|

Megrongálódott egy francia Tiger Afganisztánban

Franciaország az afganisztáni missziójában tevékenykedő katonák támogatására 12 helikoptert állomásoztat az ázsiai országban. Ezek – hármas csoportokban – a következő típusok: EC725 Caracal, AS532 Cougar, SA341/342 Gazelle és EC665 Tiger HAP. Utóbbiak mind közül a legnagyobb harcértéket képviselők, s ilyetén módon nagyon vigyáznak is rájuk, ám a baleseteket soha nem lehet teljesen kizárni, főleg egy rendkívül veszélyes hadműveleti területen, mely ráadásul zord időjárási viszonyokkal is rendelkezik.

Még 2010 augusztusában számolhattunk be róla, hogy a három francia Tiger együttesen elérte az 1000. afganisztáni repült óráját, mely alatt 90%-os bevethetőségi arányt produkáltak, balesetekre pedig nem került sor. Sajnos ez a sorozat most megszakadt, ugyanis az egyik példány helyi idő szerint február 4-én 22:30-kor Kabultól 30 km-re, egy Suobi nevű település közelében földet érés közben komoly sérüléseket szenvedett. A személyzet két tagja túlélte a durva leszállást, az egyiknek könnyű lábsérülései vannak, a másik karcolásokkal megúszta. Mostanra mindkettejüket kiengedték a kórházból.

Francia Tiger egy CSAR-helikoptert kísér Afganisztánban (Forrás) ,

A francia fegyveres erők szóvivője szerint az esetre rendkívül rossz időjárási körülmények között, ráadásul éjszaka került sor, sziklás terepen. A Tiger HAP éppen egy koalíciós küldetésre indult: szállítóhelikopterek kísérete volt a feladata. Azt nem tudni, hogy technikai hiba is közrejátszott-e a balesetben, de az biztos, hogy ellenséges tevékenység nem történt. Az okok kivizsgálását megkezdték.

A francia helikopterek gyakran repülnek éjszaka és rossz látási viszonyok között is, mivel a földi csapatok támogatása során gyakran ilyen körülményekkel találkoznak, így a személyzet már tapasztalt volt ezen a téren.

Azt nem tudni, hogy a helikopter pontosan mekkora károsodást szenvedett, de egy ideig biztosan nem repülhet. Addig legalábbis biztosan nem, amíg át nem vizsgálták, esetleges műszaki hiba után kutatva.

One Response to “Megrongálódott egy francia Tiger Afganisztánban”