|

Száll a Jahont, száll a Jahont Szíriába?

Újabb fejezetéhez érkezett a szír P-800 Jahont beszerzés kérdése – Anatolij Szergyukov, orosz védelmi miniszter szombaton megerősítette, hogy Moszkva nem állt el attól, hogy a megállapodás értelében leszállítsa a Tel Aviv szemét csípő üzlet keretében a hajók ellen bevethető cirkálórakétákat Damaszkusznak és az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

P-800 Oniksz / Jahont

P-800 Oniksz / Jahont 2 évvel a hadrendbe állítása előtt, az 1997-es MAKSZ-on | Forrás: Jno, Wikimedia Commons ,

Az iráni Sz-300 szállítás kapcsán alkalmazott igen-nem-igen-nem-… módszer Szíria esetében is él Moszkva részéről, akik most ezen nyilatkozattal éppen az igen állásba váltottak. Mint ismeretes Moszkva az izraeli kérés ellenére 2010. szeptemberében kerek perec kijelentette, hogy a P-800 bizony megy majd Szíriába. Erre Izrael elhintette, hogy az bizony kedvezőtlen kihatással lehet az izraeli-orosz UAV együttműködésekre nézve. Ezután a Roszoboronexport a MiG-31E-hez hasonlóan kacsának minősítette a P-800 szállításokat. Majd most a védelmi minisztérium részéről a kvázi monopolhelyzetű, állami felügyeletű fegyverexportőr nyilatkozatának cáfolata érkezett.

25 hozzászólás “Száll a Jahont, száll a Jahont Szíriába?”

  1. Khm.

    Van 3 korvettjük, és az egyikbe már csapódott bele ilyesmi. Ami érdekesebb, hogy Szíria miről akarná indítani ezeket, mert jelenleg nincs olyan platformjuk, amivel ki tudnák használni ezen cirkálórakéták teljes képességeit.
    Mennyire lehet átalakítani őket szárazföldi csapásmérésre? Az ezen alapuló BrahMos elvileg tud olyat is.

  2. Ez nem csak hajók ellen használható.Pl egy Dimona melletti atomerőmű ellen is.

    És az ellen meg minek? Szinte az egész a föld alatt van. A reaktornak meg sem kottyanna egy ilyen. Amekkora mennyiséget ebből beszereznének értelmetlen is lenne ilyen célokra lövöldözni vele…

  3. Kolombusz

    „Mennyire lehet átalakítani őket szárazföldi csapásmérésre?”

    Elvileg 0 akadálya van a BrahMosnál is megoldották.

    „Van 3 korvettjük, és az egyikbe már csapódott bele ilyesmi.”

    Ha egy ilyesmi(orosz szuperszónikus hajó elleni rakéta)csapódna be egy korvettbe azt nem csak elsüllyesztené,hanem egyenesen kitörölné annak létezését a tér-idő kontinuumból. :D Kivéve H-31 mert az csak simán elsüllyesztené.

    molni

    Csak egy példa volt a felhasználási terület kiterjedtségére.Írhattam volna az Izraeli parlament épületét vagy a védelmi minisztériumot csak az kevésbé ismert hely.

  4. Puma. Pannon Puma

    A szírrek 2007-ben rendelték meg a 72 rakétát. Ha nincs az arab ” forradalom ”
    valószínűleg úgy jártak volna mint az irániak az Sz-300-al !!!

    A rakéta 120-300 km hatótávolságú – repülési profiltól függően – és 200-300 kg a robbanófeje.

  5. Nem logikusan gondolkoztok. Az igen azért áll most, de lehet hogy későn, mert az irániak képesek hajó elleni rakéták széles választékával ellátni a szíriaiakat. Ez van. Így az oroszok nem tudják tovább húzni a dolgokat tovább. Vagy szállítanak vagy mehetnek a fenébe. És amilyen megbízhatók az oroszok, (készül a szír verzió= butított használhatatlan szemét)addig az irániak nemzeti büszkeségből megbízhatót is ki tudnak szállítani ( hezbollah tesztelve eredeti izraeli hajón védjeggyel). Ráadásul árban az Iráni portéka szintén partiban van.

  6. Az oniks robbanófeje közel kétszer akkora, mint az ominózus hezbollah rakétáé (300 kg vs. 165 kg).

    A szíriaiaknak van 2 fregattjuk, megy 10 rakétás naszád (missile boat), amelyek mind alkalmatlanok a hordozásra. Bár az Osa átalakítható, de trabantra turbót?
    Többe kerülne az egész, mint amennyit ki tudnak hozni belőle (radar, tűzvezetés stb.).

    Az Oniks szárazföldi indításra (emlékeim szerint) volt kísérlet teherautó platóról. Hogy az honnan kapta az infót, halvány lila segéd fingom sincs.

  7. Killer Clown

    „…az irániak nemzeti büszkeségből megbízhatót is ki tudnak szállítani ( hezbollah tesztelve eredeti izraeli hajón védjeggyel)”

    Én úgy tudom, hogy az Eilat korvettre kilőtt rakéta nem iráni, hanem kínai gyártmányú volt! Iránhoz annyi köze van, hogy Kína anno nekik szállította le, és iráni közvetítéssel került a rongyfejűekhez…

  8. Killer:

    C-302 volt a bűnös, valóban kínai fejlesztés, de gyártják iránban is. Csak azt nem tudom, hogy a kilőtt példány melyik volt. Valószínűleg kínai, mert mintha mostanság indult volna be az iráni gyártás.

  9. Bevallom, jól esett egy kicsit kekeckedni és lecsapni ezt a labdát:)))
    Rengeteg találgatás keringett a netten az esettel kapcsolatban. A kínaiak természetesen végíg tagadtak, az izraeli vizsgálat, ha minden igaz, végül C-802 határozott meg.

  10. Én magam részéről erre gondoltam. „Hanit” Valami kisebb rakéta okozta a találatot. Elég közel volt a parthoz, így nem kellet nagy fegyver. Elvileg a saját dobozából indíthatók ezek a fegyverek az irányt csak nagyjából kell beállítani, ha radaros rávezetésű. Ha TV vagy más akkor természetesen nem igaz. Az hogy a hajó nem süllyedt el arra utal nagy töltet nem volt, pedig állítólag 2 rakéta is eltalálta.
    Én feltételezem hogy Az iráni Kowsar-x sorozatnak megfelelő eszközről lehet szó. Kowsar-1=C-701 Kowsar-2=TL-10 Kowsar-3=C-802
    Hatótávra, töltetre az utolsó kiesik, szerintem, mert nagyon nagy méretű és 165 kg körüli robbanófejtől szerintem nagyobb lett volna a baj, pláne kettőtől. A maradék kettő viszont elég rendben van mert kicsik és a robbanófej 26-30 kg. Van TV és infravörös irányítás is, a hatótáv 25-30 km. A 18 cm átmérő és a 2,5 m hossz miatt is ideális és könnyen mozgatható még jármű nélkül is, vagy furgonnal is. És a 2x 30 kg robbanófej nem elég,hogy a tengerfenékre küldjék a hajót, de szerintem kis szerencsével nagyobb sérülést is okozhattak volna. Azt hogy ki gyártotta, azt talán csak a felhasználó tudhatta volna megmondani, de a két szóba jöhető eszközt csak 2 ország használja a wiki szerint, Kína, és Irán.