|

Elérték az 1000 repült órát az afganisztáni francia Tigerek

Mint ismeretes, a német és francia Eurocopter Tiger UH és HAP harci helikopterekkel súlyos műszaki problémák adódtak, elsősorban azok kábelezésével. A németek esetében ez olyannyira elviselhetetlenné vált, hogy az ország leállíttatta Tiger UH-inak szállítását. Ezzel szemben a franciáknál sikeres volt a problémamegoldás, olyannyira, hogy az afganisztáni misszióban lévő hasonló forgószárnyasaik nemrég elérték az 1000 repült órát.

A francia EC665 Tiger HAP (többcélú verzió) harci helikopterek mindössze hét hónappal a bevethetőségi bizonyítványuk megszerzése (2008 decembere) után, 2009 augusztusában kapták meg a működési engedélyüket az afgán hadszíntéren a NATO illetékeseitől. A három EC665-ös a Francia Hadsereg 5. Harci Helikopter Ezredének állományába tartozik. Ottani működésük sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy év alatt összesítve elérték – s azóta bizonyára túl is haladtak rajta – az 1000. levegőben töltött órát.

Egy francia Tiger HAP CSAR feladatú EC725 Caracalt kísér Afganisztánban (Forrás) ,

Bizonyára kevesen gondolnák, de a három helikopter bevethetőségi aránya a legendása zord és kegyetlen afganisztáni körülmények közepette is 90% felett volt az eddig kint töltött idő legnagyobb részében. A Tigereket kiszolgáló és karbantartó földi technikusokat dicséri, hogy komoly balesetre nem került sor. A forgószárnyasok feladatai között egyaránt megtalálható volt a felderítés, a járőrözés és a földi csapatok közvetlen támogatása is. Többször is együttműködtek a szövetséges taktikai csoportokkal (GTIA-k), mely küldetések során szintén elismerésre méltó teljesítményt produkáltak.

A siker részben a szervezetek közötti együttműködésnek is köszönhető. A Francia Hadsereg, a Francia Védelmi Közbeszerzési Hivatal (DGA), a Közös Védelmi Operációk Szervezete (OCCAR) és az EADS Eurocopter együtt biztosították a megfelelő feltételeket és a repülések sikerességét. A gyártó és a hadsereg között kötött szerződés értelmében az Eurocopter folyamatosan garantálta a megfelelő számú pótalkatrész és egyéb műszaki segédeszköz mindenkori rendelkezésre állását. Emellett egy csapat gyári mérnök is a helyszínen volt, hogy bármiben a hadsereg embereinek segítségére siethessenek.

A Francia Hadsereg 40 példányt vett át az Eurocopter Tiger HAP verziójából, valamint 18-at a közvetlen támogató feladatkörre specializált HAD-ból még 2008-ban. Azóta további 22-re adtak le megrendelést.