|

Grizzly-ből jegesmedve

Bár sokaknak már elege van a kemény télből, az Airbus Military emberei kapva kaptak az alkalmon és nekiálltak az új fejlesztésű, kompozitépítésű teherszállító repülőgép, az A400M Grizzly „lefagyasztásának”.

Minden új típus rendszeresítése előtt egy komoly tesztprogramot teljesít, melynek részeként legtöbbször téli körülmények közepette is üzemeltetik a típust. Nos, a kemény tél jól jött az Airbus illetékeseinek, azonban ők még rátettek egy lapáttal, ugyanis kitelepültek a sarkkörre a nagyobb hatás érdekében. Az MSN0002 jelzéssel, vagy Grizzly 2 néven emlegetett második prototípus a hónap elején Svédország északi részére, Kirunaba látogatott, hogy bebizonyítsa, az ottani körülmények között is megállja a helyét.

A tesztelést végző gárda felszerelését és az A400M kiszolgáló berendezéseit egy Airbus A340-300 típusú repülőgép szállította a helyszínre, ahol -21 Celsius fok uralkodott. A sikeres próbák megnyitották az utat a további téli tesztek előtt, mely során már nem csak a hajtómű és a fedélzeti rendszerek funkcionálását ellenőrzik, hanem különböző konfigurációban hajtanak végre fel- és leszállásokat, valamint vészeljárásokat a rossz minőségű, havas-jeges pályára.