|

Folyamatban a Mistral szerződés előkészítése

A svájci Davos-ban éppen zajló Világgazdasági Fórum pénteki napján Dimitrij Medvegyev orosz elnök kitért arra is, hogy Oroszország üdvözli a Moszkva bevásárlását materializálni hivatott francia-orosz konzorcium felállást. Mint elmondta az együttműködés és a technológiák megosztása minden területen fontos, ami alól a védelmi szektor sem kivétel.

Az orosz államfő arra a január 25-én aláírt megállapodásra reflektált, melyet Nicolas Sarkozy francia elnök árgus szemei láttára írt alá Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes és a francia honvédelmi miniszter Allain Juppe és melyben a felek 4 Mistral-osztályú helikopterhordozó megépítéséről állapodtak meg.

Ez még természetesen nem a végleges szerződés, mindösszesen a 2010. december 24-én a franciákkal közölt orosz döntés után beinduló konkrét előkészítő folyamatok egyik eleme, egy kormányközi megállapodás. A végső tollvonásokig azonban még tisztázni kell dolgokat – például az orosz részvétel pontos mértékét az építésben.

Szecsin elmondása szerint a franciák által építendő első, illetve második hajóban 20 és 40 százalék körüli lesz az orosz részvétel, ami a negyedik, már Oroszországban megépülő hordozó esetében 80 százalék körülire kúszik majd fel.