|

Összeütközött két thai vadászgép

A Thai Királyi Légierő (RTAF) a napokban tartja a Cobra Gold 2011 hadgyakorlatot, melyen a légiflotta gerincét alkotó F-16A/B típusú vadászbombázók is részt vesznek. A Fighting Falconok számára azonban nem a tervek szerint alakult az egyik gyakorló bevetés.

Az RTAF szóvivője, Monthon Satchukorn vezérőrnagy a mai délelőtt során jelentette be, hogy a Cobra Gold 2011 hadgyakorlat keretei között szervezett egyik gyakorló bevetésen két (korábban az Amerikai Egyesült Államoktól 2002-ben a Peace Naresuan IV program keretében használtan beszerzett Falconok első példányaiból való) F-16A Block 15 ADF típusú vadászbombázó összeütközött, de mindkét pilóta túlélte az esetet. Az azóta megjelenő információk meglehetősen hiányosak, ám megpróbáljuk őket rendszerbe foglalni.

A közzétett információk alapján ma (február 14.) helyi idő szerint 8 óra körül 4 darab, az 1. Ezred kötelékébe tartozó Fighting Falcon típusú vadászbombázó szállt fel a Nakhon Ratchasima bázisról, ám 10 óra 20 perckor két gép eltűnt a radarképernyőről. Az egyik gép Lae Hu Kwang és Wang Phon falvak között elterülő erdőbe zuhant, ám a második gépről nem érkezett jelentés, nem tudni, hogy megsemmisült, avagy többé kevésbé sikeres kényszerleszállást hajtott végre. Az azonban biztos, hogy mindkét pilóta (Krisda Sukchan ezredes és Chatchanon Promdet főhadnagy) sikeresen katapultált és túlélte az esetet, ezt a kiérkező kutató-mentő alakulat is megerősítette.

Az RTAF szóvivője megerősítette, hogy a légierő parancsnoka, Ithaporn Suphawong tábornok elrendelte az eset kivizsgálását, melyet a Thai Királyi Légierő Repülésbiztonsági osztálya végez.

2 hozzászólás “Összeütközött két thai vadászgép”