|

A szíriai P-800 elmeszelheti az izraeli-orosz UAV programot?

Az orosz-izraeli együttműködésről folytatott közelmúltbeli tárgyalásokon az izraeli fél által továbbra is „pedzegetett” igény a Szíriának történő P-800 Oniksz (NATO: SS-N-26) robotrepülőgépek szállításának megtagadásáról mint már tudjuk süket fülekre talált az orosz vezetés körében.

P-800 Oniksz

P-800 Oniksz | Forrás ,

Ez nem tetszik Izraelnek, aki a minap megszellőztette az esetlegesen realizálódó üzlet negatív következményeit Moszkvára nézve: egy, a Flight International-nak nyilatkozó magasrangú izraeli védelmi illetékes úgy nyilatkozott, hogy Tel-Aviv Moszkvának a szíriai üzlet melletti makacs kitartása miatti elégedetlensége végett esetleg visszatáncol a közös UAV programból.

„Át kell gondolnunk minden, Oroszországgal közös programtervezetünket. Moszkva nem adja jelét kérésünk megfelelő kezelésének.” – idézi a Flight International az izraeli illetékes csütörtökön elhangzott szavait.

„Hosszú ideje nyomon követjük a szóban forgó üzletet. A legmagasabb politikai szinten történtek lépések megakadályozására, ám ezek nem bizonyultak sikeresnek. Ez egy negatív fejlemény, de tudjuk hogyan kezeljük.” – idézte még szerdán a Jerusalem Post Gabi Ashkenazi vezérkari főnököt.

Az első áldozat az a mintegy 300 millió dolláros program lehet, melynek keretében a két fél közös UAV gyárüzemet létesítene Oroszország területén.

Az orosz UAV szektorból egyébként már meg is érkezett a válasz: Oroszországnak nincsen szüksége Izrael asszisztációjára potens UAV-ok kifejlesztéséhez.

Mindezen nyilatkozat egyébként Vlagyimir Verba, a Vega, azaz az orosz haderő UAV beszállítójának vezérigazgatója hangoztatta, alapvetően ismételve közelmúltbeli nyilatkozatát, melyben 2-3 éven belüli áttörést vizionált és 2025-ig kidolgozott menetrendet ecsetelt. (Ám elismerve, hogy lehet szükségük lesz UAV-okhoz használható ukrán erőforrásokra, mert azzal hadilábon állnak jelenleg…)

Vega Aist

A Vega legújabb fejlesztésének, az Aist-nak (Gólya) a tesztelése 2009-ben vette kezdetét. A prototípus 2010 januárjában felrobbant a kifutópályán. | Forrás ,

Mindenesetre arról a bizonyos falvédőről nem most megérkezett oroszok minden bizonnyal készültek ezen fordulatra is, így az izraeli vonal kimenetlétől függetlenül minden bizonnyal megnyugtató az orosz UAV szektornak az a tudat, hogy Moszkva Anatolij Szergyukov védelmi miniszter közelmúltbeli bejelentése szerint a helikopterhordozók mellett UAV vonalon is szeretne jobban összemelegedni a gallokkal.

17 hozzászólás “A szíriai P-800 elmeszelheti az izraeli-orosz UAV programot?”

  1. Megy ám a kavarás ezerrel… Azért nem semmik ezek az izraeliek, meg kell hagyni. No nem mintha az oroszok ne lennének vagányak hogy ilyen támadó fegyvereket adnak el Szíriának, miközben Irán nem kaphat Sz-300-as légVÉDELMI rakétákat.

  2. Izrael túl sokat követelőzik mostanában. Először a szaúdi fegyverbeszerzésnél, utána a követelőzés a fegyverszállításoknál, a palesztin béketárgyalásoknál hogy csak akkor függesztik fel a telepépítést ha ez és ez van. Most most meg az oroszokkal foglalkoznak folyamatosan. Nem tudom meddig tehetik meg, de lehet hogy ezt a hisztizést lassan elfelejthetnék. Az ostoba oroszok vegyenek példát az irániakról. Ott van UAV mindenféle.

  3. comandante

    Még hogy a palesztinokkal követelőznek az egy dolog. Olyan pozícióban vannak, hogy megtehetik. Ha szaúdiakkal teszik az már komolyabb magabiztosságra vall, ha oroszokkal az még inkább. De nekem a követelőzésről inkább a JSF szoftverkódjai körüli mizéria, a JSF helyett PAK-FA című blöff jutott eszembe egyből, ami – tekintve hogy lassan az USA marad az egyetlen szövetségesük – már túlmegy a magabiztosságon, inkább vakmerőségnek tűnik. Kicsit több alázattal talán sokkal kevesebb antiszemitizmus lenne a világban, ezen akár el is gondolkodhatnának.

  4. A külpol márcsak ilyen. F35 forrást szeretnének, követelik stb. Mért Angliában nem ment le uez? Akkor ők is nem szimpik, mert nem elég „alázatosak” USel szemben? …

    Érdekek vannak. Annyit akarnak kihozni az adott szituból amennyit lehet. Jól teszik. Nálunk meg ott a direkt elkefélt gripen ellentételezés…. Úgy kéne csinálniuk talán az jobb?

    Na folytassátok a heti zsidózást…. :p

  5. Ezt csak azért nem írtam bele ne hogy azt mondják újabban sokat irkálok. Egyébként érdekes és ide tartozik, hogy volt múltkor egy dokumentum az interneten aminek a linkjét elmentettem, csak azt nem tudom hová(!!!!) hogy nagy orosz honban ki milyen pozícióban vannak és ezek a személyek menyire kötődnek (finoman) Izraelhez. Itt ne valami titkos 007- féle dologra kell gondolni, hanem például arra kinek miben van érdekeltsége és milyen szervezet egyesület, társaság tagja. Alapvetően nem katonák hanem politikusok és gazdasági üzleti ,tudományos, befolyással bíró személyek. És ugye ha folyamatosan konzultálunk akkor talán támogatókra lelünk, netán meg is értenek minket, és a többit gondoljátok hozzá. A katonák meg ugy is azt csinálják amit mondanak nekik.Lényeg az hogy úgy tűnik ott is megkezdődött a felső politikába, vezetésbe való beszivárgás,és ha nem is annyira erősek mint az USA -ban, az nem jelenti azt hogy a jövőben is így lesz. Azt ne felejtsük el, hogy lehet hogy nem csak orosz érdek pl. az UAV üzlet ha nem a gyártóé is. Ilyenkor pedig a kapcsolatok főleg Oroszországban kemény összegre váltható.

  6. Minek fenyegetozik Izrael, hogy lemondja a kozos izraeli-orosz UAV uzemet, úgyse lett volna abbol semmi, mert az USA nem engedélyezte korszeru technológiák átadását OO-nak. Amiket meg már leszállítottak azok már elavultak és ” hibásak” (hiányoztak belole egyes opto-elektronikai rendszerek). Az oroszok már elálltak tobbek kozott az Iskanderek Szíriába való eladásától is. Tehát tobb engedményt tettek Izrael kedvéért (a korszeru technolog. beszerzése miatt). Egyébként a Yachontok egyik feladata a Szíriában (Tartusz)található orosz kikoto védelme lesz.

  7. Ha valóban a Franciák „udvari beszállítók” lesznek az magával vonja azt a kérdést hogy vajon ez a Francia – Nyugat közötti politikai kapcsolatokat mennyire fogja befolyásolni.

    Már a Mistral ügyben is nem kevés morgolódás volt ( amúgy szerintem legalább a fele , de inkább a 2/3 a a hajóknak a Csendes Óceánra fog kerülni. Most ott melegszik a pite rham tempóban. ( Megérkezett kína válasza a Japán kijelentésre miszerint látják tudják hogy kína tengeri olajfúró berendezéseket szálított az Okinava és Tajvan között lévő vitatott térségbe és ha kna nekilát fúrni akkor közvetlen mellete egy japán fúró is felállításra kerül. No erre tegnap kína közölte hogy TELJESEN leállítja a ritka földfémek Japán exportját)

    Szóval vissza a témára az tuti hogy a Franciák ragaszkodni fognak az üzlethez mert a hadiiparuknak kell az üzlet , de nagyon. Még azt is el tudom képzelni hogy a németek támogatását is megkapják, söt ők is beszállnak a buliba. Azonban szerintem sok sok ország hisztizni fog.

  8. bczoco

    Ez a „nem adott el Iszkandert csak onix-ot” cirka olyan engedmény mint ha azt mondaná Izrael hogy a konstruktivitás és az orosz érdekek szem elött tartása miatt meg hogy lássák az oroszok hogy izreal tud másokra is tekintettel lenni, no szóval a Csecseneknek nem adott el hidrogénbombát csak egyszerű snassz mezei atomot.

  9. Érdekes megfigyelni hogy orosz földön francia autógyárak is megjelennek.
    Oroszoknál úgy látszik van egy olyan politikai akarat hogy élhető feltételeket biztosítanak a komolyabb EU-s nagy vállatoknak.

    Sárközi most a EU-n belül a cigány és iszlámmal szembeni fellépéssel a így is kiverte a biztosítékot.

    Érdekes hogy Svédországában a helyi nemzeti párt lehet a király csináló.
    Eddig az volt a legliberálisabb EU-s állam.

  10. Komolyan Európa új ellenségekre ébredt.

    Franciakat és Németeket szerintem úgy vannak vele hogy nem büdös az orosz pénze.

    Az hogy a francia hajó gyárak 1-2 deszant hajót építenek az 4-5000 embernek jelent munkát egyéb fegyver eladások is munka helyeket jelent.

    Sárközi fél le politikára a munkából élők a legfogékonyabbak.

  11. Roni jó reggelt!

    Amcsik oda sóznak egy önálló atom atomnak ha meg kísérlik Eu menekül az oroszokhoz!!!

    Amcsi gazdaság vergődik ! Túl van terhelve Kínának el van adósodva.
    Jenkik már arra vetemedtek hogy a Kínai vezetést felszólitotta hogy értékeljék fel a valutájukat mert túl versenykéspes.

    Erre a Kína azt mondta hogy nem nem akarnak úgy járni mint a Japánok.

    Érik a forrópont mivel jenkiknek törleszteni is kéne ők meg nem akarnak.

    Oroszok meg szépen csendbe vannak és üzletelgetnek. :P :D

  12. A cigányok miatt miért tenné? Semmi oka rá, az hogy a cigányok betelepültek Fro-ba, ahhoz semmi köze. Sárközy meg jól csinálja, nem hagyja hogy ingyen élősködjenek az országán. Régebben a magyar kisebbség is kitalálta hogy külföldre költözik, hogy élősködjenek más országokon, csak mikor megtudták hogy ott is dolgozni kell, jöttek haza egyből.

  13. Na de miért nem a NATO-hoz menekül hisz mindenki aszt hirdeti hogy a NATO megvédi európát.!
    Minden európai ország a NATO-t Isteníti .
    Csak arra nem gondolnak a hülyék hogy az orosz fenyegetés már megszűnt .
    És ha az európai nagyhatalmak kilépnének a NATO-ból akkor mi történne
    Amerika csúnyán nézne?

  14. Hi! Ne feledjük hogy a franciák különleges népek. Ők az amerikaikat is kidobták amikor sokat pofáztak. (nem hogy a „kisebbségieket”) Cáfoljon meg valaki ha nem így volt!”Charles de Gaulle” (na ja még hajmeresztőbbet is megtettek az 5. köztársaság nagyobb dicsőségére)