|

Lengyelországban is fészket raknak az amerikai Sólymok?

Olaszország és Németország után Lengyelországban is megtalálhatóak lesznek az Egyesült Államok F-16-os vadászbombázói – hozta le a napokban a lengyel sajtó, amit Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is megerősített lengyel kollégájával, Radek Sikorski-val történt washingtoni egyeztetése után.

Lengyelország kapcsán az USAF F-16-osaira a Vadászsólyom helyett jobban illene a vándorsólyom megnevezés, hiszen rotációs jellegű megoldásról szól a fáma. Az amerikai külügyminiszter asszony elmondása szerint egyébként még nem dőlt el, hogy melyik lengyel bázis látja majd vendégül a meg nem nevezett gépmennyiséggel és időszakokra érkező amerikai különítményeket. Egyes pletykaszintű források szerint a lengyelek saját Vadászsólymainak kisebbik részét elszállásoló Lask légierőbázis a kiszemelt.

[singlepic id=1517 w=584 float=none]

A kapcsolódó hírek alapján Varsó mindemellett ismételten csak rábólintott az Obama adminisztráció által újragondolt, több (technikai) lépcsőben megvalósuló európai rakétavédelmi rendszerbe történő részvételre.