|

Hamarosan megköttetik az indiai Mirage-szerződés

Az Indiai Légierő képviselőinek nyilatkozatai szerint már a következő hónapokban szignózhatják a Dassault Mirage 2000 típusú vadászbombázók 2,1 milliárd dollár értékű modernizációjáról szóló kontraktust.

2006 decemberében kapott nyilvánosságot először az indiai védelmi minisztérium azon kívánsága, hogy a Franciaországból beszerzett Mirage 2000-esek közül 51-60 darabot modernizálnak mintegy 2 milliárd dollár értékben. Később a darabszámszám 51-re, az összeg pedig 2,4 milliárd dollárra módosult. A jelenlegi szerződés 50 példány felújításáról szól 2,1 milliárd dollár értékben.

Az indiai Mirage 2000-esek modernizációja körül évek óta megy a huzavona, egyszer a franciák, másszor az izraeliek adtak jobb ajánlatot, sőt még a típus kivonása is szóba került, ám most végre pont kerülhet a történet végére.

Indiai Mirage 2000

Indiai Mirage 2000-es a Cope India 2004 gyakorlaton | Fotó: U.S. Air Force ,

A versengés végén a gallok kerültek ki győztesen, a szerződést várhatóan májusban írják alá a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint. A ratifikálást követően Franciaországban megkezdődhet az első gépek átalakítása, mely 4-5 példány elkészülte után Indiában folytatódik majd. Az összes indiai gépmadár Mirage 2000-5 Mk2 változatú lesz, megkapják az új RDY-3 radarberendezést is, továbbá fejlett adatátviteli rendszert is kapnak a gépek; az amerikai Link 16 szabvány kerül beépítésre.

A fegyverzet terén is történt változás. India olyan BVR (Beyond Visual Range – látóhatáron túli hatótávú) képességű rakétára tartott idényt, ami felveheti a versenyt az amerikai AMRAAM-mel. A MDBA által kínált Mica-család tagja, a Super 530 MRAAM radarirányítású rakéta felel meg leginkább a feladatra. A rövid hatótávolságú Magic II infrafejes irányítású fegyver is megtalálható a palettán, az eszköz bevetésekor a sisakkijelző nyújthat segítséget, amit szintén tartalmaz a modernizációs csomag.

3 hozzászólás “Hamarosan megköttetik az indiai Mirage-szerződés”

  1. üdv!

    Lehet, h velem van a baj, de az alábbi mondatot nem tudom értelmezni:

    „A MDBA által kínált Mica-család tagja, a Super 350 MRAAM radarirányítású rakéta felel meg leginkább a feladatra.”

    Egyrészt én csak Super 530-ról tudok. Másrészt a Super 530 és a Mica két dolog.