|

Hivatalosan is megrendelték a Mistralokat az oroszok

Az utóbbi cirka másfél év folyamán a több helyen is a „biztosítékot kiverő” francia lépés, nevezetesen Mistral-osztályú helikopterhordozóknak Oroszországnak történő eladása számtalan alkalommal szerepelt már híreink között.

Nos, az év vége felé szálldogáló hírekből már tudni lehetett, hogy vége a technológiai transzfer kérdése miatti „rétestészta húzogatásnak”, a háttérben célegyenesbe érkeztek a részletekről szóló csatározások és a nyáron bedobott – elvileg úgymond kamutender eredményhirdetésére hamarosan sor kerülhet.

Moszkvában úgy gondolták, hogy az eredmény bejelentését teszik a franciák karácsonyfája alá: az orosz államfő, Dimitrij Medvegyev december 24-én telefonon értesítette Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy a helikopterhordozók szállítását a francia DCNS és az orosz United Shipbuilding Corporation (USC) által alkotott konzorcium nyerte el.

A hírek szerint Moszkva 2011 januárjában már át is utalja az összeg egy részét, biztosítva az első hordozó építésének megkezdését. A szerződés értelmében erre – a korábban beharangozottaknak megfelelően – 36 hónapon belül, várhatóan 2013 végén kerül sor. Az orosz közreműködéssel megépülő első két orosz Mistral építője, a dél-koreai STX csoport európai szárnya, az STX Europe lesz. Az USC szóvivőjének elmondása szerint a Saint-Nazaire-ban megépülő első két hajó építéséből Oroszország 20 százalékban veszi ki a részét. A szerződés értelmében későbbiekben további 2 hordozó épül meg licenceben a szentpétervári Admiralitás Hajógyárban.

FS Mistral

Az FS Mistral végső összeállításának helyén, Brest-ben. A DCNS a francia Mistralok hátsó felét, az STX az első felét építette. Hogy az Orosz Haditengerészetnek szánt változatokat teljes mértékben az STX Chantiers de l’Atlantique hajógyára végzi majd, vagy szintén megosztottan, arról nem szól a fáma. ,

52 hozzászólás “Hivatalosan is megrendelték a Mistralokat az oroszok”

  1. Minden bizonnyal oroszok utóbbi időben jó vevői a franciáknak.
    Francia autó gyárak is kezdenek megjelenni orosz földön.
    Ok kettős egy részt az orosz pia másik a kínai piac ott van a szomszédban.

    Előbb vagy utóbb a németek is követik a franciákat.

  2. Ez a hajó üzlet egyrészről azért jó mert EU-n belül precedenst teremt.

    Ez után egy angol vagy egy német kormánynak könnyebb elfogatta ni a parlamentjével ha oroszoknak valami komolyabb fegyver rendszert akarnak eladni. Ez igaz a csúcs technika területére is.

    Kedvezményezte gáz és a kemény valuta ma minden európai országnak jól jön

  3. Az igen akkor elég szép kis haditengerészettel büszkélkedhetnek majd az oroszok .Meg beígértek még valami új lopakodó hajót is aminek súlya 10 000 tonna lesz , ezek mellé még jön 3 modernizált csata cirkáló .
    Bár én ebből a 4 hajóból kettőt szereznék be és le állítanám a szu-34 gyártását , a szu-27szm-ből csak 100 modernizálnék és több pénzt költenék a szu-35 és a pakfa gyártásába .

  4. Dudi

    Roni-nak az a baja Szu-34 hogy nagyon nagy gép.

    Kevesebb fér el belőle mint a hajó fedélzeti 29-ből és annyival több fegyvert nem vihet.

    Alapvetően érthető az orosz álláspont.

    Ballisztikus rakéták tartósabb elrettentő erő mint egy nagy légierő.
    Valamint nem késztet senkit fegyverkezési versenyre.

    Lényegébe mindegy hogy 1 vagy 2 hidrogén bomba kapja el Pekinget.

    Hadi tengerészet meg azért kell hogy a vitatott területeken erőt tudjon kifejteni. Ezek általában szigetek stb. Valamint Északi sark kör.

    Valamint az oroszok kontrollált újra fegyverzést folytatnak.
    Jelenlegi ereje nagyobb ütemű fegyverkezést engedne meg.

  5. Ezzel a flottával az USA után lesznek.
    Nagyon sok államot belehet fenyíteni. Nagypéter, Kuznyecov, 1-2 Mistral pár cirkáló és és korvettből egy komoly flotta köteléket tudnak a mozgatni. Ha egyszerre 2 Kirovot is bevetnek egy flotta kötelékbe az egy pár flótát agyon csapna.

  6. Nem semmi…Az oroszoknak van tapasztalata helikopterhordózók üzemeltetésében, vagy ezek lesznek az első ilyen kategóriájú hajói? Amire kíváncsi vagyok még, hogy milyen támadóhelikoptereket akarnak rendszeresíteni rajtuk. Ka-52?

  7. Nekem az a bajom a szu-34-sel hogy azzal nem igen fenyíthet be vele senkit se .
    Gyenge légierő mellett olyan haszontalannak tűnik a szu-34-es.
    Ha egy adott ország felett nincs légi győzelem akkor hiába gyártottad a szu-34-est egy szart sem érsz vele.
    Amennyi szu-34 átadtak az már most elég lenne a légierő számára azokat be lehetne vetni hajók ellen moszkit rakétákkal vagy azzal a rakétával amit Indiával fejlesztett közösen .
    A mistral fedélzetén a Ka-52-ek lesznek rendszeresítve.

  8. Roni

    Szu-34 állományt kár hajók ellen pazarolni a földi csapatoknak és deszant csapatoknak nagy szüksége van rájuk.

    A Flotta ereje bőven elegendő egy másik flotta ellen.

    Orosz flottának egyedül a USA flottája okoz gondot.

    A többit hullám sírba küldenék. Erő összpontosítás esetén minimális veszteséggel.
    Kuznyecsov ad egy ideig távol légi fedezetet az egy 1-2 tucat Sz-33 gyorsan lelehet söpörni de az is időbe telik.

    Addig Kírovok és a Ukraja féle cirkálók bármilyen flótát megtizedelnek.

    Ez talán értendő lenne egy egyesített EU-S flótára is ami 3 anyahajóval rendelkezne
    A kisérő LADA-dákról nem is beszélve

  9. Roni

    A Szu-34 nem haditengerészeti gép nem hajók ellen van.Ugyan az a szerepköre mint az F-15 E nek.

    Ami a vadászokat illeti:meg tudja magát védeni.A légiharc kapacitása 100%-os az oroszok arzenálját tekintve(integráltak rajta sisakcélzót,R-73 és R-77 rakétát is a radarja 90km-ről derít fel egy vadász méretű célt ami ma már nem kiemelkedő de az R-77 hatótávját figyelembe véve tökéletesen elég)a manőverező képessége pedig nem sokkal ,marad el a Szu-27 -től ezenkívül van rajta elektronikai zavarórendszer is.Ez azt jelenti,hogy jobb BVR képességgel és nagyobb túlélési eséllyel rendelkezik minden tekintetben mint egy Szu-27 Szm…

    „Ha egy adott ország felett nincs légi győzelem akkor hiába gyártottad a szu-34-est egy szart sem érsz vele.”

    Az oroszok nem a NATO vagy Kína ellen fegyverkeznek(velük nem fog háborúzni).Nekik az elkövetkezendő évtizedekben hasonló konfliktusokra kell készülnie mint a 2008-as Grúzia elleni háború márpedig egy ilyen konfliktusban nagyobb szükség van egy F-15 E feladatkörű Szu-34-re mint egy F-15 C/D feladatkörű Szu-27 Szm-re vagy Szu-35Sz-re.

  10. OFF
    valaki okos konkrétan írja már le,hogy a CBG,CG,DDG,DDH,DD rövidítések milyen hajóosztályt takarnak mert ugye az angol különbséget tesz romboló és irányított rakétás rombolóközt holott a magyarban ez egy hajóosztálynak felel meg.

    Előre is köszönöm!

  11. „Orosz flottának egyedül a USA flottája okoz gondot.

    Azért ilyen meredek kijelentés előtt rápillantottam volna egy picit a japán flottára is…”

    Nem csak a Japánra. Nekem mindig csuzima jut eszembe az Orosz flotta jelenlegi állapotáról. Tény 10éves távlatban más lehet a helyzet de 10év múlva nem csak az Orosz flotta lesz lényegesen erősebb a jelenleginél. És akkor nem osztottam el az Orosz terveket semmivel márpedig a tapasztalat szerint nem is kicsit kéne…

    dudi: wiki?

  12. dudi: én szétnéztem a magyaron is:)

    Carrier battle group (CVBG)
    CV: repülőgép-hordozó
    CVS: segéd repülőgép-hordozó
    CVA: támadó (flotta) repülőgép-hordozó
    CVN: nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó
    CVAN: nukleáris meghajtású támadó repülőgép-hordozó
    Irányított rakétás rombolók amerikai jelzése: DDG.
    Hagyományos fegyverzetű rombolók jelzésük: DD.
    kísérő romboló DDE
    flottillavezető romboló DL
    radaros romboló DDR
    Nehézcirkálók CA (páncélos cirkáló)
    Könnyűcirkáló CL
    Légvédelmi cirkálók CLAA
    Átalakított, irányított rakétás cirkáló CAG = irányított rakétás nehézcirkáló, CLG = irányított rakétás könnyűcirkáló
    Parancsnoki cirkáló CLC
    Irányított rakétás cirkálók CG

  13. I

    Köszönöm,nekem a magyar eszembe sem jutott.Nem vagyok perfekt angolból de még fordító program nélkül is több hasznos információt találok angol wikin mint a magyaron, de úgy látszik érdemes azt is használni.

  14. „Orosz flottának egyedül a USA flottája okoz gondot.
    Azért ilyen meredek kijelentés előtt rápillantottam volna egy picit a japán flottára is…”

    Japán flotta… ez valami vicc akar lenni, Molni? Gondolom, az AEGIS rendszerrel felszerelt rombolóikra céloztál, de ez önmagában nulla! Vesd össze a 2 ország tengeralattjáró flottáját is: eleve mit ér az AEGIS, ha az Akulák vetőcsöveiben ott figyel 4-4 atomfejű torpedó is? Aztán ott vannak az Oscar-II. SSGN tengók, amelyeket full CVBG-k elpusztítására terveztek. Ezeknek mekkora probléma egy Kongo class romboló? Ezen kívül a Slava cirkálók „Basalt” és az Udaloy rombolók „Sunburn” rakétáit sem illik figyelmen kívül hagyni, mert „kissé” gyorsabbak, mint mondjuk egy Harpoon amely ellen a japók tréningezni szoktak. És akkor még szó sem esett a nagyhatótávolságú tengerészeti bombázókról, amely nem is létező kategória a japánoknál. TU-95 Bear, TU-22 Backfire, stb. Szóval, egy „új Csuzima” esetén elég kemény revansot venne az orosz flotta. Ténylegesen úgy van, ahogy az előző postoló írta: van az USA flotta, azután óriási szakadék, majd jönnek az oroszok, utánuk egy kisebb szakadék, és csak ezután jöhet bármely más ország haditengerészete, ha a teljes összképet vizsgáljuk…

  15. White wrote:
    „Nem semmi…Az oroszoknak van tapasztalata helikopterhordózók üzemeltetésében, vagy ezek lesznek az első ilyen kategóriájú hajói?”

    Nem, létezett a ’70-es,’80-as években egy saját fejlesztésű helikopter hordozó, a Moskva osztály. Mondjuk úgy, hogy finom szólva nem váltotta meg a világot, ahogy kortársai, a Kiev osztályú hordozók sem, amelyeket a szovjet terminológia „ferde fedélzetű cirkáló” néven emlegetett! :-)) Szóval nem véletlen, hogy ebben a kategóriában inkább egy már jól bevált model licensz alapú gyártása mellett döntöttek, a saját fejlesztés helyett…

  16. A Moszkva osztály(pocsék tengerállóság)valóban csődöt jelentett ellenben a Kijevekből lehetett volna értelmes kb az Invincible-osztály képességeivel megegyező hajó ha lettek volna értelmes vadászgépek rajta a JAK-ok helyett.

  17. Kuril szigeteknél ki pattan valami.

    Oroszok egyesíttet flottával jelennének meg ott a japánokkal szembe.

    Két hadrendbe lévő Kirov vezetné a köteléket hózzá jönne a pár Slava osztály cikáló és a többi valamint a Kuznyecov a maga 1-2 tucat Szu-33 sával.

    Amíg a háború nem eszkalálódik addig orosz flotta a győztes, ha a Japánok nem visszakoznak és bevetik a védelmi légierőjüket.
    Akkor meg nagy 3 világ égés szaga lenne a dolognak.
    Akkor Iván beveti a nukikat.
    Valamint akkor képet kapna az ember mit is ér az orosz stratégia bombázó erő.

    EZ ami írok erő fikció nagy flották most nem mennek egymásnak.
    Japán is inkább kiegyezik az oroszokkal. Senkinek nem éri meg a háború!

  18. Lényege e okfejtésből is kitűnik. A világon pár erő légierő.
    Orosz légierőnek 30-500 új gépre lenne szüksége hogy ezeket a légierőket semlegesítse ami nagy pénz. Semmit se garantál.

    Addig egy Topol-M vagy annál fejlettebb ballisztikus rakétát könnyebb össze dobni. Az oroszoknak rakéta technikába most is nagyon ott vannak.

    Ezért ez az elsődleges az oroszoknak. Az elrettentés.

    Flotta meg a kisebb államokkal szembeni érdek érvényesités

  19. Japán flotta… ez valami vicc akar lenni, Molni? Gondolom, az AEGIS rendszerrel felszerelt rombolóikra céloztál, de ez önmagában nulla!

    Van ott helikopter meg haditengerészeti légierő. A legtöbben meg elfelejteik, hogy az igencsak lesoványodott állomány az orszoknál hány felé oszlik szét. Mert van atlanti flotta, csendes óceáni és van fekete-tengeri is…

    Vesd össze a 2 ország tengeralattjáró flottáját is: eleve mit ér az AEGIS, ha az Akulák vetőcsöveiben ott figyel 4-4 atomfejű torpedó is?

    N+1-szer leírtam, hogy az atomfegyverekkel nem számolok, mert nem tekinthetőek bevethető fegyvernek. Ha atommal lövöldöznek, akkor a Föld lakosságának a fele induljon el a temetőben, hogy időben oda is érjen…

    Aztán ott vannak az Oscar-II. SSGN tengók, amelyeket full CVBG-k elpusztítására terveztek. Ezeknek mekkora probléma egy Kongo class romboló?

    Ezekből mennyi is van? Mennyi hadrafogható? Mennyi gyakoroltak valük mondju RIMPAC szintű gyakorlatokon?

    Kicsit unalmas, hogy n+1-szerre ugyanaz a téma előjön…

  20. Dudi wrote:
    „…a Kijevekből lehetett volna értelmes kb az Invincible-osztály képességeivel megegyező hajó ha lettek volna értelmes vadászgépek rajta a JAK-ok helyett.”

    Nos, ez hamarosan kiderül… Ha minden igaz, 2012-ben végre átadják az indiánoknak a hajdani Kiev osztály egyik tagját, az Ex-Gorskov hordozót. Nem a Yak-38 Forger gépek lesznek rajta, hanem a MiG-29K típus, úgyhogy minden adott lesz ahhoz, hogy kiderüljön, ér-e annyit ez a hajó, mint az angol Invincible osztály…

  21. „Japán flotta… ez valami vicc akar lenni, Molni? Gondolom, az AEGIS rendszerrel felszerelt rombolóikra céloztál, de ez önmagában nulla! Vesd össze a 2 ország tengeralattjáró flottáját is…”

    A terület zártásága miatt tengó területen nehéz bármire is tippelni itt mégis simán mernék fogadni pl a Japán Soryure a legmodernebb „Improved” Akulaval szemben is. A csattogos orosz szörnyekröl meg had ne nyilatkozzak…. :)

  22. Fade

    A terület zártsága miatt nem SSN-eket használnának az oroszok hanem KILO-kat amik sokkal halkabbak bármelyik atom tengó.

    Killer Clown

    Én az eredeti Kijevre gondoltam ami még nem volt teljes értékű hordozó.Szerintem nem kétséges,hogy az átalakított Gorskov+ MIG-29K/KUB sokkal jobb lesz mint az Invincible + Harrier páros.

  23. Molnibalage wrote:
    „A legtöbben meg elfelejtik, hogy az igencsak lesoványodott állomány az oroszoknál hány felé oszlik szét. Mert van atlanti flotta, csendes óceáni és van fekete-tengeri is…”

    Sőt, Balti Flotta, és Kaszpi Flottilla is. Csak te meg azt felejted el, hogy a konfliktusok nem percek alatt szoktak ennyire kiéleződni, különösen nem a háborús szintig. Márpedig ha melegszik a pite, akkor az Északi Flotta harci köteléke 2 hét alatt simán átér a túloldalra. Benne Kirov, Slava, Udaloy, Sovremenny, Akula, Sierra, Oscar-2. stb, ami csak szem-szájnak ingere. (A Kuznetsovot jobb ha otthonhagyják!) Az eleve nagyon erős Csendes-Óceáni Flotta pedig ugye helyben van. Ezalatt a két hét alatt át lehet telepíteni más orosz régiókból az ázsiai térségbe egy csomó légtérellenőrzőt, tankergépet, és még több Tu-22 Backfire tengerészeti bombázót is, a „hónuk alatt” a legújabb modifikációjú Kingfish rakétákkal, amely a megnövelt hatótáv mellett sea skimmer üzemmódban támad. Megnézném, hogy mire megy az Aegis a tenger felszíne felett 2-3 méterrel közeledő rakéta rajjal…

    „Ezekből mennyi is van? Mennyi hadrafogható? Mennyi gyakoroltak velük mondju RIMPAC szintű gyakorlatokon?”

    Segítek, hiszen úgy tanul a gyerek, ha kérdez! :-)) Tehát Oscar-II: Jelenleg 6 egység aktív, K-119, K-150, K-186, K-266, K-410, K-456. Egy további egység most van nagyjavításon. Hogy mennyit és főleg mit gyakoroltak, arról annyit lehet tudni amennyi publikus, ennél többet csak az USA tengerészeti hírszerzése tudhat, jó esetben. Egy dolgot azért érdemes megemlíteni: tavaly a Flotta legjobb teljesítményt adó egységének járó kitüntetést a K-186 „Omsk” nevű Oscar-II. SSGN tengó kapta. Persze tudom, ez nem sokat jelent, hiszen az általad jogosan „lesoványodott” jelzővel illetett Orosz Haditengerészet már „csak” 563 aktív egységgel rendelkezik, a Nagy Pétertől a tengókon át, az utolsó vontatóhajót is beszámítva. Ilyen kevés hajó között tényleg nem nagy kunszt a legjobbnak lenni… :-))

  24. az orosz légierőnek 500 új gépre lenne szüksége hogy semlegesítse ezeket a légierőket.

    Igen nagy pénz és ahogy dudi leírta 3 helyen ál az oroszoknak a légierő .
    Azt azért még hozzá teszem hogy nem kis db számú gépet fognak modernizálni 2020-ra többször leírtam de elmondom bővebben.
    150 mig-29SMT
    80 db szu-34
    150 szu-27sm
    70 pakfa
    100 mig-31
    60 szu-24
    26 mig-29k
    30 mig-35
    2015-re beígértek 48 szu-35 hogy utána rendelnek e még maguknak azt nem tudom.
    150 db szu-25sm
    60 db tu-22
    2015-re átadnak 16 szu-30mk2
    17 db tu-160

  25. Roni wrote:
    „17 db tu-160”

    Várjunk csak… most van rendszerben 16 darab Blackjack. Ha úgy érted, hogy ehhez jön még 2020-ig további 17 darab, akkor sokallom, illetve túl ambíciózusnak érzem. Ha viszont úgy érted, hogy a mostani 16 db.-os állományhoz csak plusz egy gép érkezik, akkor meg keveslem. Az eredeti program szerint ugyanis kétévente készül el egy teljesen új Blackjack, és eddig nem olvastam semmi olyasmit, hogy ezt a mennyiséget felfelé vagy lefelé korrigálni akarnák…

  26. Én évente egy új Blackjacke-et(Beauty) tudok.De a miket most gyártanak azok alapból modernizáltak lesznek.Ivánék úgy tartják fent a szükséges mennyiséget,hogy amint a csapatokhoz kerül egy új gép elküldenek nagyjavítás/modernizációra egy régebbit helyette így nem esik ki azért bevethető gép mert valamelyik éppen a hangárban áll(ez nagy problémát okozott a gyártás újraindítása előtt).

  27. Kösz Clown az infót! Ezek szerint nincs nagy tradíciója ennek a kategóriának náluk, úgyhogy biztos beletelik néhány hadgyakorlatba, mire rájönnek minden finomságra amire a hajó képes. Egyébként a technológia transzferbe beletartoznak azok a tapasztalatok is, amit mondjuk a francia haditengerészet szerzett vele? Vagy azért ennyire nem pajtik ők sem? xd

  28. Minek ennyi gép?

    Ha úgy gondolkoznak mint most hogy a velük hasonló szinten lévő államokkal úgy se háborúznak mert ha igen az atom háború és 100-200 repülő ide vagy oda már nem számít.

    Akkor elég nekik max 300 gépes flotta jó ideig.

    300 géppel a környéküket rendbe lehet tartani.
    Valamint 300 db vagy annál kevesebb gépnél erőforrás takarékos ami van annak meg meglehet teremteni a komplett háttér rendszerét.

    Értem ez alatt minden gép zárt légkondis hangár, megfelelő fegyverezet stb.

    Ami meg marad pénz az kutatás fejlesztésbe és magas szintű ipari technológiákba fektessék be.

  29. tu-160.

    Ezek a gépeket kellene csak meghagyni mint nehéz bombázó B-1 hasonló képességekkel.

    Mostani állomány szépen megfelezném és új Tu-160 C verzióból gyártatnák 20db.

    Értem az új verzión kompozit alkalmazása új hajtóművek amelyek hatékonyabbak kisebb a infra jelük.
    Radar abszorbens bevonat szép nagy gép elektronikai hadviselési eszközök elférnek. Szu-34 nél alkalmazott zavaró konténerekből vagy 5db beépíteni és még + nyalánkságokat.

    Akkor lenne nekik egy komoly 4.+ bombázójuk ami ráadásul 2x hangsebesség üzemel.
    Terep követő radar, új fázis vezérlésű radar

  30. Márpedig ha melegszik a pite, akkor az Északi Flotta harci köteléke 2 hét alatt simán átér a túloldalra.

    Télen is mikor nem hajózható odafent semmilyen víz?

    A túloldalon az infrastruktúra is fel van erre készülve?

    Benne Kirov, Slava, Udaloy, Sovremenny, Akula, Sierra, Oscar-2. stb, ami csak szem-szájnak ingere. (A Kuznetsovot jobb ha otthonhagyják!) Az eleve nagyon erős Csendes-Óceáni Flotta pedig ugye helyben van. Ezalatt a két hét alatt át lehet telepíteni más orosz régiókból az ázsiai térségbe egy csomó légtérellenőrzőt, tankergépet, és még több Tu-22 Backfire tengerészeti bombázót is, a “hónuk alatt” a legújabb modifikációjú Kingfish rakétákkal, amely a megnövelt hatótáv mellett sea skimmer üzemmódban támad. Megnézném, hogy mire megy az Aegis a tenger felszíne felett 2-3 méterrel közeledő rakéta rajjal…

    “Ezekből mennyi is van? Mennyi hadrafogható? Mennyi gyakoroltak velük mondju RIMPAC szintű gyakorlatokon?”

    Segítek, hiszen úgy tanul a gyerek, ha kérdez! :-)) Tehát Oscar-II: Jelenleg 6 egység aktív, K-119, K-150, K-186, K-266, K-410, K-456.

    Ez azt jelenti, hogy kb. két, de legfeljebb 3 hajó lehet egyidőben tengeren. Javaslom nézd meg, hogy a jenkiknél mit jelent a rotációs szolgálat időben lebontva. Az ő lehetőségeik picit túl vannak az oroszokén…

    Orosz Haditengerészet már “csak” 563 aktív egységgel rendelkezik, a Nagy Pétertől a tengókon át, az utolsó vontatóhajót is beszámítva. Ilyen kevés hajó között tényleg nem nagy kunszt a legjobbnak lenni… :-))

    Akkor a US Naby ilyen szemlélettel meg 5000-rel, mert a Parti Őrség is félig meddig hozzájuk tartozik…

  31. 500 gép jól mutat a csillaghangárakba. Mű holdak 1 osztályú csoport képeket csinálnak majd.

    De az az 500 gépből hány fog repülni és a pilótáknak mennyi rep. órája lesz. Az más kérdés. Gyárilag lehet beléjük rakni nemzetközi szinten is magas szintű rendszereket de csillaghangár azokat szépen tökre teszi.

    Oroszoknak legyen csak 150 db FAK_FA-ja meg 150 Szu_35MB-je, 60-70 db Szu-34-se, valamint a Mig-31 legyen ott nekik 100-150 bevethető állapotba.

    Ennyi bőven elég nekik. Akkor legyártottak 2030-2050-ig 370db gépet.

    Nem rosszabb a helyzet mint ha 500db gépük lenne.
    Akkor ha ezek a gépek akklimatizált hangárt kapnak. Pilótáknak van 100-120 repült órája egy évben a gépeken.
    Valamint van normális fegyverez hozzájuk.

    Ebben az esetben a kevesebb több. A Több a kevés.

    Valamint az orosz gazdaság is tud fejlődni és megjelenik erősödik feldolgozó ipar ami kész és félkész termékeket állít elő.
    Akkor a haderő egy szinten sokáig fent tartható.

  32. „Télen is mikor nem hajózható odafent semmilyen víz?”

    Szerinted viccből csináltak atommeghajtású jégtörőket??

    „A túloldalon az infrastruktúra is fel van erre készülve?”

    A SZU idején kb akkora volt a Csendes-óceáni flotta mint a mai teljes orosz flotta van hova kikötni és van mivel ellátni a hajókat.

    „Ez azt jelenti, hogy kb. két, de legfeljebb 3 hajó lehet egyidőben tengeren.”

    Valószínűleg egy háborúra készülve nem a békeidős mennyiség van bevethető állapotban.

  33. „Javaslom nézd meg, hogy a jenkiknél mit jelent a rotációs szolgálat időben lebontva. Az ő lehetőségeik picit túl vannak az oroszokén…”

    Basszus, néha tényleg nem értelek. Javaslom, olvass vissza, mielőtt reagálsz valamire! Hogy jönnek most ide az amerikaiak lehetőségei a rotációs váltások területén? :-)) Amihez én hozzászóltam, az egy orosz-japán deathmatch, ha úgy tetszik, egy Chuzima-i visszavágó. Ennek semmi köze Amerikához, Új-Zélandhoz, vagy a székely fafaragási motívumokhoz…

    „Akkor a US Navy ilyen szemlélettel meg 5000-rel, mert a Parti Őrség is félig meddig hozzájuk tartozik…”

    Ez megint hülyeség. Az Orosz Föderációnak is van Parti Őrsége, külön szervezet, pont úgy, ahogy az Egyesült Államokban is elkülönülnek. Ez az 563 egység a jelenleg, 2010-ben az Orosz Haditengerészetnél aktív szolgálatot ellátó hajók száma. Tehát nem kivont, tartalékba helyezett, felújítás alatt álló, stb, hanem szolgálatot ad. A Parti Őrség technikai állománya ebben nincs benne. Természetesen ez nem mind harci egységet jelent, ezért írtam, hogy a hatalmas Kirov-tól, a tengókon át, az utolsó tengerészeti vontatóig és tankerig, minden benne van. Szerintem még így is elég impozáns, különösen úgy, hogy valóban sokkal kisebb flottát tartanak fent, mint 20-30 éve…

    „Télen is mikor nem hajózható odafent semmilyen víz?”

    Ugye arról az országról beszélünk, amelynek a világon egyedülálló nukleáris jégtörő flottája van, olyan, amilyen pl. az USA-nak sem volt soha, és nem is lesz! És nem csak a hazai vizeket jégmentesítik ezek a hajók: jópár Antarctica expedíción is az Atomflot segített be a csúcstechnológiájukra oly nagyon büszke nyugati kutatóknak, hogy egyáltalán el tudjanak jutni a kutatási területükre…

  34. Szerinted viccből csináltak atommeghajtású jégtörőket??

    Igen, a más olvadt és vékonyabb jég ellen. A jégtörő nem azt jelenti, hogy korlátlanul minden jéggel megbírkozik. Egyébként tudod te, hogy mennyi a haladási sebesség ott, ahol a jégtörő már a képességei végén jár? 20 mérföld / nap, de lehet kevesebb is. Hamarbb körbeérne a flotta a Szuezi csatorna irányában…

    A SZU idején kb akkora volt a Csendes-óceáni flotta mint a mai teljes orosz flotta van hova kikötni és van mivel ellátni a hajókat.

    Jah, persze. Az orosz klíma olyan sajátos, hogy a rohadás éveiben csak a hajók és tengók süllyedtek el a kikötőkben, de a reptereiket és egyéb infrastruktúrtá nem érintették. Ugye rémlik még az, mikor orosz tengerészgyalogosok (?) ruccantak át, hogy kapcsolják vissza a villanyt, mert különben a reaktorok hűtésével pár tengón nagy baj lehet? Na, ennyire volt pénz a létesítmények karbantartására…

    Szerinted akkor milyen állapotban vannak? Mitől ne lennének annyira szétzuhanva, mint a flotta? Láttál te már átlagos orosz repteret fotón? Pusztulás mindenhol. Kettőt találhatsz, hogy miért zárnak be egy rakás támaszpontot meg repteret és miért vonják össze az állományt. Azért, mert így legalább a kevesebb meglevő állaga megtarható valamilyen szinten.

    Nem igaz, hogy egyesek ennyire nem képesek látni a nagy összképet annak ellenére, hogy évek óta idejárnak. Semmit nem szedtek fel magukra ezidő alatt…? [fejvakarás]

    Valószínűleg egy háborúra készülve nem a békeidős mennyiség van bevethető állapotban.

    80%-os bevethetőségnél elég nehéz többet kihozni és ehhez is hónapok megfeszített folyamatos munkája és töménytelen pénz kell. A hajók egy része mindig tervszerű karbantartás alatt áll, a fizia törvényszerűségein nem lehet változtatni. Persze ki lehet küldeni őket nem toppon levő állapotban, de kínos az, ha harctecvékenység közben megy tönkre valami.

  35. Ugye arról az országról beszélünk, amelynek a világon egyedülálló nukleáris jégtörő flottája van, olyan, amilyen pl. az USA-nak sem volt soha, és nem is lesz!

    Talán mert nics szükségük rá? Azért komolyan mondom, hogy rámjön a röhögőgörcs a „soha nem is lesz” részen. Arról az országról beszélsz, ami pár évvel a SZU előtt rakott össze nuki tengót, meg jó sok mást. Pusztán elhatározás kérdése lenne, csak jenki haditengerészeti támaszpont és fontos kereskedelmi útvonal nem vezet keresztül olyan területeken, ahol jégtörő kell.

    A tudományos projektekhezm meg olcsóbb bérelni. Ők nem a kinek nagyobb a **** versenyt szeretik, hanema „mi az olcsóbb” szemlélet a nyerő. Bagó pénzért lehet orosz hajót bérelni ahhoz képest, hogy legyártsanak, mondjuk 2 ilyen hajót…

    És nem csak a hazai vizeket jégmentesítik ezek a hajók: jópár Antarctica expedíción is az Atomflot segített be a csúcstechnológiájukra oly nagyon büszke nyugati kutatóknak, hogy egyáltalán el tudjanak jutni a kutatási területükre…

    Lásd fent.

    Szezont kevered a fazonnal…

  36. „Talán mert nics szükségük rá? Azért komolyan mondom, hogy rámjön a röhögőgörcs a “soha nem is lesz” részen. Arról az országról beszélsz, ami pár évvel a SZU előtt rakott össze nuki tengót, meg jó sok mást. Pusztán elhatározás kérdése lenne, csak jenki haditengerészeti támaszpont és fontos kereskedelmi útvonal nem vezet keresztül olyan területeken, ahol jégtörő kell.
    A tudományos projektekhezm meg olcsóbb bérelni. Ők nem a kinek nagyobb a **** versenyt szeretik, hanema “mi az olcsóbb” szemlélet a nyerő. Bagó pénzért lehet orosz hajót bérelni ahhoz képest, hogy legyártsanak, mondjuk 2 ilyen hajót…”

    Oké, mondok mást: februárban utoljára startol el a Space Shuttle. És azért csak februárban, mert a jó ég tudja, hányszor el kellett már halasztani a búcsúrepülést. A lényeg: mivel az utódja még sehol, 2011-től akkor mehet amerikai az űrbe, ha az oroszok hajlandók őket felvinni, jó pénzért, vagy szívességből! „Egyedüli szuperhatalom” mi, vazze… :-))

  37. Nincs olyan h szuper hatalom ha lenne akkor 1 Országból állna a föld… Azt mindenki mondja h Amerika az és lefikáztok Oroszországot stb…Tudomásom szerint eddig még Oroszországot senkinek nem sikerült legyőzni kérdem én ha ennyire erős az amerikai hadierő akkor miért nem háboruzot vele?????? Pont amiatt mert mert tart tőle de ez mind 2 félre értem…A másik az összes tudós aki Amerikában van az nem is amerikai származású alapból az a nép hülye csak eddig volt pénzük, igy megtudták fizetni a jó bevándorolt tudósokat….

    Én véleményem szerint Oroszország „Kína” miatt készül, mert ügye bár sokat fejlődik sőt a gazdasági válság idején Kína kölcsönt adott USA-nak és nem ‘kevesett’…

    Azt is olvastam h nem lenne atom háború sztem 1x már Usa haszálta atomfegyvert igy nem tartom kizártnak h még1x megtenne!!!

  38. A grúz-orosz háború alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Oroszországnak partraszállító hajókra van szüksége. A Mistralokból azonban a Fekete tengeri flotta nem fog kapni. Az Északi és a Csendes óceáni flotta ( Kurlli szigetek védelme)fog kapni. A Fekete tengeri reménykedik, hogy a Mistral-tól sokkal kissebb,Ivan Gren (vízkiszoritás max.6000 tonna) kapnak.