|

A Trophy átesett a tűzekeresztségen

Ugyan az aktív védelmi rendszereket első körben igazából a harckocsi fegyvernem szovjet/orosz megközelítése termelte ki, azért az elmúlt, most már igen vastagon jó pár évben nyugaton is komoly fejlesztések zajlanak ezen a területen. Ebben a kezdetektől fogva élenjáró volt az izraeli Rafael a maga Trophy nevet kapott megoldásával.

Március 1-én a magyar sajtóban is lehetett róla olvasni, hogy egy, a Gázai-övezet határa mentán járőröző Merka Mk4-es harckocsit aznap RPG találat ért Khán Junisz városának közelében, mely ennek hatására állítólag azonnal lángba borult.

Nos, IDF forrásokra hivatkozva az izraeli Defense Update azt írja, hogy ez igazából a Trophy tűzkeresztsége volt – és a Rafael portékája egyáltalán nem szerepelt le, sőt nagyon is megfogta a Kornet ATGM-ként azonosított „ellenfelét”. Egyes források szerint a palesztinok azért könyvelhették el sikeres támadásként az esetet, mert a Trophy annyira közel tudta csak semlegesíteni a beérkező rakétát, hogy a robbanástól aktiválódott a védett harckocsi Spectronix gyártmányú, halonos tűzoltó rendszere és annak működését vélhették a tank kigyulladásának. (Feltételezzük, hogy a motortér légbeömlőin beáramló forró levegő aktiválhatta a rendszer ott elhelyezett elemét.)

Az izraeli katonák a támadást követően gyorsan reagáltak a veszélyforrásra, az egyik támadót megsebesítve. Hogy ebben hasznosították-e a Trophy rendszer azon képességét, miszerint a beérkező lövedék röppályájából képes meghatározza az indítás valószínűsített helyét, arról nem szól a fáma.

Merkava Mk 4

Merkava Mk 4

Az IDF bevallása szerint 49 találatot eredményező 2006-os összecsapások végett felgyorsított ütemű fejlesztések eredményeként Izrael egyébként idén januárban telepítette a Trophy-val szerelt Merkava Mk 4-es típusú harcskocsijait a Gázai-övezet környékére, így a Trophy éles helyzetben történő bemutatkozása úgymond borítékolva volt.

18 hozzászólás “A Trophy átesett a tűzekeresztségen”

  1. Na ez a Mk 4-es kigyulladás lehet hogy csak szépítés, meg takargatás bizonyos cionista érdekcsoportoknak köszönhetően. Még hogy tűzoltókészülék na persze, vallják be kilőtték és kész. Akkor ennyi erővel a PAK-FA is csak egy kis demonstrátor, a föderációs csillagflotta előtt ami már hangárban várja, hogy kihiperhajtóművezhessen az űrbe. Az csillagkapu parancsnokság meg tényleg létezik a hegy gyomrában.

  2. Puma. Pannon Puma

    ” Chris:
    A libanoni harcokban kilőtteket is beismerték, ezt miért ne tennék? ”

    Nos talán a kudarc elkenésére. Meg talán így nem bátorítják a palesztinokat további tesztekre. A fegyver lobbi nem akarja idegesíteni az izraeli adófizetőket stb. stb.

  3. Na frankó, gázai esetet Kornet ATGM vagy RPG okozta? Ugye nem mindegy. Mert ha palesztinok saját maguk által gyártott rpg-je okozta az esetet akkor el lehet kezdeni elásni magukat. A másik hogy az oroszok nem alkalmazzák annak oka lehet. Úgy elképzelem mi lett volna, ha a gyalogság is lett volna a tank mellett.

  4. Off

    Meghalt a SZU fokonstruktore Michael Simonov 82 éves korában.
    Múlt héten pedig 92 éves korában A RUBIN tervezo iroda fokonstruktore Sergej Kovalev a szovjet/orosz atomtengeralattjárók tervezoje.
    Lassan kihal az osszes fokonstruktor, kíváncsi vagyok kik fognak dolgozni az új orosz fegyverek fejlesztésén . Utánpótlás nincs.

  5. Amiért jó, de nem csodaszer: RPG-30
    Egyébként ha körülnézünk, akkor azt láthatjuk, hogy az aktív védelmi rendszerek nem igazán terjedtek el, általában csak bemutatókon parádéznak velük. Talán az árcédula az egyik oka ennek. Az oroszok is csak akkor kezdték el a drozdjaikat felpakolni Afganisztánban a tankokra miután volt pár RPG-s „élményük”, és a drozd ott határozottan költséghatékony megoldásnak bizonyult.
    Ugyanakkor ezek a rendszerek háborús fenyegetés esetén rövid idő alatt felszerelhetőek a páncélosokra, így igazából nem lehet tudni, hogy kinek és mennyi van belőle raktáron, ahhoz viszont egyértelműen túl drágák, hogy folyamatosan ki legyenek téve az időjárás viszontagságainak békeidőben.
    Nem találtam publikus infót arról, hogy mennyi került legyártásra ezekből illetve mennyi került rendszeresítésre (Drozd / Drozd2 / Arena / többi nem rosz rendszer). Ha valakinek van értesülése, ne tartsa magában!

  6. Allesmor Obranna

    Májkel Szájmonov sohasem volt a Szovjetúnió főkonstruktőre, ellenben Mihail Szimonov valóban a Szuhoj iroda egyik főkonstruktőre volt, mégpedig a T-10Sz programé. Csakhogy pontosítsak.
    Nem kell aggódni, van utánpótlás, Szimonov már lassan két évtizede nem dolgozott közvetlenül a Szu-27-es család különböző válozatain, lévén, volt egy komoly agyvérzése. Ő kb harminc évvel ezelőtt volt igen aktív.
    Azóta már felnőtt egy teljesen új generáció, hogy mást ne mondjak, Mihail Pogoszjan, aki a Berkut főkonstruktőre volt, jelenleg pedig a Szuhojt, illetve a MiG-et és más irodákat is magába foglaló holding vezére. Jóideje nem foglalkozik közvetlenül tervezéssel, a Szu-35BM, vagy a PAK-FA program mégis létre tudott jönni és éli világát…

  7. „Májkel Szájmonov sohasem volt a Szovjetúnió főkonstruktőre,”
    Tudtam, hogy valaki a SZU Szovjetúniónak olvassa és nem Szuchojnak….
    „Májkel Szájmonov” miért olvasod agolul – Michael Simonov eredeti (oroszul olvasva Mihail Szimonov).

  8. A 2006-os konfliktusban a Hezbollah csak tandem-fejes rakétákkal ért el eredményt. Páncélátütési ráta: 44%
    Ebből Merkava MK4: 33%

    A ráta ’82 Libanonban 47%, 73-ban 60% volt.

    A 2006-os konfliktus során 46-50 Merkava és 14 APC kapott rakétatalálatot. A rakéták a harckocsiknál 22 esetben (23 KIA), APC-nél 5 esetben (5 KIA) ütötte át a páncélt.
    A rekord egy Merkava ellen indított 23 rakéta.

    Igazán nagy veszteséget (91 KIA) a gyalogságban okozta a rakéták.

    Forrás: William M. Arkin: Divining Victory

  9. állítólag rendkívül sok rakétával rendelkezik a Hezbollah és a Hamasz, múlt héten Beer-Shevát pl. Grad találat érte, kíváncsi lennék, hogy ki fegyverzi fel ezeket az erőket.
    Az oroszok, kínaiak, irániak vagy ezek együttesen ?

    Azért ez a Kornet se kispályás eszköz.