|

Ukrán erőforrást kaphatnak egyes orosz UAV-ok?

Az orosz haderő egyelőre még finoman szólva is hadilábon áll UAV fronton. Hogy a korábbi fejlesztések nem hoztak értékelhető gyümölcsöket, azt a katonai vezetés korábban saját maga is elismerte, nyers kritikával illetve a korábbi eredményeket, majd az egyik UAV „nagyhatalom”, Izrael felé fordult segítségért. Két szerződés keretében különféle típusú izraeli UAV-ok beszerzése mellett döntött, illetve jelenleg is tárgyalások folynak a két fél között egy közös UAV gyárüzem létrehozásáról.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter nemrégiben tett nyilatkozata alapján Moszkva Párizzsal is igyekszik szorosabbra fűzni együttműködési viszonyát az UAV vonalon is.

Mindenesetre úgy tűnik az oroszok már elég magabiztosak, – legalábbis egyes cégek – hiszen a napokban egyenesen olyan nyilatkozat érkezett, miszerint 2013 magasságára megtörténik az áttörés. A Vega, azaz az orosz haderő UAV beszállítójának vezérigazgatója által hangoztatottak szerint a vállalat UAV-jai akkorra már képesek lesznek konkurálni a hasonló kategóriájú külhoni riválisokkal.

„Az elkövetkező 2-3 évben áttörés lesz az orosz UAV piacon.” – hangoztatta Vlagyimir Verba, aki ugyanakkor szombaton azt is elismerte, hogy az ezen légi járművek terén meglévő lemaradás mellett ráadásul hiány van az orosz UAV-ok számára megfelelő erőforrásokból is. Éppen ezért a Vega jelenleg tárgyalásokat folytat az ukrán Motor Szicssel a probléma megoldásáról.

Vega Aist

A Vega legújabb fejlesztésének, az Aist-nak (Gólya) a tesztelése 2009-ben vette kezdetét. A prototípus 2010 januárjában felrobbant a kifutópályán. | Forrás ,

3 hozzászólás “Ukrán erőforrást kaphatnak egyes orosz UAV-ok?”