|

A tavasszal tengerre száll az első FREMM

Nincs egy éve sem, hogy a francia-olasz együttműködéssel megszülető fregatt hajóosztály első francia tagjának vízre bocsátásáról számoltunk be. A Francia Haditengerészet leendő D650 Aquitaine nevű fregattjának 2010. május 4-i ünnepélyes leleplezése óta eltelt jó 10 hónap alatt nem lustálkodtak a DCNS szakemberei, így a Aquitaine már az első kihajózás előtti elengedhetetlen kikötői tesztsorozat elemeibe kezdhetett bele.

D650 Aquitaine

Ez a tavaly májusi felvétel még a D650 Aquitaine leleplezése előtt készült ,

Az első francia FREMM kapcsán közöltek alapján az elektromos és hidraulikai rendszerek 95 százaléka telepítésre került, így a közelmúltban megkezdődtek a fő rendszerek kikötői tesztjei, melyek sorén ellenőrzésre kerül az információs és kommunikációs, a navigációs és harci, illetve az elektromos rendszer és persze a meghajtás.

Az elmúlt napokban végzett tesztek keretében jól vizsgázott a gázturbina és az elektromotorok. Hovatovább ez volt az első alkalom, hogy a hajó meghajtásáért felelős rendszer mindegyik eleme aktív volt az erőforrástól kezdve az erőátviteli rendszeren keresztül a teszt propellerekig.

„Mostantól az elsődleges cél a tavaszra ütemezett első tengeri kihajózásra történő felkészülés” – nyilatkozta Vincent Martinot-Lagarde, a DCNS FREMM programjának igazgatója.

A korábban már a helyére került több mint komponens után az elkövetkező hetekben helyükre kerülnek többek között a végleges propellerek, a helikopterhangár ajtaja és a csónakdaruk is.

Tehát egyelőre úgy néz ki, hogy a korábbi, 2012-re tervezett hadrendbe állítással nem lesz gond.

Az olasz FREMM-eket természetesen Olaszországban építik, így a DCNS-nél a program jelenleg 12 fregattról szól, melyek közül 11 kerül a Francia Haditengerészethez, illetve egy Marokkóba. Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy nem is olyan régen reppent fel a híresztelés, miszerint Marokkó egy újabb FREMM beszerzésén gondolkodik.