó Stratégiai Mobil Flotta magját alkotják majd. Ezen kötelékek Szöul immáron lassan 1,5 évtizedes, saját erőből összehozott kékvizi flottával kapcsolatos terveinek megvalósulását jelentik majd, melyekkel a nemzeti érdekeknek a regionális és a nemzetközi vizeken történő képviselete is lehetővé válik.

A már korábban is pedzegetett témát 2001-ben erősítette meg az akkori elnök, Kim Dae-jung. A szóban forgó hajóosztály második tagjának, a Yulgok Yi I-nek a 2008 novemberi átadásakor a haditengerészet illetékesei úgy nyilatkoztak, miszerint ezen kötelékek magját egy KDX-III alkotná, kiegészülve egy 14 000 tonnás súlycsoportba eső Doko-osztályú helikopterhordozóval, valamint KDX-II Gwanggaeto the Great-osztályú rombolókkal és Type-214 tengeralattjárókkal. Na meg természetesen az elengedhetetlen ellátóhajókkal.

Dokdo és egy Sea Hawk

Amerikai SH-60F sea Hawk közelít a dél-koreai Dokdo felé a 2010. július 25-28 között lezavart Invincible Spirit hadgyakorlat alatt. | Fotó: Charles Oki, U.S. Navy ,

A 15. század első felében uralkodó koreai királyról, Nagy Sejongról elnevezett hajóosztály harmadik tagját a Hyundai Heavy Industries építette meg, hadrendbe állítása pedig 2012-ben lesz esedékes.

http://www.youtube.com/watch?v=LfQDe38r-Nc

3 hozzászólás “Márciusban érkezik az újabb KDX-III”