|

Kronstadtban épülnek meg az orosz Mistralok

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a tavaly decemberében megrendelt Mistral-osztályú helikopterhordozók licencben készült felét Oroszország egyik legrégebbi és legnagyobb hajógyára, az Admiralitás Hajógyár építi majd meg.

Mint ismert az I. Péter cár által alapított hajógyár a Nyéva torkolatában, Szentpétervár területén található. Területfejlesztési célzattal azonban a városvezetésnek fájt a foga az értékes területre – olyannyira, hogy tavaly megállapodást kötött a United Shipbuilding Corporationnal, hogy még a folyamatot is pénzelik, csak vigyék el a hajógyárat az admiralitás és a Balti Flotta központjául szolgáló – Szentpétervár közigazgatási területének számító – Kotlin-szigetre, azaz Kronstadtba.


View Admiralitás Hajógyár in a larger map

A megállapodás igazából mindkét fél számára kedvező, hiszen míg a város hozzájut a hajógyár által elfoglalt értékes területhez, addig az USC Kronstadtban kedvezőbb logisztikai körülmények között létesíthet a jelenleginél modernebb, jobb lehetőségeket nyújtó hajógyárat.

Az orosz RIA Nyovoszti hírügynökség tegnap egy olyan nyilatkozatot hozott le, miszerint Moszkva direkt a Mistralok építése érdekében hajógyárakat létesít a Kotlin-szigeten. Az városból történő „kiebrudalás” bejelentése után az USC és a koreai STX között tárgyalások kezdődtek egy vegyesvállalat felállításáról, illetve kronstadti hajógyár létesítéséről, arról azonban nem szólt a fáma, hogy ez az Admiralitás Hajógyár költöztetéssel párhuzamosan eleve tervezett bővítését takarja-e, avagy attól független. A mostani bejelentésben említett beruházások kapcsán mindenesetre biztosan tudni lehet, hogy azok az Admiralitás Hajógyár részét képzik majd.

„Az új hajógyárak kifejezetten a Mistral-ok miatt lesznek megépítve, ám a későbbiekben nagy teher- és hadihajók építésére is hasznosítva lesznek.” – nyilatkozta a hírügynökség forrása hozzátéve, hogy az újonnan létesítendő hajógyárak tehát az Admiralitás Hajógyár részét képzik.

2 hozzászólás “Kronstadtban épülnek meg az orosz Mistralok”