|

Franciáké az indiai Mirage modernizáció?

Elsőre talán furcsának tűnhet a kérdés, hiszen francia gépet miért ne a franciák modernizálnának? Csakhogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy itt most az avionikai rendszerek frissítéséről van szó és létezik egy kis ország nem is olyan nagyon-nagyon messze Indiától amit úgy hívnak, hogy Izrael.


Márpedig az izraeliek nem először modernizálnák más nemzet által megalkotott gép elektronikáját, ilyen téren elég komoly konkurenciát képeznek.

Ugyanakkor a francia Thales cég indiai részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy India Nicolas Sarkozy francia elnök pénteki látogatása során fogja bejelenteni, hogy a tenderen kizárólag francia cégek indulhatnak.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy az 51 Mirage 2000H elektronikai ráncfelvarrásának mintegy 1,5 milliárd Eurós összege csak úgy hipp-hopp a franciák ölébe hullik. Ha tényleg csak a franciák indulhatnak, akkor is komoly egyeztetések várhatóak és magának a szerződésnek az aláírása sem várható az idei év vége elött, de még az is elképzelhető, hogy az egész átcsúszik 2009-re.

A francia elnök egyébként nem a Mirage ügy miatt utazik Indiába. Látogatásának eredeti apropója annak a 600 milliós szerződésnek a véglegesítése lett volna, melyben India 197 helikoptert vásárolt volna az Eurocopter-től. Mint arról korábban beszámoltunk a még tavaly márciusban az Eurocopter által megnyert tendert a rivális Bell megtorpedózta arra hivatkozva, hogy nem volt megfelelően átlátható a beszerzési pályázat. Ennek hatására India újból meghírdette a tendert.

Szóval Sarkozy elnök ahelyett hogy véglegesítené a szerződést nem tehet mást, mint amennyire csak tudja, tolja az Eurocopter szekerét a Bell-el szemben. Illetve valószínűleg a 10+ milliárd Dolláros indiai vadászgép tenderről is beszélgetnek majd… Bár utóbbiban India Oroszország után egyik legnagyobb fegyverszállítója nem áll túl jól, hiszen a Rafale ára meglehetősen magas. A Thales indiai részlegének vezetője ezzel kapcsolatosan egyébként megemlítette, hogy a tenderre beadandó nevezések márciusi lezárta elött a franciák kirukkolnak még egy kiválló ajánlattal. Nos, ez majd kiderül…