|

Orosz helikopterhordozó vásár – tender is lesz?

A már úgymond lezsírozott, Oroszország több szomszédjának és (köztük) több NATO tagállam kedélyeit borzoló „technológiai know-how” jellegű bevásárlás a közelmúltban fordult a célegyenesbe, mikor is Párizs végső áldását adta a Mistral-üzletre, melynek keretén belül „Franciaország legalább két fejlett technológiájú partraszállást támogató és helikopter-hordozó hajót épít az Orosz Haditengerészetnek”.

A Mistral-osztályú Tonnerre

A Mistral-osztályú Tonnerre ,

Mit közöl le erre minap a Kommerszant? Konkrétan azt, hogy az orosz védelmi minisztérium a folyamatban lévő Mistral-üzlet mellett tendert ír ki egy helikopterhordozó beszerzésére.

Mint nem is olyan régen írtunk róla, a United Shipbuilding Corporation a francia üzlettel szembemenő javaslattal állt elő: az orosz hajógyárakat tömörítő szervezet dél-koreai licence alapján (Dokdo-osztály) 3 év alatt építene hordozót orosz hajógyárakban.

A védelmi minisztérium a figyelemfelkeltőnek titulálás ellenére igen hűvösen fogadta, kvázi elutasította a francia ajánlatnál egyébként drágább javaslatot (egy olvasható összeg: 500-700 millió vs. 430-540 millió). Amit cserébe az USC a Szövetségi Versenyhivatal felé fordulással honorált a Kommerszant közlései szerint.

Nos, mindenesetre úgy néz ki tender lesz, amin az USC 3 hajógyárával – Zvezda, Admiraltás, Jantar – mindenképpen indulni fog.

Az Orosz Távol-Keleten található Bolsoj Kameny-i székhelyű Zvezda a Daewoo Marine Shipbuilding & Engineering-gel karöltve létrehozott vegyesvállalat formájában nevez a dél-koreai Dokdo-osztállyal.

Dokdo és egy Sea Hawk

Amerikai SH-60F sea Hawk közelít a dél-koreai Dokdo felé a 2010. július 25-28 között lezavart Invincible Spirit hadgyakorlat alatt. | Fotó: Charles Oki, U.S. Navy ,

Ezzel szemben a szentpétervári, illetve kalinyingrádi Admiralitás és Jantar hajógyárak az Északi Tervezőirodával karöltve nyújtanak majd be közös pályázatot.

Mindemellett a tender nyitott lesz más, külföldi pályázók előtt is, így a korábban már – vélhetően inkább a francia árcédula faragásának célzatával – hírbe hozott hollandok (Rotterdam-osztály) és spanyolok (Juan Carlos-osztály) előtt is.

HNLMS Rotterdam

Az HNLMS Rotterdam … | Forrás ,

Mindenesetre akárki is lesz a védelmi minisztérium kiválasztottja, az USC kész 30 hónapon belól meglépíteni a hajót áll az USC elnökének, Roman Trocsenko nyilatkozatában.

LHD Juan Carlos I

és egy hajó szépségversenyen nem túl jó eséllyel induló Juan Carlos I | Forrás ,

18 hozzászólás “Orosz helikopterhordozó vásár – tender is lesz?”

  1. Nekem akkor is furcs, hogy egy helikopterhordozót nem képesek önállóan összerakni…

    Tudom, én is elfogult vagyok /részben/ az orosz technika, de inkább a lehetőségekhez mérteni ötletességgel szemben/, de nem értem, miért nem rukkoltak elő valami újjal…

    Nem akarok vészmadárkodni, de ez a globálisan is mérhető fegyverkezési növekedés lassan a hidegháborút idézi hangzatos politikai felhívások nélkül. Márpedig ha egy színpadon egyszer egy fegyver előkerül, annak el kell sülnie, tartja a mondás….

  2. Egy új hidegháborúhoz pénz is kell.
    Bár az aranysas két számában is benne volt hogy fejlesztik az f-35 megfelelőjét .
    Ez egy 10 tonnás üres tömegű gép lesz két hajtóművel a tervek szerint a mig-29 váltaná le.
    Csak az benne az érdekes hogy hogyan akarják megvalósítani a helyből felszállást két hajtóművel.
    A Mig igazgatója szerint ha megkapják a szükséges pénzt akkor a gép prototípusa megépül 30 hónapon belül.
    S most lehet jönni azzal hogy eszt megint én találtam ki.

  3. Fade

    nagy tömeg(ez hatótáv,fegyverterhelés és manőverezésben hátrány),bonyolult(ez főleg logisztikai probléma)ebből eredendően sok a hibalehetőség és gyártani sem olyan „egyszerű”,olcsó gyors mint egy nem helyből felszálló típust.Nem véletlenül nincs elterjedve ez a konstrukció.

  4. Mit szólnátok egy kisebb Orosz flotta maghoz 6-8 év múlva?
    Pl: 4-5 Mistral, 6 Rotterdam, 2 Dokdo, 3 Juan Carlos
    (és esetleg 8-10 év múlva jönnének a „saját” fejlesztések)

    Pénzük van rá, úgy néz ki eladási szándék is van (lesz?. Venni gyorsabb mint gyártani. Venni és gyártani még gyorsabb.

    Mi lesz a következő? A Kínaiak, és az Indiaiak is Mistralt fognak venni?